Blogit

Blogit

Nettiä ikä kaikki – digituella voidaan ehkäistä digisyrjäytymistä

Anna Melgin Julkaisupäivä 16.8.2018 13.11 Blogit

Kesän mittaan digisyrjäytymisestä ja erityisesti ikäihmisten digituen tarpeesta kirjoitettiin useissa lehdissä (mm. Helsingin Sanomat 16.6., Helsingin Sanomat 4.7., Ilta-Sanomat 12.7. & Kirkko ja Kaupunki 19.7.). Aihe on ajankohtainen, kun julkisia ja yksityisiä palveluja siirretään vauhdilla verkkoon ja osa porukasta on vaarassa pudota digikelkan kyydistä. Toivoton tilanne ei kuitenkaan ole, sillä digisyrjäytymistä voidaan ehkäistä digituella.

Digituen tarvitsijoita on mahdoton arvioida varmasti, mutta kyse on vähintään sadoista tuhansista suomalaisista. Suurin osa heistä on iäkkäitä, mutta joukkoon mahtuu kaiken ikäisiä. Osalle suurin haaste on alkuun pääseminen, osalle laitteiden ja yhteyksien hinta tai ostamisen vaikeus. Joidenkin on hankala käyttää nettipalveluita omien toimintarajoitteiden tai kielimuurin takia. Ihan oma ryhmänsä ovat lisäksi esimerkiksi ne nuoret, jotka sujuvasti käyttävät tietotekniikkaa, mutta tarvitsevat apua julkisten palvelujen asiasisällön tulkitsemiseen.

Suomessa digituen antajia on onneksi myös paljon. Kirjastot ovat yksi varmimpia avun tarjoajia, mutta ihan kaikissa toimipisteissä digitukeen ei ole tilaa tai välineitä. Neuvoa saa silti aina kysyä, vähintään lähimpään opastuspaikkaan. Erilaiset järjestöt ovat mahtavasti ottaneet oman paikkansa, minkä ansiosta vertaistukea on saatavilla useilla paikkakunnilla. Viranomaiset neuvovat omien palveluidensa käytössä jo lakisääteisesti.

Ylivoimaisesti suurin digiauttajien joukko ovat kuitenkin omaiset, joiden antama apu jää monesti näkymättömiin. Läheisten antamaa tukea korostaa 13.8. käynnistynyt Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanja, joka näkyy Ylen kanavilla neljän viikon ajan elo-syyskuussa. Kampanjassa haastetaan kaikki digitaitoiset suomalaiset opettamaan omalle läheiselleen edes yksi arkea helpottava digitaito. Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kampanjaan liittyy kymmenellä paikkakunnalla pysähtyvä Nettiä ikä kaikki – iloa digistä -kiertue, jolla myös Väestörekisterikeskus on mukana. Kerromme erityisesti tänä vuonna käynnistyneestä työstämme digituen kehittämiseksi, julkiset palvelut kokoavasta Suomi.fi-palvelusta ja viranomaisasioinnissa auttavasta Kansalaisneuvonnasta. Tule tervehtimään meitä, jos osumme lähistölle!

Pelkästään omaisten vastuulle digitukea ei olla sälyttämässä. Nettiä ikä kaikki on yksi mainio esimerkki sellaisesta monen toimijan yhteistyöstä, jolla edistetään digitukea ja lisätään sen tunnettuutta. Yhteistyötä tarvitaan, jotta voidaan varmistaa riittävä tuki kaikille suomalaisille. Väestörekisterikeskuksen tehtävänä on enempää eikä vähempää kuin toimia valtakunnallisesti digituen kehittäjänä ja tukijana. Digitukitiimimme toteuttaa tätä tehtävää esimerkiksi auttamalla verkostoitumista, tiedon leviämistä ja tukemalla digituen antajien osaamisen kehittämistä.

Netin ja laitteiden käyttöön saa apua – koko ajan entistä paremmin.

Anna Melgin Blogi digituki

Suomen väkiluku 5 630 892