Alaikäisen lapsen edunvalvonta
Alle 18-vuotiaan omaisuus kuuluu hänelle itselleen, mutta hänen huoltajansa toimii hänen edunvalvojanaan ja huolehtii alaikäisen taloudellisista asioista. Kun alaikäisen nimissä oleva omaisuus kasvaa yli 20 000 euroon ja saamme tiedon siitä, merkitsemme sen holhousasioiden rekisteriin. Alamme siis seurata alaikäisen omaisuuden hoitamista.
Miten alaikäisen omaisuutta pitää hoitaa?
Alaikäisen omaisuutta pitää hoitaa huolellisesti ja suunnitelmallisesti. Sitä voidaan käyttää vain hänen omaksi hyödykseen ja henkilökohtaisiin tarpeisiinsa. Alaikäisen omaisuus ei poista vanhempien elatusvastuuta.
Vanhemmat vastaavat lähtökohtaisesti lapsensa elatuksesta ja henkilökohtaisista tarpeista, kuten asumisesta, vaatetuksesta, ruoasta, koulutuksesta ja tavanomaisista harrastusmenoista.
Alaikäisellä ei ole milloinkaan velvollisuutta osallistua vanhempiensa tai sisarustensa elatukseen. Vain alaikäisen saamia eläketuloja voi käyttää hänen tavanomaisiin elinkustannuksiinsa, mutta hänen muuta omaisuuttaan ei ilman erityisiä perusteita. Erityinen peruste voi olla esimerkiksi huoltajan alentunut elatuskyky sairauden, työttömyyden tai muun vastaavan syyn vuoksi.
Alaikäisen edunvalvoja ei saa
-
sekoittaa alaikäisen varoja toisen varoihin
-
lahjoittaa alaikäisen omaisuutta
-
antaa tai ottaa itse lainaa alaikäisen varoista ilman meiltä saatua lupaa.
Lapseneläkettä maksetaan alle 18-vuotiaalle lapselle, joka on menettänyt huoltajansa. Tätä eläkettä voidaan käyttää hänen elinkustannuksiinsa.
Jos eläke kuluu kokonaisuudessaan alaikäisen elinkustannuksiin, eläketulot on mahdollista ohjata suoraan vanhemman tilille. Muussa tapauksessa ne pitää tallettaa alaikäisen nimiin.
Lapseneläkkeen saaminen ei poista vanhemman elatusvastuuta.
Säästöön jäävä omaisuus on sijoitettava turvallisesti. Esimerkiksi alaikäisen saama vakuutuskorvaus on aina sijoitettava hänen nimissään olevalle pankkitilille tai muuhun hänen nimissään olevaan sijoituskohteeseen. Alaikäisen varoilla hankittavan omaisuuden, kuten mopon, täytyy olla alaikäisen nimissä. Lue lisää alaikäisen omaisuuden käytöstä.
Edunvalvoja on velvollinen säilyttämään alaikäisen omaisuuden hoitoon liittyvät tiliotteet, tositteet ja muut asiakirjat. Asiakirjojen avulla hän voi aikanaan näyttää täysi-ikäistyneelle, miten hän on hoitanut tämän omaisuutta alaikäisyyden aikana. Myös me voimme pyytää edunvalvojaa esittämään kyseiset asiakirjat.
Milloin alamme seurata alaikäisen omaisuuden hoitoa?
Alaikäinen ei voi ikänsä takia huolehtia omista eduistaan ja oikeuksistaan. Tämän takia lapsen huoltajat toimivat lähtökohtaisesti alaikäisen lapsensa edunvalvojina ja ovat velvollisia hoitamaan lapsen omaisuutta hänen puolestaan.
Kun alaikäiselle kuuluvan omaisuuden arvo ylittää 20 000 euroa ja saamme tiedon siitä, alamme seurata omaisuuden hoitamista. Tämä on laista tuleva tehtävämme, eikä valvontaamme vaikuta, missä muodossa omaisuus on tai mistä omaisuus on peräisin.
Voimme tehdä merkinnän rekisteriin alaikäisen edun turvaamiseksi, vaikka hänen omaisuutensa arvo olisikin alle 20 000 euroa.
