Hyppää sisältöön

Suomi.fi-palveluväylä uudistuu ja käyttöönotto helpottuu – Docker-kontitettu liityntäpalvelin (Sidecar) on saatavilla 22.2. alkaen

Julkaisuajankohta 16.2.2021 13.00
Tiedote

Suomi.fi-palveluväylään on pian saatavilla uusi, paljon toivottu liityntäpalvelinvaihtoehto. Docker-kontitettu liityntäpalvelin vastaa niin kevyisiin kuin raskaisiinkin käyttötarpeisiin ja mahdollistaa pilviympäristöjen ominaisuuksien hyödyntämisen. Asennuspakettien valmiit tuotantoversiot ovat ladattavissa maksutta helmikuun 22. päivästä alkaen.

Mikä on kontitettu liityntäpalvelin?

Laajasti käytössä olevaa Docker-teknologiaa hyödyntävä kontitettu liityntäpalvelin (Sidecar) on uudenlainen lisä Suomi.fi-palveluväylän vanhojen liityntäpalvelinvaihtoehtojen rinnalle. Kontituksessa ohjelmiston koodi ja riippuvuudet pakataan yhteen konttiin, jolloin ohjelmistojen keskinäisistä riippuvuuksista ei tarvitse huolehtia.

Palveluväylässä se tarkoittaa, että erillisen alustapalvelimen käyttäminen ei ole enää välttämätöntä, ja Docker-konttia voi ajaa millä tahansa Linux-alustalla.

Mitä hyötyjä on kontitetulla liityntäpalvelimella?

Kontitettu liityntäpalvelin on hyvä vaihtoehto organisaatiolle, joka hyödyntää konttiteknologiaa jo muissa palveluissaan. Sen avulla Palveluväylän voi ottaa käyttöön kevyesti pystyttämällä liityntäpalvelimen esimerkiksi samalle alustalle organisaation asiointipalvelun kanssa. Kontitetun liityntäpalvelimen voi sijoittaa konesaliin tai pilveen.

Pilviympäristöjen käyttö tuo mukanaan monia etuja, esimerkiksi valmiita toimintoja ja työkaluja palvelujen vikasietoisuuden ja tietoturvallisuuden. Lisäksi pilviympäristöön pystytetyn liityntäpalvelimen tarvitsemaa kapasiteettia on helppo kasvattaa.

Miten otat kontitetun liityntäpalvelimen käyttöön?

Olemme kehittäneet useita asennuspaketteja erilaisilla ominaisuuksilla, joista voit valita organisaatiosi tarpeisiin sopivimman. Asennuspaketit ovat ladattavissa maksutta NIIS:n Docker Hubista. Lopulliset tuotantoversiot tulevat sinne saataville 22.2.2021. 

Käyttöönoton ja ylläpidon tueksi tarjoamme laajan dokumentaation, joka on saatavilla GitHubista (englanniksi). GitHubista löydät muun muassa asennuspakettien kuvaukset sekä ohjeet liityntäpalvelimen asennukseen, määrittelyyn ja tekniseen ylläpitoon. Ohjeet ja esimerkit on tehty Kubernetes-ajoympäristölle AWS-pilvialustalla. Myös Suomi.fi-palveluhallintaan on tulossa ohjeistuksia Palveluväyläkohtaisista käytännöistä.

Palveluväylää kehitetään edelleen

Digi- ja väestötietovirasto vastaa Palveluväylän kehityksestä. Palveluväylä pohjautuu X-Road®-ohjelmistoon, jota Nordic Institute for Interoperability Solutions (NIIS) kehittää jatkuvasti eteenpäin.

Yhdessä NIIS:n kanssa kehitettyyn kontitettuun liityntäpalvelimeen on jatkokehityksessä tulossa mahdollisuus skaalata kapasiteetin tarvetta automaattisesti, mikä parantaa sen kustannustehokkuutta. Näin liityntäpalvelin mukautuu äkillisesti kasvavaan käyttöön itsestään.

Kevään aikana tulemme myös julkaisemaan ohjeistukset kätevistä komennoista ja komentosarjoista, jotka helpottavat liityntäpalvelimen käyttöönottoa ja hallinnointia.

Yhteystiedot

Jos sinulla on kysymyksiä kontitetusta liityntäpalvelimesta, ota meihin yhteyttä sähköpostilla: [email protected]

Lue lisää

Suomi.fi-palveluväylän esittely Suomi.fi-palveluhallinnassa
NIIS:n blogisarja X-Road®- ja kontti-teknologiasta (englanniksi)

Tiedote - Organisaatioasiakkaat