Kaikki me haluamme tehdä pohjimmiltamme hyvää mutta onko hyvän määritelmä tai sisältö muuttunut? Ovatko virkamieshyveet pysyneet ajassa samoina? Hallinnon oikeusperiaatteet ovat luoneet tärkeän pohjan ja ovat osana lainsäädäntöä määrääviä, mutta tulkitsemmeko niitä tässä ajassa oikein?
Itse olen päätynyt seuraavaan johtopäätökseen: Kun virkamies noudattaa lakeja ja säännöksiä, seuraavia kolmea virkamieshyvettä ja tietysti arkijärkeä niin hyve – eikun hyvä – tulee.
#1 tee oikein
Tee niin kuin oikein on. Hyve muistuttaa virkamiestä katsomaan asioita arkijärjellä avoimin mielin. Mieti, miten oikeasti pitäisi toimia. Jos tiedät, ettei palvelu ole hyvä, mieti vielä hetki.
Ovatko vaikkapa vireillepanossa tarvittavat tiedot saatavissa jostakin rekisteristä suoraan? Voitaisiin jättää erikseen kysymättä, vaikka on totuttu siihen, että lomakkeella kysymällä saa asiakkaalta varmasti ajantasaiset tiedot.
Voidaanko myös kansalaista ohjata suoraan oikeaan toimintaan, kuten uuden nimilain jälkeen tehdyssä nimenmuutospalvelussa? Aiemmin kansalaisen piti tietää, onko kyseessä ilmoitusasia vai hakemusasia. Nyt kysytään, mitä nimeä haluat muuttaa ja kysymyksiä tarkennetaan ja maksullisuus kerrotaan tarpeen mukaan.
Jos parempi palvelu vaatii yhteistyötä, ota aktiivisesti yhteyttä niihin tahoihin, jotka tarvitaan mukaan kansalaisen kannalta parhaan palvelun tuottamiseen.
#2 toimi nälkäisemmin
Toimi kuten toimisit kilpailluilla markkinoilla. Jos joku muu tarjoaisi palvelun samaan ongelmaan, valitsisiko kansalainen tuottamasi palvelun myös silloin? Onko palvelu riittävän hyvä maailman parhaalle yhteiskunnalle ja maailman parhaalle kansalle?
Nälkä voi olla myös ajallista eli kilvoittelua tuottaa arvoa nopeasti. Olenko puristanut digitaalisen viestinvälityksen juuri tämän vuoden kirjeruuhkaan, vaikka se vaatisi lisäponnisteluja? Siten voisi säästyä rahaa vaikka 50 poliisin, terveydenhoitajan tai opettajan palkkaan vuodeksi
Kysy itseltäsi: Olenko yhtä nälkäinen palvelemaan muita kuin odotan itse käyttäessäni palveluja?
#3 toimi rohkeammin
Jätätkö hyviä asioita tekemättä vain siksi, että pelkäät tekeväsi virheen? Estääkö ajatus osoittavasta sormesta ajattelemisen ennakkoluulottomasti ja avoimin mielin? Etkö rohkene nostaa kissaa pöydälle pelätessäsi kritiikin kohdistuvan juuri sinuun? Jos tiedät, että nyt ei toimita oikein tai riittävän nälkäisesti ja et tee mitään tai toimit kuten ennenkin, aiheutat itseasiassa passiivisuudellani konkreettista haittaa.
Jos tarkastelun jälkeen pelkäät edelleen, vaikka tiedät tarpeen toimia toisin, kysy vaikka pomolta tai kollegalta, jos hän uskaltaisi – tai yhdessä uskaltaisitte. Älä jää tuleen makaamaan.
Oikein, nälkäisemmin ja rohkeammin! Haastan sinut kertomaan, mitä kaikkea hyvää voisi tehdä, jos nämä hyveet olisivat jokaiset virkamiehen arkea.