Blogit

Blogit

Itseohjautuvuustaidot siivittivät suomalaiset digiloikkaan poikkeustilanteessa

Julkaisupäivä 12.6.2020 10.08 Blogit

Suomalaiset tekivät nopean digiloikan poikkeustilanteessa. Muuten sama kehitys olisi voinut viedä jopa vuosia. Tietämättämme olemme saattaneet valmistautua tähän hetkeen jo pitkään kehittämällä omia itseohjautuvuustaitojamme. Keskustelin muutosvalmentaja Anna Perhon kanssa Sujuva Suomi -podcastissa siitä, miten tämä poikkeuksellinen aika ja etenkin sen digiulottuvuus on vaikuttanut yksittäisiin ihmisiin. Tässä blogissa on muutamia poimintoja keskustelustamme ja lisää kuulet podcastista.

Nopea muutos kannusti luoviin ratkaisuihin

Moni on työssä ja arjessa siirtynyt digitaaliseen asiointiin ja vuorovaikutukseen hyvin nopeasti koronan aiheuttamista rajoituksista johtuen. Muutos oli niin nopea, että moni ei sitä ehtinyt edes heti vastustaa. Pakon edessä keksimme nopeasti aika luoviakin keinoja toimia. 

Aika näyttää miltä kaikilta osin nämä uudet toimintatavat jäävät pysyviksi. Poikkeusolojen aikana olemme kaikki saaneet huomata, että monessa tilanteessa digitaalinen vuorovaikutus riittää varsin hyvin, etenkin kokousten läpiviennissä. Samalla etätöihin vetäytyminen on tuonut näkyväksi sen, kuinka paljon kaipaamme ja tarvitsemme kasvokkain tapahtuvaa vuorovaikutusta. Sanattomien viestien merkitys kommunikaatiossa, toisen ymmärtämisessä ja ymmärretyksi tulemisessa on suurempi kuin kenties aiemmin olemme oivaltaneetkaan. 

Digitaalinen asiointi on koronan myötä lisääntynyt ja olen varma, että muutos on tullut jäädäkseen. Samalla meidän on kuitenkin muistettava, että kun koronakriisi on korostanut digitalisaation merkitystä, on entistä tärkeämmäksi tullut myös huolehtia niiden kansalaisten asiointimahdollisuuksista, jotka eivät pysty sähköiseen asiointiin. Heitäkin on paljon.

Itseohjautuvuutta ei opita hetkessä

Vastuu omasta työstä ja myös arjesta siirtyy entistä enemmän jokaisen omalle kontolle, kun yhteisö ei ole fyysisesti lähellä. Itseohjautuvuustaitoja ei voi oppia hetkessä, vaan niihin täytyy kasvaa. 

Toisaalta tämä tilanne paljastaa myös nopeasti puutteet tarvittavissa taidoissa. Sekä digitaidot että itseohjautuvuustaidot ovat tänä keväänä joutuneet koetukselle. Tästä kriisistä kun selviämme, olemme varmasti jo paremmin varautuneita seuraavaan mahdolliseen kriisiin. Tiedämme jo nyt monia asioita, joihin on syytä panostaa entistä enemmän.

Sujuva Suomi -podcastissa Anna Perho totesi oivasti, että kriisi on muutos, jota kukaan ei ole tilannut. Hyvin kuuliaisesti ja viisaasti olemme kuitenkin onnistuneet tässäkin tilanteessa toimimaan. Kuuntele lisää Annan ajatuksia podcastista.

Janne Viskari

Suomen väkiluku 5 626 922