Ulkomailla syntyneen lapsen rekisteröinti Suomessa

Ilmoita ulkomailla syntyneestä lapsestasi meille, jotta voimme rekisteröidä hänet väestötietojärjestelmään. Jos olet Suomen kansalainen, sinulla on velvollisuus ilmoittaa muuttuneet henkilötiedot Suomen väestötietojärjestelmään.

Suomen kansalaiset 

Ulkomailla syntyneelle lapsellesi annetaan rekisteröimisen yhteydessä henkilötunnus. Lisäksi hänelle tallennetaan samalla Suomen kansalaisuus automaattisesti, jos  

 • lapsen äiti on Suomen kansalainen  
 • lapsen isä on Suomen kansalainen ja vanhemmat ovat avioliitossa keskenään. 

Jos ainoastaan lapsen isä on Suomen kansalainen eivätkä vanhemmat ole avioliitossa keskenään, lapsesi ei saa Suomen kansalaisuutta automaattisesti, vaikka isyys olisi tunnustettu. Jotta lapsestasi tulisi Suomen kansalainen, sinun täytyy tehdä kansalaisuusilmoitus Maahanmuuttovirastoon

Muita kansalaisuuksia ei lisätä automaattisesti, elleivät ne ilmene suoraan syntymätodistuksesta. Lue lisää muiden kansalaisuuksien lisäämisestä. 

Muun maan kansalaiset 

Ulkomailla syntyneelle lapsellesi voidaan antaa suomalainen henkilötunnus vain, jos hän asuu Suomessa ja rekisteröinnin edellytykset täyttyvät. Lue lisää henkilötunnuksen saamisesta ja rekisteröimisestä. 

Jos lapsesi on syntynyt ja asuu ulkomailla, voimme merkitä hänet lapseksesi väestötietojärjestelmään. Lapselle ei kuitenkaan tällöin anneta suomalaista henkilötunnusta, eikä häntä löydy väestötietojärjestelmästä muualta kuin sinun tiedoistasi. Henkilötunnus annetaan vasta, jos hän muuttaa Suomeen.  

Ulkomailla syntyneen lapsen huoltajuuden rekisteröinti Suomessa eri tilanteissa 

 1. Ulkomailla syntynyt lapsi, kun eri sukupuolta olevat vanhemmat ovat avioliitossa  
  • Jos olette keskenänne naimisissa ja eri sukupuolta, olette automaattisesti lapsenne huoltajia. Lapsen synnyttänyt henkilö on lapsen äiti ja hänen aviopuolisonsa lapsen isä. Huomioikaa kuitenkin, että avioliittonne täytyy olla merkitty Suomen väestötietojärjestelmään, jotta lapsenne isyys voidaan todeta avioliiton perusteella. Jos avioliittoanne ei ole tallennettu väestötietojärjestelmään, ilmoittakaa myös se meille. Ohjeet avioliiton ilmoittamiseen löytyvät sivuiltamme.
 2. Ulkomailla syntynyt lapsi, kun eri sukupuolta olevat vanhemmat eivät ole avioliitossa  
  • Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyys täytyy vahvistaa, jotta voimme tallentaa sen Suomen väestötietojärjestelmään. Voimme yleensä vahvistaa isyyden myös silloin, kun molemmat vanhemmat ja lapsi oleskelevat Suomessa, vaikka isyyttä ei olisikaan vahvistettu muissa maissa.  
 3. Ulkomailla syntynyt lapsi, jolla on kaksi äitiä 
  • Kun lapsenne syntyy ulkomailla ja hänellä on kaksi äitiä, synnyttänyt äiti on lapsen huoltaja automaattisesti. Jos ei-synnyttäneen äidin vanhemmuus ja huoltajuus on vahvistettu ulkomailla, voimme yleensä vahvistaa sen myös Suomessa. Jos synnyttänyt äiti on Suomen kansalainen, myös lapsi saa kansalaisuuden automaattisesti. Jos vain ei-synnyttänyt äiti on Suomen kansalainen, kansalaisuuden saa tekemällä kansalaisuusilmoituksen Maahanmuuttovirastoon

Toimi näin

1. Täytä ulkomailla syntyneen lapsen tietojen ilmoituslomake. 

Ilmoita ulkomailla syntynyt lapsi 

2. Selvitä, pitääkö sinun laillistaa tai käännättää lapsen syntymätodistus tai vanhemmuuden vahvistamista koskevat asiakirjat.

Lue lisää asiakirjojen laillistamisesta.

3. Toimita asiakirjat meille joko palvelupaikassamme asioimalla, Suomen edustuston kautta tai postittamalla ne osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 26, FI-68601 Pietarsaari. Emme voi hyväksyä skannattuja asiakirjoja. 

Katso tarkemmat ohjeet asiakirjojen toimittamisesta.

Tarvittavat asiakirjat: 

 • täyttämäsi lomake ulkomailla syntyneestä lapsesta 
 • syntymätodistus tarpeen mukaan laillistettuna joko alkuperäisenä tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä 
 • mahdolliset vanhemmuuden vahvistamista koskevat asiakirjat alkuperäisenä tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä 
 • tarvittaessa todistusten käännökset tarpeen mukaan laillistettuna tai EU-alueella huoltoa koskevaan päätökseen liitettävä Bryssel II a -asetuksen 39 artiklan mukainen liite (alkuperäisenä tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä). 

4. Tiedustelut ja sähköpostiviestit eivät nopeuta ilmoituksen käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä. Saat otteen väestötietojärjestelmästä, kun lapsesi tiedot on rekisteröity. Tarkista, että tiedot on merkitty oikein. Jos emme jostain syystä merkitse väestötietojärjestelmään ilmoittamaasi tietoa, saat siitä päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen.  

HUOM! Asiat käsitellään saapumisjärjestyksessä. Emme valitettavasti voi kiirehtiä yksittäisen asian käsittelyä kuin erittäin poikkeuksellisesti ja hyvin painavasta syystä. Esimerkiksi pankkitilin avaaminen ei ole riittävä peruste kiirehtimiselle.

Hinta

Maksuton

Usein kysyttyä

Katso myös

Suomen kansalaiset voivat toimittaa asiakirjat osoitteeseen: Digi- ja väestötietovirasto, PL 26, FI- 68601 Pietarsaari tai asioida Suomen edustustoissa. Jos toimitat asiakirjat edustustolle edelleen lähetettäväksi  Digi- ja väestötietovirastolle,  edustusto perii tästä palvelustaan hinnastonsa mukaisen maksun.

 Suomen edustustot