Suuri osa yhteiskunnasta siirtyi koronarajoitusten myötä digiin lähes yhdessä yössä, eikä kaikilla suomalaisilla ollut siihen valmiuksia. Tässä tilanteessa ihmisten eri tasolla olevat digitaidot asettavat meidät entistä eriarvoisempaan asemaan. Valtakunnallisen digiloikan mukana kulkee uudenlainen, nopeasti kehittynyt digituen tarve.
Käynnissä on merkittävä kansallinen muutos, joka on tuonut useimmat meistä uudenlaisen digitaalisen arjen ja työnteon äärelle.
Etätyöpäivät olivat aiemmin etuoikeus, joka antoi arkeen kaivattua joustoa tai mahdollisuuden keskittyä syvällisesti työtehtäviin. Nyt etätyön merkitys on muuttunut mahdollisuudesta pakoksi. Pakotettukin etätyö on edelleen etuoikeus, johon kaikilla ei ole mahdollisuutta.
Koululaisten koulupäivät vaihtuivat etäkouluksi, johon osallistuminen vaatii laitteita, yhteyksiä ja digitaitoja kaikilta osapuolilta.
On myös muistettava, että arkea helpottavat digipalvelut eivät vielä ole kaikkien saatavilla: kirjastojen ja asukastalojen sulkeuduttua digitaalisten palvelujen ulkopuolelle on jäänyt joukko digitaitoisia ihmisiä, joilla ei ole pääsyä nettiin tai siihen tarvittavia laitteita.
Poikkeuksellinen aika tuo mukanaan myös ideoita ja innovaatioita. Me kaikki joudumme keksimään usealla elämän osa-alueella tapoja tehdä asiat digitaalisesi tai muuten uudella tavalla. Digitaitoinen tilaa ystävälle ruuat verkkokaupasta, isoäiti ottaa osaa perheen arkeen auttamalla pientä koululaista läksyissä videopuhelun kautta, tulonlähdettä vaille jääneet luovan työn tekijät keksivät uusia tapoja jakaa osaamistaan netissä.
Kuluneiden viikkojen aikana usea digituen toimija on lähtenyt rohkeasti kehittämään ja kokeilemaan erilaisia etänä annettavan digituen muotoja. Kaikki tarvitsevat digitaitoja tässä poikkeustilanteessa, ja digitukijat ovat avainasemassa poikkeuksellisen arjen helpottamisessa. Monilla meistä on mahdollisuus auttaa lähimmäisiä ja moni tekee jo niin. Nyt jos koskaan digitukea ja digitaitoisia ihmisiä tarvitaan!
Digitaalinen poikkeustila ei ole vain tämän hetken haaste. Tämä on muutos, joka vaikuttaa myös tulevaisuuden käyttäytymiseen, koulutukseen ja kulutustottumuksiin. Huolehditaan yhdessä, että kukaan ei putoa kelkasta!
Olemme keränneet Suomidigi-sivustolle vinkkejä etädigituen antamiseen.
Tervetuloa kuulemaan lisää digitaalisten palveluiden yhdenvertaisuudesta 20.5. järjestämäämme webinaariin: Digi kaikille 2020 – Ratkaisuja yhdenvertaisten palvelujen rakentamiseen.