Hyppää sisältöön

DVV:lle tehtiin vuoden aikana 2198 sukupuolen vahvistamishakemusta

Julkaisuajankohta 3.4.2024 9.03
Tiedote

Sukupuolen vahvistamista on voinut hakea vuoden ajan omalla selvityksellä. Hakemuksia tuli heti ensimmäisenä päivänä lain voimaan tultua lähes 600, mutta sen jälkeen määrä on tasoittunut noin sataan hakemukseen kuukaudessa.

Sukupuolen vahvistaminen tarkoittaa, että väestötietojärjestelmään merkitty sukupuoli korjataan vastaamaan henkilön sukupuoli-identiteettiä. Sukupuolen vahvistamista haetaan Digi- ja väestötietovirastolta (DVV). Siihen ei ole tarvinnut lääketieteellistä selvitystä 3.4.2023 voimaan tulleen lakiuudistuksen jälkeen.

DVV:lle tehtiin vuoden aikana 2198 sukupuolen vahvistamishakemusta. Noin 67 % hakijoista on myös vahvistanut hakemuksensa, ja heidän sukupuoltaan koskeva tieto on korjattu väestötietojärjestelmään. Hakemuksia naisesta mieheksi on tullut hieman enemmän kuin hakemuksia miehestä naiseksi. 

Hakemusten määrä moninkertaistui 

Digi- ja väestötietovirastolle tehtiin hakemuksia lakiuudistuksen ensimmäisenä päivänä lähes kolme kertaa se määrä, mitä koko vuoden 2022 aikana. 

”Aikaisemmin meille tuli kuukaudessa noin 20 hakemusta. Vuoden 2023 huhtikuussa, kun lakiuudistus tuli voimaan, hakemuksia tuli yli 1 000, joten hakemusten määrä kasvoi huomattavasti. Nyt määrä on tasoittunut noin sataan kuukaudessa”, sanoo DVV:n henkikirjoittaja Kaisa Myrsky

99 % hakemuksista on tehty sähköisesti. Myrsky on tästä mielissään: ”Uudistimme täysin hakemusten käsittelytavan. Tavoitteena oli tehdä asioinnista sujuvaa, turvallista ja nopeaa. Sähköisen hakemisen myötä onnistuimme tavoitteessamme yli odotusten.” 

Samalla voi muuttaa etunimen ja vanhemmuusnimikkeen 

Noin joka kolmas hakija on samaan aikaan hakenut myös nimenmuutosta. Sukupuolen vahvistamisen yhteydessä tehtävä ensimmäinen etunimenmuutos on maksuton, kun etunimi muutetaan vastaamaan hakijan sukupuoli-identiteettiä.

Sen sijaan vanhemmuusnimikkeen muuttaminen on ollut mahdollista vasta 1.3.2024 alkaen. Vanhemmuusnimike tarkoittaa väestötietojärjestelmään merkittyä tietoa, onko vanhempi lapsen äiti vai isä. Sukupuolensa vahvistanut vanhempi päättää itse, keitä lapsia muutos koskee. Vanhempi voi näin ollen olla yhden lapsensa äiti ja toisen isä. DVV:lle on tehty 22 vanhemmuusnimikkeen muuttamista koskevaa hakemusta. 

Henkilötunnus muuttuu ja esimerkiksi henkilöllisyystodistus täytyy uusia

Sukupuolen vahvistamisella on oikeudellisia ja käytännöllisiä vaikutuksia. Eniten arkeen vaikuttaa se, että hakijan henkilötunnus muuttuu, minkä takia hän tarvitsee muun muassa uuden henkilöllisyystodistuksen ja uudet pankkitunnukset. Hänen täytyy myös korjata uusi henkilötunnuksensa eri organisaatioille ja järjestelmiin. Lisäksi sukupuolen vahvistaminen voi vaikuttaa esimerkiksi asevelvollisuuteen. 

Lisätietoja 
henkikirjoittaja Kaisa Myrsky, Digi- ja väestötietovirasto, p. 0295 537 358, [email protected]

Sukupuolen vahvistaminen 3.4.2023 jälkeen lukuina

  • DVV:lle tehtiin vuoden aikana 2198 sukupuolen vahvistamishakemusta. Yli 1470 ihmisen sukupuoli on vahvistettu.
  • Ennen 3.4.2023 hakemuksia tuli noin 20 kuukaudessa. Vuoden 2023 huhtikuussa niitä tuli ennätyksellisesti yli 1 000. Määrä on nyt laskenut noin sataan hakemukseen kuukaudessa. 
  • Hakemuksia naisesta mieheksi on ollut hieman enemmän kuin hakemuksia miehestä naiseksi. 
  • Yli 700 hakijaa on hakenut samalla uutta etunimeä. 
  • 99 prosenttia hakemuksista on tehty sähköisesti.