Ohjaamme huoltajia tehtävässään ja valvomme alaikäisen puolesta, että omaisuutta hoidetaan hänen etunsa mukaisesti. Näin voimme varmistaa yhdessä huoltajien kanssa, että lapsen oikeudet toteutuvat.
Jos alaikäisellä on kaksi huoltajaa, molemmat ovat edunvalvojia riippumatta siitä, kumman vanhemman luona alaikäinen asuu. Huoltajien täytyy yhdessä huolehtia edunvalvojan tehtävistä.
Alaikäinen tulee kuolinpesän osakkaaksi
Kun alaikäinen tulee kuolinpesän osakkaaksi, edunvalvojan eli hänen huoltajansa pitää toimittaa meille jäljennös perukirjasta kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta.
Alaikäinen saa vakuutuskorvauksen
Kun alaikäinen saa vakuutuskorvauksen, vakuutuksenantajan täytyy ilmoittaa asiasta meille, jos
-
korvaus on suurempi kuin 1 000 euroa ja
-
korvaus annetaan muusta syystä kuin vakuutustapahtuman aiheuttamien kustannusten tai omaisuuden menetysten korvaamiseksi.
Edunvalvoja tarvitsee luvan tai sijaisen
Alaikäisen edunvalvoja eli hänen huoltajansa tarvitsee luvan ja/tai sijaisen tiettyjen toimenpiteiden tekemiseen, kuten perinnönjakoon tai asunnon myyntiin. Hän hakee lupaa ja sijaista meiltä.
Huoltaja ilmoittaa meille asiasta
Huoltajan täytyy ilmoittaa meille, kun alaikäisen omaisuuden arvo on yli 20 000 euroa. Lue lisää ilmoituksen tekemisestä.
Alaikäinen täyttää 18 vuotta
Alaikäisen edunvalvonta loppuu, kun hän täyttää 18 vuotta. Edunvalvojan ei tarvitse erikseen ilmoittaa asiasta meille, mutta hänen täytyy kuitenkin antaa meille viipymättä päätöstili.
Päätämme niin hakemuksen perusteella
Me voimme tehdä päätöksen alaikäisen edunvalvonnan poistamisesta rekisteristä silloin, kun edunvalvoja lähettää meille hakemuksen, jossa osoitetaan, että alaikäisen omaisuuden arvo on hyväksytysti ja pysyvästi vähentynyt 15 000 euroon tai sitä pienemmäksi. Edunvalvoja voi siis ilmoittaa meille vapaamuotoisella hakemuksella, että edunvalvonta ei enää ole tarpeellista. Hakemuksen liitteenä täytyy olla jokin tosite tai tiliote, josta omaisuuden vähentyminen käy ilmi. Edunvalvoja voi pyytää edunvalvonnan lopettamista samalla kun hän toimittaa vuositilin. Jos alaikäisen omaisuus on vähentynyt edunvalvojan toimien vuoksi, emme poista alaikäisen edunvalvontaa rekisteristä.
Vaikka poistaisimme alaikäisen edunvalvonnan rekisteristä, huoltajien täytyy edelleen jatkaa alaikäisen taloudellisten asioiden hoitamista. Tällöin huoltajilla ei kuitenkaan ole tilivelvollisuutta meille.
Alaikäinen muuttaa ulkomaille
Jos alaikäisen asuinpaikka on siirtynyt vieraaseen valtioon, edunvalvonta ei sinänsä pääty, mutta voimme päättää, että lopetamme edunvalvojan toiminnan valvonnan Suomessa. Meidän sijastamme toisen maan viranomainen voi alkaa valvomaan edunvalvojan toimintaa.
Valvonnan lopettaminen edellyttää jompaakumpaa seuraavista:
-
Edunvalvojan toiminnalle on järjestetty valvonta ulkomailla.
-
Suomessa tapahtuva valvontamme muuttuu käytännössä tehottomaksi.
Voimme tehdä päätöksen omasta aloitteestamme tai alaikäisen tai edunvalvojan hakemuksen perusteella.
