Blogit

Blogit

Digiturvavinkki mobiililaitteiden turvalliseen käyttöön

Juha Kirves Julkaisupäivä 23.8.2019 13.00 Blogit

Tietokoneen digitaalisesta turvallisuudesta huolehtiminen tulee monelta jo selkärangasta. Myös puhelimen tai älylaitteen digiturvasta huolehtiminen on yhtä tärkeää, sillä puhelimesta on usein pääsy osin samoihin tietoihin kuin työasemasta, esimerkiksi sähköpostiin ja kalenteriin. Haittaohjelmasta saastunut puhelin toimii myös hyvänä apuvälineenä uhrin sijainnin paikantamiseen, salakuunteluun ja salaa kuvaamiseen.
Muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä parannat puhelimesi tai älylaitteesi digitaalista turvallisuutta.

1. Lue käyttöehdot

Hyväksyitkö käyttöehdot asentaessasi uuden sovelluksen puhelimellesi lukematta niitä? Vaikka itsekin tähän usein syyllistyn, niin ei kannattaisi toimia. Käyttöehdoissa tai niiden lisäksi saatavilla olevassa tietosuojaselosteessa kerrotaan, mitä henkilötietoja sovellus käyttäjästään kerää, mihin tarkoitukseen niitä käytetään ja mille tahoille niitä välitetään. Lisäksi kerrotaan, miten kauan henkilötietoja säilytetään esimerkiksi sosiaalisen median tilin poistamisen jälkeen ja käyttäjän oikeuksista omiin henkilötietoihin.

2. Päivitä puhelimen ohjelmisto

Kuten tietokoneen, myös puhelimen aivot ovat sen käyttöjärjestelmä, jota parannellaan päivityksillä. Ne voivat korjata aiemmassa versiossa olleita virheitä ja lisätä puhelimeen uusia ominaisuuksia. Puhelimen käyttöjärjestelmän päivittäminen on suositeltavaa, sillä vanhentuneeseen ohjelmistoon on voinut jäädä virheitä, jotka aiheuttavat esimerkiksi haavoittuvuuksia, joiden avulla puhelin on mahdollista ottaa haltuun haittaohjelmaa hyödyntäen. Lisäksi on suositeltavaa kytkeä päälle ominaisuus, jolla puhelin päivittää käyttöjärjestelmän automaattisesti.

Tarkemmat ohjeet iPhonen IOS 12.3.1. sekä Samsungin Android 8.0 mobiililaitteiden ohjelmistojen päivityksiin löytyy täältä.

3. Päivitä sovellukset

Puhelimen käyttöjärjestelmän lisäksi myös puhelimeen asennetut sovellukset pitää päivittää. Niihin jääneet ohjelmistovirheet voivat pahimmillaan aiheuttaa ulkopuolisen pääsyn sovelluksen (tai puhelimen) tietoihin.
Puhelimen asetuksista voi määrittää niin, että puhelin päivittää sovellukset automaattisesti uusimpaan versioon.

Tarkemmat ohjeet iPhonen IOS 12.3.1. sekä Samsungin Android 8.0 mobiililaitteiden sovellusten päivityksiin löytyy täältä.

4.Tarkista sovelluksien oikeudet

Uutta sovellusta käyttöön otettaessa kysytään, mitä puhelimen toiminnoista sovellus voi käyttää tai mihin tietosisältöihin sillä on käyttöoikeus. Tässä vaiheessa kannattaa olla tarkkana ja antaa sovellukselle ainoastaan ne oikeudet, jotka ovat välttämättömät niihin käyttötarkoituksiin, joihin sovellusta käytät. Navigointisovellukselle ei välttämättä ole tarvetta antaa oikeuksia käyttää puhelimen kuvia ja puhelimen kuvankäsittelysovelluksen ei ole tarvetta käyttää puhelimen mikrofonia. Sovellusten oikeuksia on mahdollista määrittää puhelimen asetuksista käyttöönoton jälkeen.

Tarkemmat ohjeet iPhonen IOS 12.3.1. sekä Samsungin Android 8.0 mobiililaitteiden sovellusten oikeuksien määrittelemiseen löytyy täältä.

Suomen väkiluku 5 629 720