Nimimuoti on vaihdellut vuosikymmenien aikana moneen kertaan. Kuitenkin tuntuu siltä, että historia toistaa itseään. Mitkä nimet olivat pinnalla 1917 ja nyt?
Väestörekisterikeskus tiedottaa vuosittain edellisen vuoden suosituimmat lasten nimet. Vuonna 2016 ensimmäisissä etunimissä tytöissä kärkipaikkaa piti Sofia, ja pojissa Onni. Katsaus sadan vuoden taakse kertoo, että vuonna 1917 tyttöjen nimissä ykkösenä oli Aino, ja pojissa Eino. Kaukana kärjestä ei Aino ollut viime vuonnakaan, sillä se oli toiseksi suosituin tyttöjen nimi. Eino puolestaan oli sijalla seitsemän poikien nimien suosituimmuuslistalla.
Näin tarkasteltuna ero sadan vuoden takaisiin suosikkinimiin ei ole suuri, päinvastoin. Vaikuttaa siis siltä, että nimet tulevat muotiin aaltoina tietyin väliajoin siten, että eri sukupolvilla tuntuu kuitenkin olevan keskenään erilaisia etunimiä. Tämän näkemyksen vahvistaa Eero Kiviniemen teos Suomalaisten etunimet.
Ikivihreät hitit
Sadan vuoden takaiset suosikit Aino ja Eino ovat etunimien joukossa yleisiä. Kiviniemi on teoksessaan tarkastellut 1900-luvun suosituimpia nimiä, joista eniten käytetyt ovat useimmiten toiseksi nimeksi annettuja. Tällaiset nimet ovat saavuttaneet melkoiset lukemat, esimerkiksi Maria (yli 200 000 annettua nimeä) tai Juhani (yli 300 000 annettua nimeä). Yli 100 000 annetun nimen rajan 1900-luvulla ylitti vain neljä naisten nimeä joukossaan Aino, ja 19 miesten nimeä joukossaan Eino. Nämä kaksi sattuvat olemaan myös yleisiä nimenomaan ensimmäisinä etuniminä.
Esimerkkeinä aiemmin hyvin yleisistä, ja viime aikoina usein valituista nimistä Kiviniemi käyttää juuri Ainoa ja Onnia, sekä Helmiä. Ne ovat olleet hyvin suosittuja satakunta vuotta sitten, joten ne ovat vankasti vakiintuneet kulttuuriimme. Toisaalta nimien toinen aalto ei useinkaan saavuta yhtä suurta suosion huippua kuin ensimmäinen. Siksi nämä nimet voidaan tulkita hyväksi valinnaksi nyt, kun ei ole todennäköistä että samassa ikäluokassa nimien vakiintuneesta suosiosta huolimatta olisi paljon etunimikaimoja.
Vuoden 2016 eniten annettujen nimien edelliset suosionhuiput ovat osuneet Sofia-nimen osalta vuosiin 1900–1909 sekä 1990–1995, ja Onnin osalta vuosiin 1905–1924. Sykli näyttäisi olevan siis noin sata vuotta – Sofia ehti kuitenkin nousemaan esiin jo 80 vuotta edellisen suosion aallon alkamisen jälkeen.
Puolivälin katsaus
Kun katsotaan 50-vuotiaan Suomen suosituimpia etunimiä, näyttää maisema hyvin erilaiselta. Naisissa ykkössijaa piti pitkään Sari, ja vuonna 1967 Jarin ohi ykköspaikalle kipusi Mika. Sarin suosio on suomalaisten etunimien joukossa poikkeuksellinen, etenkin naisten osalta. Suosituinta etunimeä on annettu pääasiassa noin 4-5 % tytöistä, kun Sari annettiin huippuvuosina etunimeksi 7 % tytöistä. Tämän jälkeen nimien huiput ovat tasoittuneet siten, että suosituimpiakin nimiä on annettu vain 2-3 % tytöistä.
Poikien osalta suosikkinimien asema on ollut hieman tasaisempi, ja tiettyjen nimien suosio on usein kestänyt ajallisesti pidempään kuin tytöillä. Vuonna 1967 suosioon noussut Mika annettiin nimeksi lähes 7 % pojista. Tämän jälkeen myös poikien nimissä on nähtävissä suosion huippujen tasoittuminen samoihin prosenttilukemiin kuin tytöillä.
Mistä nimet tulevat?
Nimet ovat kulkeutuneet käyttöömme useilla eri tavoilla, mutta tarkastellaan tässä tekstissä mainittujen suosituimpien etunimien taustaa. Viime vuonna suosittu Onni on käännös, jonka pohjana on esimerkiksi latinaksi onnekasta tai menestyvää tarkoittava Felix. Sofian juuret taasen ovat kreikan kielessä, viisautta tarkoittavassa sopheia sanassa.
Sari on muunnelma raamatullista alkuperää olevasta nimestä Saara, Mika puolestaan on lyhentymä nimestä Mikael, joka niin ikään johtuu Raamatusta.
Aino-nimen alkuperä on monelle selvä – Aino on Kalevalastakin tuttu, suomalaiseen mytologiaan pohjaava nimi. Eino on suomalaistettu versio saksalaisesta Enewald nimestä, joka merkitsee 'miekalla hallitsevaa'.
Kiinnostuitko oman nimesi suosiosta vuosien varrella?
Väestörekisterikeskus ylläpitää maksutonta Nimipalvelua, jonka kautta voit kysellä väestötietojärjestelmään tallennettujen etu- ja sukunimien lukumääriä Suomessa. Voit myös tutkia tilastoja yleisimmistä nimistä eri ajanjaksoilta, jopa 1800-luvulle asti.
Nimipalvelun löydät osoitteesta http://verkkopalvelu.vrk.fi/nimipalvelu.
Lähteet:
Suomalaisten etunimet, Eero Kiviniemi 2006
https://www.behindthename.com/name/felix
https://fi.wikipedia.org/wiki/Eino
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sofia_(nimi)
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sari_(nimi)
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mika
http://verkkopalvelu.vrk.fi/nimipalvelu
Tämä kirjoitus on julkaistu osana Väestörekisterikeskuksen Suomi 100 -juttusarjaa. Heinä-joulukuussa julkaisemme yhden teemaan liittyvän jutun kuukausittain.