Jos alaikäinen on muuttanut asumaan ulkomaille, edunvalvojan kannattaa ensin selvittää, millä tavalla uuden asuinmaan viranomaiset voivat valvoa hänen toimintaansa. Sen jälkeen hän voi tehdä vapaamuotoisen hakemuksen meille tekemämme valvonnan lopettamisesta.
Jos alaikäinen on muuttanut toiseen Pohjoismaahan, valvontaa ei lopeteta vaan se siirretään uuden asuinvaltion viranomaisen tehtäväksi. Siirto tehdään siis pohjoismaisten viranomaisten kesken. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä meihin, jotta voimme sopia käytännön asioista.
Olen alaikäisen läheisenä tyytymätön edunvalvojan toimintaan. Mitä voin tehdä?
Eri tahojen kesken voi syntyä eriäviä näkemyksiä, miten alaikäisen asioita täytyisi hoitaa. Tällaisia tilanteita voi tulla erityisesti, jos kaikki osapuolet eivät tunne edunvalvojan tehtäviä ja roolia riittävän hyvin. Myös edunvalvojan salassapitovelvollisuus voi aiheuttaa epäluottamusta.
Epäselvissä tilanteissa keskustele ensin edunvalvojan kanssa. Asia voi korjaantua keskustelun avulla. Jos alaikäisen omaisuuden hoitoon liittyvä asia ei ratkea puhumalla, voit ottaa meihin yhteyttä.
Jos huoltajilla on keskenään huoltajuuteen liittyviä erimielisyyksiä, kannattaa ottaa yhteyttä kunnan sosiaalitoimeen.
Voit myös tehdä kantelun edunvalvojan toiminnasta meille. Huomioi, että emme yleensä tutki kantelua, jos
-
se koskee yli kaksi vuotta vanhaa asiaa
-
asian käsittely kuuluu toiselle viranomaiselle.
Huomaathan kantelua tehdessäsi, että edunvalvojalla on yleensä oikeus saada kantelun sisältö ja tekijä tietoonsa.
Emme useinkaan pysty ratkomaan edunvalvojan toiminnan ongelmia itse, vaan voimme lähinnä antaa suosituksia siitä, miten edunvalvojan tulisi toimia.
Käytännössä kantelun seuraukset riippuvat siitä, mitä asian selvittelyssä tulee ilmi. Voimme todeta, että asia ei aiheuta toimenpiteitä, tai
- antaa ohjeistusta
- kiinnittää edunvalvojan huomiota hyvään edunvalvontatapaan tai johonkin asiaan vastaisen varalta
- antaa huomautuksen edunvalvojalle, jos tämä on toiminut lainvastaisesti tai laiminlyönyt velvollisuutensa
- ryhtyä toimenpiteisiin, joilla
- edunvalvoja vapautetaan tehtävästään ja alaikäiselle määrätään uusi edunvalvoja. Huomaa, että vain käräjäoikeus voi tehdä huoltajuuteen liittyviä muutoksia.
- edunvalvojalle määrätään sijainen tiettyihin toimiin.
1. Tee kantelu mieluiten lomakkeellamme. Tallenna lomake itsellesi ennen kuin alat täyttämään sitä.
Kantelu edunvalvojan toiminnasta
Voit tehdä myös vapaamuotoisen kantelun. Kirjoita siihen samat tiedot, joita lomakkeessa kysytään.
2. Voit toimittaa kantelun meille sähköpostitse. Käytä sähköpostin lähettämiseen turvapostia, jotta tietosi kulkevat salatusti. Valitse turvapostin vastaanottajaksi [email protected].
Voit myös postittaa kantelun osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto / Holhoustoimi, PL 1001, 02151 Espoo.
3. Käsittelemme kantelun.
Selvitämme, voiko kantelussa esitetyn asian ratkaista muulla tavalla, kuten edunvalvojaa neuvomalla.
Jos asiaa ei voi ratkaista muuten, käsittelemme kantelun ja pyydämme edunvalvojan selvityksen asiaan. Liitämme edunvalvojalle menevään selvityspyyntöön toimittamasi kantelun sellaisenaan.
