Ulkomailla syntyneen lapsen rekisteröinti Suomessa

Ilmoita ulkomailla syntyneestä lapsestasi meille, jotta voimme rekisteröidä hänet väestötietojärjestelmään. Jos olet Suomen kansalainen, sinulla on velvollisuus ilmoittaa muuttuneet henkilötiedot Suomen väestötietojärjestelmään.

A) Suomen kansalaiset 

Ulkomailla syntyneelle lapsellesi annetaan rekisteröimisen yhteydessä henkilötunnus, mikäli hän saa Suomen kansalaisuuden syntymän perusteella. Lapsesi saa syntyessään Suomen kansalaisuuden, jos  

  • lapsen synnyttänyt äiti on Suomen kansalainen  
  • lapsen isä on Suomen kansalainen ja vanhemmat ovat avioliitossa keskenään. 

Jos ainoastaan lapsen isä on Suomen kansalainen eivätkä vanhemmat ole avioliitossa keskenään, lapsesi ei saa Suomen kansalaisuutta automaattisesti, vaikka isyys olisi vahvistettu. Jotta lapsestasi tulisi Suomen kansalainen, sinun täytyy tehdä kansalaisuusilmoitus Maahanmuuttovirastoon

Jos ainoastaan lapsen ei-synnyttänyt äiti on Suomen kansalainen, lapsesi ei saa Suomen kansalaisuutta automaattisesti, vaikka äitiys olisi vahvistettu. Jotta lapsestasi tulisi Suomen kansalainen, sinun täytyy tehdä kansalaisuusilmoitus Maahanmuuttovirastoon

Muita kansalaisuuksia ei lisätä automaattisesti, elleivät ne ilmene suoraan syntymätodistuksesta. Lue lisää muiden kansalaisuuksien lisäämisestä. 

B) Muun maan kansalaiset 

Ulkomailla syntyneelle lapsellesi voidaan antaa suomalainen henkilötunnus vain, jos hän asuu Suomessa ja rekisteröinnin edellytykset täyttyvät. Lue lisää henkilötunnuksen saamisesta ja rekisteröimisestä. 

Jos lapsesi on syntynyt ja asuu ulkomailla, voimme merkitä hänet lapseksesi väestötietojärjestelmään. Lapselle ei kuitenkaan tällöin anneta suomalaista henkilötunnusta, eikä häntä löydy väestötietojärjestelmästä muualta kuin sinun tiedoistasi. Henkilötunnus annetaan vasta, jos hän muuttaa Suomeen. 

 

Tarvittavat asiakirjat

  • syntymätodistus
  • mahdolliset vanhemmuuden vahvistamista koskevat asiakirjat 
  • tarvittaessa todistusten käännökset tai EU-alueella huoltoa koskevaan päätökseen liitettävä Bryssel II a -asetuksen 39 artiklan mukainen liite

Muista selvittää, täytyykö asiakirja laillistaa. Ainakin päätös ja joidenkin maiden väestörekisteriotteet täytyy laillistaa. Laillistustapa riippuu asiakirjan myöntäneestä valtiosta. 

Huomaa myös, että voimme hyväksyä vain suomen-, ruotsin- tai englanninkieliset asiakirjat. Muun kieliset asiakirjat sinun täytyy käännättää. Lue ohjeet asiakirjojen laillistamisesta ja käännättämisestä.

Miten rekisteröimme ulkomailla syntyneen lapsen vanhemmat ja huoltajuuden Suomessa, kun

Toimi näin

1. Täytä ulkomailla syntyneen lapsen tietojen ilmoituslomake. 

Ilmoita ulkomailla syntynyt lapsi 

 

2. Selvitä, pitääkö alkuperäinen lapsen syntymätodistus tai vanhemmuuden vahvistamista koskevat asiakirjat laillistaa tai käännättää.     

  • Todistus tulee esittää joko alkuperäisenä tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä
    • Jos asiakirjaasi edellytetään laillistusta, tulee jäljennös pyytää laillistetusta asiakirjasta. Tämän jälkeen myös jäljennös laillistetaan.
    • Oikeaksi todistetun jäljennöksen voi antaa joko julkinen notaari tai sama viranomainen, joka on antanut alkuperäisen asiakirjan

 

3. Toimita asiakirjat näin:
A) Suomen edustuston kautta 

  • Jos olet Suomen kansalainen tai pysyvästi Suomessa asuva ulkomaan kansalainen
  • Muussa tapauksessa voit tiedustella edustustosta, onko asiakirjojen toimittaminen heidän kauttaan mahdollista

B) Postitse

  • Lähetä lomake ja asiakirjat osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 HELSINKI, FINLAND. Jos kotikuntasi on ollut ennen ulkomaille muuttoa Ahvenanmaalla, toimita asiakirjat Ahvenanmaan valtionvirastoon. 

C)    Tuomalla palvelupaikkaamme

HUOM. Sähköpostilla voi toimittaa ainoastaan sähköisiä asiakirjoja, jotka ovat varmistettavissa (ulkomaan viranomainen on myöntänyt asiakirjan alun perinkin sähköisessä muodossa). Myös sähköinen asiakirja tulee tarpeen mukaan laillistaa. Sähköinen asiakirja ei tarkoita skannattua asiakirjaa. 
Katso tarkemmat ohjeet asiakirjojen toimittamisesta.

 

4. Tiedustelut ja sähköpostiviestit eivät nopeuta ilmoituksen käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä. Saat otteen väestötietojärjestelmästä, kun tietosi on tallennettu. Tarkista, että tiedot on merkitty oikein. Jos emme jostain syystä merkitse väestötietojärjestelmään ilmoittamaasi tietoa, saat siitä päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen.  

Hinta

Maksuton

Näin saat asiakirjan, kun rekisteröinti on valmis:

Saat ilmoituksen rekisteröinnistä, kun tietosi on tallennettu.

Saat ilmoituksen salattuna sähköpostina ilmoittamaasi sähköpostiin, kun tietosi on tallennettu. Jos sinulla on käytössäsi Suomi.fi-viestit, saat viestin sähköpostin sijasta sinne. Jos sinulla ei ole Suomi.fi-viestejä tai sähköpostia, saat tiedon kirjepostitse.

Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä.

Tarkista, että tietosi on merkitty oikein. Jos ilmoittamaasi tietoa ei voida merkitä väestötietojärjestelmään, lähetämme sinulle asiasta päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen.

Usein kysyttyä

Katso myös

Suomen kansalaiset voivat toimittaa asiakirjat osoitteeseen: Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 HELSINKI, FINLAND tai asioida Suomen edustustoissa. Jos toimitat asiakirjat edustustolle edelleen lähetettäväksi  Digi- ja väestötietovirastolle,  edustusto perii tästä palvelustaan hinnastonsa mukaisen maksun.

 Suomen edustustot

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme:

Huomaathan, että löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonta: 0295 536 320

Palveluajat: ma–pe 9–15