Otteet holhousasioiden rekisteristä  

Voit kysyä meiltä, onko jollain henkilöllä edunvalvoja, kuka hänen edunvalvojansa on ja mitkä ovat edunvalvojan tehtävät. Sinun ei tarvitse tilata varsinaista otetta meiltä, vaan voit kysyä asiasta esimerkiksi puhelimitse. 

Edunvalvoja voi kuitenkin tarvita otetta päämiehestään, kun hän toimii tehtävässään. Otteella edunvalvoja voi todistaa asemansa tämän asioiden hoitajana. 

Lisäksi jokin taho voi pyytää sinulta tietoa siitä, onko sinulla edunvalvojaa. Tällöin voit joko itse pyytää meiltä otteen itsestäsi tai jokin muu taho, kuten työnantajasi, voi pyytää meiltä sen. 

Mikä holhousasioiden rekisteri on? 

Se on valtakunnallinen rekisteri, josta luovutamme tietoja eri viranomaisille, yhteisöille ja yksityisille henkilöille. Käytännössä annamme tiedot yksittäisinä paperitulosteina (ote holhousasioiden rekisteristä). Valtion tai kunnan viranomaiset ja yhteisöt tai elinkeinonharjoittajat, jotka tarvitsevat jatkuvasti rekisterin tietoja hyväksyttävää tarkoitusta varten, voivat saada tietoja rekisteristä suoraan. 

Mitä tietoja voin saada rekisteristä? 

Voit pyytää meiltä seuraavia tietoja:  

  • Onko jollain henkilöllä edunvalvoja?  

  • Kuka hänen edunvalvojansa on? 

  • Mitkä ovat edunvalvojan tehtävät? 

  • Onko henkilön toimintakelpoisuutta rajoitettu? 

Holhousrekisteristä saat tietoa myös voimassa olevista, taloudellisia asioita koskevista edunvalvontavaltuutuksista eli milloin valtuutus on vahvistettu ja kuka valtuutettu on. Sen sijaan emme säilytä vahvistamattomia valtakirjoja emmekä pidä rekisteriä vahvistamattomista valtuutuksista, joten et voi saada niistä tietoja meiltä. 

Kun edunvalvonta on päättynyt tai valtuutuksen voimassaolo lakannut, saat pyytämäsi tiedon vain silloin, jos tarvitset sitä etujesi, oikeuksiesi tai velvollisuuksiesi hoitamiseen. 

Toimi näin

Voit pyytää otetta Verkkolomakkeellamme. Verkkolomakkeen käyttöön tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. 

Verkkolomake

Etkö voi hoitaa asiaasi verkossa?

Voit pyytää otetta meiltä puhelimitse tai sähköpostitse tilauslomakkeella.  

Haluatko lähettää tilauksen sähköpostilla? Lähetä viestisi salattuna turvapostina osoitteeseen [email protected].

Kerro meille 

  • nimesi ja puhelinnumerosi 
  • sen henkilön nimi ja henkilötunnus, josta tilaat otteen 
  • otteen käyttötarkoitus 
  • maksajan yhteystiedot (nimi ja osoite sekä Y-tunnus, jos laskutettava on yritys) 
  • miten lähetämme otteen sinulle ja mihin osoitteeseen. 

​​​

Hinta

Ote holhousasioiden rekisteristä maksaa 22 euroa.

Todistus edunvalvojan tai edunvalvontavaltuutetun asemasta ulkomailla toimimista varten maksaa 25 euroa.

Saat erillisen laskun, kun asiasi on käsitelty.

Lähetämme laskun ensisijaisesti Suomi.fi-viesteihin ja toissijaisesti OmaPosti-palveluun. Postitamme laskun vain silloin, jos sinulla ei ole näistä kumpaakaan käytössä.

Näin saat asiakirjan:

Yksityishenkilö: Saat otteen holhousasioiden rekisteristä Suomi.fi-viesteihin. Näin saat tiedon päätöksestä mahdollisimman nopeasti. Jos sinulla ei ole palvelua käytössäsi, saat otteen kirjepostitse. Voit myös tilausta tehdessäsi valita saada asiakirjat salattuna sähköpostina.

Viranomaiset ja yhteisöt: Saatte otteen holhousasioiden rekisteristä salattuna sähköpostina tai kirjepostitse. Jos teillä on jatkuva tarve tiedoille, voitte hakea Digi- ja väestötietovirastolta tietolupaa kyselypalvelujen käyttöön.

Usein kysyttyä

Tarvitsetko apua?

Puhelinpalvelu:  suomeksi 0295 536 256 ja ruotsiksi 0295 536 305.

Palveluajat: ma–pe 9–15.

Chat-palvelumme on käytössä näillä sivuilla arkisin kello 9–15.

 

 

Suomen väkiluku 5 631 050