Hyppää sisältöön

Helsingin vihki-illassa Rakkausviraston ovet avautuvat virka-ajan jälkeen

Julkaisuajankohta 19.9.2023 8.55
Tiedote

Digi- ja väestötietoviraston eli Rakkausviraston vihki-illassa Helsingissä vihitään kymmeniä pareja avioliittoon poikkeuksellisesti arki-iltana. Loppuunvarattu tapahtuma vastaa kesän patoutuneeseen kysyntään ja tuo vaihtoehdon viraston ulkopuolella tehtävälle vihkimiselle. Suosittuja vihkipäiviä ovat myös erikoiset päivämäärät, ja viraston ajanvarauksessa huomataankin jo ensi vuoden karkauspäivän suosio vihkipäivänä.

Helsingin Rakkausvirasto on suosittu vihkipaikka, ja viime kesän virastovihkimisistä erityisesti perjantait varattiin loppuun jo keväällä. Syyskuun vihkitapahtumalla palvellaan työssäkäyviä ja heitä, jotka eivät ehtineet varata vihkiaikaa kesäkuukausilta.

Viraston vihkitiloissa avioituminen on maksutonta virka-aikaan, ja näin on myös vihki-iltana. Rakkausvirastosta voi myös tilata vihkijän haluamaansa vihkipaikkaan ja -aikaan lisämaksusta.


Torstaina tahdotaan Lemmenjoella ja Riisitunturilla

Helsingin Rakkausvirastossa vihitään 26 paria avioon torstaina 21. syyskuuta. Vihki-illassa vihille pääsee klo 19 asti, kun normaalisti viimeinen vihkiaika on klo 15.15.

Jokaiselle parille on varattu aikaa 15 minuuttia, ja itse vihkiminen kestää vain muutaman minuutin. Pareja vihitään vuonna 2020 avatuissa viihtyisissä vihkitiloissa Lemmenjoella ja Riisitunturilla. Tilaan mahtuu 15–20 vierasta, joista osalle on istumapaikka. Paikalla on viraston puolesta todistajia, ja halutessaan hääparit saavat muistoksi valokuvan itsestään.

 

Rakkausvirastosta saa myös vihkitodistajat 

Digi- ja väestötietoviraston henkilöstöllä ympäri Suomea on virka-aikaan mahdollisuus erityiseen tehtävään: he voivat toimia vihkitodistajana, jos vihkiseurueessa ei ole mukana kahta vähintään 15-vuotiasta todistajaa. Näin saattaa esimerkiksi olla silloin, jos vihille on päätetty mennä salaa. 

Helsingin toimipaikan henkilöstölle tarjottiin mahdollisuutta ilmoittautua vihki-illan todistajaksi. Erikoisesta ajasta huolimatta intoa löytyi, sillä vapaaehtoisten lista kasvoi nopeasti pariinkymmeneen ja seuraavat jouduttiin jo jättämään rannalle.

Innostusta löytyy myös vihkijöiden puolelta. Vihkijöitä on illan aikana viisi, ja heidän joukossaan on myös yksi viraston ylijohtajista.


Vihkipari: muistakaa ottaa henkilöllisyystodistukset mukaan

Ei ole harvinaista, että toinen vihkiparista lähtee vihkipaikalta vauhdilla taksilla hakemaan puuttuvia henkilöllisyystodistuksia. Vihkiparin kannattaa siis laittaa muistilistalle itsensä ja mahdollisten todistajien lisäksi henkilöllisyystodistukset. Sormus ei siviilivihkimisessä ole välttämätön.

Avioliiton esteiden tutkintatodistus tarvitaan mukaan vain, jos sen on tehnyt seurakunta. Todistuksen voimassaoloaika kannattaa tarkastaa jo vihkiaikaa varatessa: esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta sen myöntämisestä.


2024 karkauspäivää varataan jo

Rakkausvirastoon voi varata vihkiajan enintään puolen vuoden päähän. Uusia aikoja avautuu varattavaksi joka päivä.

– Huomaamme ajanvarauksessa nopeasti suositut päivät. Vuonna 2024 helmikuussa suosittuja päiviä ovat 24.02.2024 sekä karkauspäivä 29.2.2024. Karkauspäivälle meillä onkin jo useampia varauksia eri kaupungeissa, kertoo johtava asiantuntija Tanja Tams Digi- ja väestötietovirastosta.

Jos aikoja on vapaana ja todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on valmiiksi voimassa, vihille pääsee aikaisintaan viikon päästä varauksesta.

 

Siviilivihkiminen on suosituin tapa solmia avioliitto

Juuri itsenäistyneessä Suomessa vuonna 1917 säädettiin avioliittolaki, joka mahdollisti myös siviiliavioliitot.  Siviilivihkimisten suosio verrattuna kirkolliseen vihkimiseen on kasvanut vuosien varrella, ja se onkin tilastojen mukaan ollut suosituin tapa mennä naimisiin jo viimeiset kymmenen vuotta. Vuonna 2022 solmituista avioliitoista noin 56 prosenttia oli siviilivihkimisiä.

Digi- ja väestötietoviraston lisäksi avioliittoon vihkivät evankelisluterilainen ja ortodoksinen kirkko, käräjäoikeus sekä rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat, joilla on siihen oikeus.

Virasto vihkii avioliittoon samaa ja eri sukupuolta olevat puolisot. Vihkijänä toimii henkikirjoittaja tai julkinen notaari. Vihkipaikkoja Suomessa on 33, joista useimmat ovat viraston tiloissa.