Blogit

Blogit

Digiturvavinkki – MMKT-toimintamallia noudattamalla voit välttää virheet

Kimmo Rousku Julkaisupäivä 6.2.2019 8.51 Blogit

Ihmisistä usein puhutaan turvallisuuden heikoimpana lenkkinä ja inhimillisiä virheitä sattuu kaikille joskus. Pienentääksemme tätä riskiä, olemme luoneet MMKT-toimintamallin sekä julkaisseet siihen liittyviä videoita. Näillä yksinkertaisilla keinoilla voit parantaa digitaalista turvallisuuttasi työpaikalla, kotona ja vapaa-ajalla.

MMKT-toimintamalli tietojen käsittelijälle

Mieti aina kun käsittelet tietoja, digitaalisesti tai vaikkapa paperilla:

  • Mitä tietoja käsittelet? – luokittele käsittelemäsi tiedot. Keskeistä on ymmärtää aina, onko kyseessä julkinen tieto, henkilötieto tai salassa pidettävä tieto.
  • Millä palveluilla ja missä tietoja käsittelet – kaikkia tietoja ei voi käsitellä kaikkialla eikä kaikilla palveluilla ja työvälineillä. Et voi esimerkiksi keskustella Twitterissä tai julkisessa kulkuneuvossa ääneen salassa pidettävistä asioista.
  • Kenelle tietoja luovutat – kenellä on oikeus saada tiedot? Jos joku henkilö kysyy sinulta tietoja, ethän koskaan luovuta tietoja varmistamatta, onko kysyjällä oikeus ne saada. Toimi itse samalla tavalla tietoja luovutettaessa.
  • Tarkista edellä olevat kohdat ennen kuin toimit eli ennen kuin jaat tietoa sähköpostilla, tallennat tietoja työryhmäpalveluun, julkaiset tietoja some-kanavissa tai alat keskustelemaan julkisessa tilassa asiasta.

MMKT-toimintamalli kun käytät sähköpostia tai www-selainta

Sähköpostilla ja nettiselaimessa sinua yritetään usein saada klikkaamaan tai muuten hyväksymään erilaisia ilmoituksia, houkutusviestejä tai muita syötteitä, jotka saattavat aiheuttaa pahimmillaan tietoturvapoikkeaman tai henkilötietojen tietoturvaloukkauksen. Käyttämäsi päätelaitteen näyttöön saattaa "putkahtaa" noin vain jotain houkuttelevia tai muuten epämääräisiä ilmoituksia. Jos et tiedä, miksi tuollainen ilmoitus tulee ja mitä se tarkoittaa, jätä ennemmin klikkaamatta - tai kysy apua ja ohjeita, kuinka toimia. MMKT malli toimii näissäkin tapauksissa, vaikkapa tällä muistisäännöllä:

  • Mieti
  • Mitä
  • Klikkaat
  • Turvallisesti

Haluatko oppia lisää esimerkiksi turvallisesta sähköpostin käytöstä? Esimerkiksi siitä, kuinka voit lisätä sähköpostiisi minuutin katumusviiveen, jolloin sähköpostisi lähtevät vasta viiveen jälkeen. Sen avulla voit välttää osan kiireessä tapahtuvista virheistä. Videolla lisää sähköpostivinkkejä »

Suomen väkiluku 5 629 720