Ulkomailla tapahtunut kuolema 

Jos läheisesi menehtyy ulkomailla, ilmoita siitä meille tällä sivulla annettujen ohjeiden mukaisesti. Tallennamme tiedon väestötietojärjestelmään ja lähetämme sen jälkeen siitä sinulle otteen. 

Ruotsissa asuvat Suomen kansalaiset 

Ruotsin viranomaiset lähettävät automaattisesti tiedon kuolemasta Suomeen, kun kuollut on Suomen kansalainen. Jos henkilö on ollut sekä Suomen että Ruotsin kansalainen, Ruotsi pitää häntä ainoastaan omana kansalaisenaan eikä ilmoita tietoa kuolemasta eteenpäin. Kaksoiskansalaisen omaisen täytyy siis huolehtia ilmoituksen tekemisestä. 

Toimi näin

1. Täytä alla oleva lomake.       

Ilmoitus ulkomailla tapahtuneesta kuolemasta

2. Selvitä, pitääkö alkuperäinen kuolintodistus laillistaa tai käännättää.     

Lue lisää asiakirjojen laillistamisesta

3. Toimita meille asiakirjat joko Suomen edustuston kautta tai postittamalla ne osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 HELSINKI, FINLAND. Jos kotikuntasi on ollut ennen ulkomaille muuttoa Ahvenanmaalla, toimita asiakirjat Ahvenanmaan valtionvirastoon. 

Tai varaa aika Ulkomaalaisen henkilötietojen rekisteröinti -palveluun www.dvv.fi/ajanvaraus

Emme voi käsitellä skannattuja asiakirjoja. Toimita kaikki tarvittavat asiakirjat kerralla, siten nopeutat asiasi käsittelyä. Tutustu huolellisesti tarvittaviin asiakirjoihin verkkosivuillamme. 

Katso tarkemmat ohjeet asiakirjojen toimittamisesta. 

Tarvittavat asiakirjat: 

  • täyttämäsi lomake ulkomailla tapahtuneesta kuolemasta     
  • ulkomaan viranomaisen antama tarpeen mukaan laillistettu kuolintodistus tai väestörekisteriote, josta kuolintieto ilmenee (asiakirja täytyy toimittaa alkuperäisenä tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä) 
  • tarvittaessa todistuksen tarpeen mukaan laillistettu käännös, alkuperäisenä tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä. 

4. Tiedustelut ja sähköpostiviestit eivät nopeuta ilmoituksen käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä. Saat meiltä vahvistuksen, kun kuolintieto on tallennettu. Tarkista, että tiedot on merkitty oikein. Jos emme jostain syystä merkitse väestötietojärjestelmään ilmoittamaasi tietoa, saat siitä päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen. 

HUOM! Asiat käsitellään saapumisjärjestyksessä. Emme valitettavasti voi kiirehtiä yksittäisen asian käsittelyä kuin erittäin poikkeuksellisesti ja hyvin painavasta syystä. Esimerkiksi pankkitilin avaaminen ei ole riittävä peruste kiirehtimiselle.

Hinta

Maksuton

Näin saat asiakirjan:

Saat ilmoituksen rekisteröinnistä, kun tietosi on tallennettu.

Saat ilmoituksen salattuna sähköpostina ilmoittamaasi sähköpostiin, kun tietosi on tallennettu. Jos sinulla on käytössäsi Suomi.fi-viestit, saat viestin sähköpostin sijasta sinne. Jos sinulla ei ole Suomi.fi-viestejä tai sähköpostia, saat tiedon kirjepostitse.

Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä.

Tarkista, että tietosi on merkitty oikein. Jos ilmoittamaasi tietoa ei voida merkitä väestötietojärjestelmään, lähetämme sinulle asiasta päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen.

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme:

Huomaathan, että löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 536 320.

Palveluajat:

  • ma 9–15
  • ti–pe 9–12