4. Ratkaisemme asian.
Keskeiset käsitteet
Alle 18-vuotias on alaikäinen. Hänellä ei ole oikeutta määrätä itse omaisuudestaan tai tehdä tärkeitä sopimuksia tai muita merkittäviä toimenpiteitä. Alaikäinen voi kuitenkin tehdä olosuhteisiin nähden tavanomaisia ja merkitykseltään vähäisiä toimia. Alaikäinen, joka on täyttänyt 15 vuotta, saa itse määrätä siitä omaisuudesta, jonka hän on omalla työllään ansainnut. Holhoustoimilaissa alaikäistä kutsutaan päämieheksi eli hän on henkilö, jonka omaisuutta edunvalvoja hoitaa.
Alaikäisen edunvalvojia ovat yleensä hänen huoltajina toimivat vanhempansa. Jos alaikäisellä on kaksi huoltajaa, molemmat ovat edunvalvojia riippumatta siitä, kumman vanhemman luona alaikäinen asuu. Huoltajien täytyy yhdessä huolehtia edunvalvojan tehtävistä. Joskus alaikäisen edunvalvojaksi voidaan määrätä myös muu kuin huoltaja. Samat velvollisuudet koskevat kaikkia alaikäisten edunvalvojia.
Holhoustoimilaissa Digi- ja väestötietovirastoa kutsutaan holhousviranomaiseksi. Tehtävänämme on varmistaa, että alaikäisen omaisuutta hoidetaan asianmukaisesti.
Saat holhousasioiden rekisteristä tiedon siitä, onko jollain henkilöllä edunvalvoja, kuka hänen edunvalvojansa on ja mitkä ovat edunvalvojan tehtävät.
Luettelo, jossa edunvalvoja ilmoittaa alaikäisen omaisuuden ja velat valvontamme alkaessa.
Edunvalvojan meille kalenterivuosittain toimittama tili siitä, miten alaikäisen omaisuutta on hoidettu.
Kun edunvalvonta päättyy, edunvalvoja toimittaa meille tilin alaikäisen omaisuuden hoitamisesta siltä ajalta, jolta hän ei ole antanut vuositiliä.
Tarvitsetko apua?
Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin alaikäisen edunvalvonnasta
Chat-palvelumme on väliaikaisesti poissa käytöstä.
Neuvonnan puhelin palvelee arkisin kello 9-12 numerosta 0295 536 256
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Henkilöasiakkaiden käsittelyajat
- Avioliitto ja parisuhde
- Lapsen saaminen ja adoptio
- Nimiasiat
- Muutto
- Edunvalvonta ja toisen asioiden hoitaminen
- Ulkomailla tapahtuneet elämänmuutokset
- Ilmoitus muutosta ulkomailla
- Ulkomailla syntynyt lapsi
- Ulkomailla solmittu avioliitto
- Ulkomailla rekisteröity parisuhde
- Ulkomailla myönnetty avioero
- Ulkomailla muuttunut nimi
- Ulkomailla vahvistettu sukupuoli
- Ulkomailla tapahtunut kuolema
- Kansalaisuuden rekisteröiminen
- Suomen kansalaisuuden säilyttäminen
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Todistukset väestötietojärjestelmästä
- Henkilötiedot väestötietojärjestelmässä
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Vaalit ja äänioikeus
- Kansalaisaloite
- Lahjailmoituksen rekisteröinti
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Digituki kansalaisille
- Suomi.fi-verkkopalvelu
- Kaikki lomakkeet
- Avoin data
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Väestötietopalvelut
- Julkishallinnon poiminta- ja päivityspalvelu
- Päivityspalvelut yrityksille ja yhteisöille
- VTJ-muutosrajapinta
- Muutostietopalvelu
- VTJkysely-rajapinta
- VTJkysely-selainsovellus
- Asukasluettelopoiminnat isännöinti- ja huoltoyrityksille
- Henkilön perustiedot -poiminta kunnille
- Henkilötunnuksen uudistaminen
- Väestötietojen käytön edellytykset
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Digiturvapalvelut
- Digituki
- Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Verkkoasiointi
- Tietoa virastosta