Otteet holhousasioiden rekisteristä  

Voit kysyä meiltä, onko jollain henkilöllä edunvalvoja, kuka hänen edunvalvojansa on ja mitkä ovat edunvalvojan tehtävät. Sinun ei tarvitse tilata varsinaista otetta meiltä, vaan voit kysyä asiasta esimerkiksi puhelimitse. 

Edunvalvoja voi kuitenkin tarvita otetta päämiehestään, kun hän toimii tehtävässään. Otteella edunvalvoja voi todistaa asemansa tämän asioiden hoitajana. 

Lisäksi jokin taho voi pyytää sinulta tietoa siitä, onko sinulla edunvalvojaa. Tällöin voit joko itse pyytää meiltä otteen itsestäsi tai jokin muu taho, kuten työnantajasi, voi pyytää meiltä sen. 

Mikä holhousasioiden rekisteri on? 

Se on valtakunnallinen rekisteri, josta luovutamme tietoja eri viranomaisille, yhteisöille ja yksityisille henkilöille. Käytännössä annamme tiedot yksittäisinä paperitulosteina (ote holhousasioiden rekisteristä). Valtion tai kunnan viranomaiset ja yhteisöt tai elinkeinonharjoittajat, jotka tarvitsevat jatkuvasti rekisterin tietoja hyväksyttävää tarkoitusta varten, voivat saada tietoja rekisteristä suoraan. 

Mitä tietoja voin saada rekisteristä? 

Voit pyytää meiltä seuraavia tietoja:  

  • Onko jollain henkilöllä edunvalvoja?  

  • Kuka hänen edunvalvojansa on? 

  • Mitkä ovat edunvalvojan tehtävät? 

  • Onko henkilön toimintakelpoisuutta rajoitettu? 

Holhousrekisteristä saat tietoa myös voimassa olevista, taloudellisia asioita koskevista edunvalvontavaltuutuksista eli milloin valtuutus on vahvistettu ja kuka valtuutettu on. Sen sijaan emme säilytä vahvistamattomia valtakirjoja emmekä pidä rekisteriä vahvistamattomista valtuutuksista, joten et voi saada niistä tietoja meiltä. 

Kun edunvalvonta on päättynyt tai valtuutuksen voimassaolo lakannut, saat pyytämäsi tiedon vain silloin, jos tarvitset sitä etujesi, oikeuksiesi tai velvollisuuksiesi hoitamiseen. 

Toimi näin

Voit pyytää otetta meiltä puhelimitse tai sähköpostitse.  

Kerro meille 

  • nimesi ja puhelinnumerosi 
  • sen henkilön nimi ja henkilötunnus, josta tilaat otteen 
  • otteen käyttötarkoitus 
  • maksajan yhteystiedot (nimi ja osoite sekä Y-tunnus, jos laskutettava on yritys) 
  • miten lähetämme otteen sinulle ja mihin osoitteeseen. 

​​​

Hinta

Holhousasioiden rekisteristä annettava ote maksaa 22 euroa.

Todistus edunvalvojan tai edunvalvontavaltuutetun asemasta ulkomailla toimimista varten maksaa 25 euroa.

Usein kysyttyä

Yhteystietomme 

Asiointi: 

Postita asiakirjat ja niiden liitteet osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto / Holhoustoimi, PL 1004, 00531 Helsinki. 

Postiosoite omaisuusluetteloille: Palauta täytetty omaisuusluettelo ja sen liitteet osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1004, 00531 Helsinki. Toimita liiteasiakirjoista kopiot, älä alkuperäisiä asiakirjoja. Älä käytä esimerkiksi niittejä, klemmareita tai muovitaskuja, koska asiakirjat skannataan.

Postiosoite vuosi- ja päätöstileille: Postita asiakirjat ja niiden liitteet päämiehesi kotipaikkaa lähimpään palvelupaikkaamme. 

Käynti palvelupaikalla: Voit tuoda asiakirjasi lähimpään palvelupaikkaamme.  

Turvaposti: Käytä sähköpostin lähettämiseen turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]. Toimita kaikki asiakirjat samassa viestissä pdf-muotoisina. 

Lähetä sähköposti turvapostina


Neuvonta: 

Puhelinnumero: Voit soittaa arkisin kello 9–12 palvelunumeroon 0295 536 256. 

Chat-palvelumme on väliaikaisesti poissa käytöstä.

Turvaposti: Käytä sähköpostin lähettämiseen turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected].  

Lähetä sähköposti turvapostina