Hyppää sisältöön

DVV:n tavoitteena kuolintietojen sähköinen ilmoittaminen

Julkaisuajankohta 19.11.2020 14.02
Tiedote

Digi- ja väestötietoviraston tavoitteena on saada kuolintiedot potilasjärjestelmistä väestötietojärjestelmään sähköisesti. Sähköisen välittämisen nopeuttamiseksi on DVV:ssä käynnissä projekti.

Digi- ja väestötietoviraston tavoitteena on, että kuolintietojen ilmoitettaisiin sähköisesti potilastietojärjestelmistä väestötietojärjestelmään. Kuolintiedot päivitetään väestötietojärjestelmään sote-toimijoilta saatavien ilmoitusten mukaan. Tällä hetkellä ilmoituksista sähköisesti välittyy vain 20 prosenttia.  Kuolintietojen sähköisen välittämisen nopeuttamiseksi on Digi- ja väestötietovirastossa käynnistynyt kesällä 2020 kuolintietojen manuaalitallentamisen minimointiprojekti KUOMATTA.

Kaikki hyötyvät sähköisestä ilmoittamisesta

Kun kuolintieto annetaan sähköisesti, sote-toimijat pystyvät tehostamaan omia prosessejaan omissa järjestelmissään. Tulostus-, kuoritus- ja postituskuluissa saavutetaan säästöjä ja tiedonvälitys on nopeaa ja luotettavaa. Kun prosessi nopeutuu, vainajan omaiset pääsevät hoitamaan vainajan asioita nopeammin. 

Kuolintietoa väestötietojärjestelmästä tarvitsevat nopeasti mm. pankit, vakuutusyhtiöt, Verohallinto, Kela, Trafi, eläkevakuutusyhtiöt, THL, seurakunnat sekä vainajan omaiset sukuselvitystä ja perunkirjoitusta varten.

KUOMATTA-projektin kesto on 9.6.2020-9.6.2023. Mikäli potilastietojärjestelmän kehittäminen tai uudistaminen kuolintietojen ilmoittamisen osalta on organisaatiossa ajankohtaista, DVV esittelee mielellään ratkaisuvaihtoehtoja. 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Reija Huttunen, reija.huttunen(at)dvv.fi.