Blogit

Blogit

Reaaliaikainen tilannetieto johtaa parhaisiin päätöksiin 

Janne Viskari Julkaisupäivä 5.10.2020 11.00 Blogit

Matkustin erään kerran linja-autossa kahden kaupungin välillä ja kävi niin, että edessämme oli sattunut onnettomuus ja tie oli hetkellisesti suljettu. Tämän seurauksena tie oli kilometrien päässä edessämme pahasti ruuhkautunut ja odotettavissa oli pitkä odotusaika. Kuljettaja sai kuitenkin riittävän hyvissä ajoin itselleen reaaliaikaisen tilannetiedon ja päätti muuttaa reittiä. Lopputuloksena ohitimme tukoksen ilman ruuhkaa pienempiä teitä pitkin. Yhtäkään reittiin kuuluvaa pysäkkiä ei jäänyt välistä ja olimme määränpäässä vain pienen hetken myöhässä aikataulusta. Tämä arkipäivän esimerkki kuvastaa hienosti tiedon ja reaaliaikaisen tilannekuvan merkitystä jokapäiväisessä päätöksenteossa: hyviä ja oikea-aikaisia päätöksiä on hankala tehdä ellemme tunne todellisuutta riittävällä tarkkuudella.

Koronapandemia käynnistyi keväällä nopeasti ja pakotti päättäjät ympäri maailmaa nopeisiin toimenpiteisiin. Suomessa olemme toistaiseksi selvinneet tilanteesta oikein hyvin, eikä ole syytä epäillä ettemmekö selviäisi jatkossakin. 
Päätöksenteko ja reagointikyky koronapandemian kaltaisessa tilanteessa korostaa entisestään reaaliaikaisen tilannekuvan merkitystä. Meillä Suomessa valtioneuvoston käytettävissä on verrattain hyvin dataa ja tietoa, jota se on pystynyt hyödyntämään päätöksenteon tukena. Entistä tarkempi tilannekuva ei varmasti olisi silti pahitteeksi. 

Avoimista tietolähteistä hyötyvät kaikki – Lahjoita tietoa päätöksenteon tueksi!

Valtioneuvoston lisäksi erilaisia koronan hallintatoimenpiteisiin liittyviä päätöksiä joutuu tekemään myös aivan jokainen organisaatio omaa toimintaansa koskien. Kaikki me hyödymme mahdollisimman avoimesti tarjolla olevasta ja laajasta tietoaineistosta. Näitä tietolähteitä voimme omassa toiminnassamme hyödyntää kukin hieman eri tavalla. 

Tämän vuoksi olemme Digi- ja väestötietovirastossa käynnistäneet yhdessä Teknologiateollisuuden kanssa Lahjoita tietoa -kampanjan. Haastamme kaikki organisaatiot, sekä julkiset että yksityiset, kertomaan millaisia avoimia tietoaineistoja niiden hallinnassa on. Aineistoja, jotka voisivat hyödyttää myös jotakuta muuta. Liikesalaisuuksia tai henkilötietoja ei luonnollisestikaan ole tarkoitus kerätä. Kampanjassa emme kerää tietoa itsessään, vaan kartoitamme tietolähteitä ja niihin liittyviä organisaatioita, jotka ovat halukkaita kantamaan kortensa kekoon yhteiseksi hyväksi. Mahdollisesta tietojen hyödyntämisestä sopivat aina tietojen hallinnoija ja tietojen hyödyntämisestä kiinnostunut taho keskenään. Joskus myös voi olla niin, että omaan tarpeeseen vähäpätöiseltäkin tuntuva tietoaineisto saattaisi olla jollekin toiselle kullan arvoinen. Luovutettava tietolähde voi kertoa esimerkiksi sähköisen palvelun käyttäjämääristä ja -määrien kehityksestä.  

Yhdessä voimme luoda reaaliaikaista tilannekuvaa päätöksenteon tueksi. Luovuta tai vinkkaa hyödyllinen tietolähde! Lue kampanjasta lisää osoitteessa lahjoitatietoa.fi ja twiterissä #lahjoitatietoa.

Blogin kirjoittaja Janne Viskari on Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja. Twitterissä @janneviskari. Hänen sähköpostiosoitteensa on muotoa [email protected]
 

Suomen väkiluku 5 648 068