Ulkomailla rekisteröity parisuhde 

Rekisteröidyn parisuhteen voi Suomessa solmia vain kahden samaa sukupuolta olevan kumppanin välille. Jos olet rekisteröinyt parisuhteesi ulkomailla eri sukupuolta olevan kumppanin kanssa, emme voi merkitä sitä väestötietojärjestelmään rekisteröitynä parisuhteena. Joissain tapauksissa voimme kuitenkin harkita, voisimmeko tunnustaa parisuhteenne avioliittona. 

Jos olet rekisteröinyt parisuhteen ulkomailla samaa sukupuolta olevan kumppanisi kanssa, voimme tallentaa parisuhteenne myös Suomen väestötietojärjestelmään. Tällöin henkilötietosi pysyvät ajan tasalla. Samalla voimme tallentaa rekisteröidyn parisuhteen solmimisen yhteydessä muuttuneen sukunimen. 

Jos olet Suomen kansalainen, sinulla on velvollisuus ilmoittaa muuttuneet henkilötiedot Suomen väestötietojärjestelmään. 

Muuttuneen sukunimen rekisteröinti  

Voimme tallentaa myös rekisteröidyn parisuhteen solmimisen yhteydessä muuttuneen sukunimen. Sukunimen muutoksen tulisi ilmetä joko parisuhteen rekisteröimistodistuksesta tai henkilöllisyystodistuksesta.   

Jos uusi sukunimi ei kuitenkaan ilmene todistuksesta tai henkilöllisyystodistuksesta, voimme tietyin edellytyksin tallentaa sukunimenmuutoksen myös oman ilmoituksesi perusteella. Tämä on mahdollista, jos asut Suomessa tai olet Suomen kansalainen. Muuttunut sukunimi voidaan myös tallentaa erillisen todistuksen perusteella. Lue lisää nimen muuttumisesta ulkomailla.  

Ruotsissa asuvat Suomen kansalaiset  

Ruotsin viranomaiset välittävät tiedon rekisteröidystä parisuhteesta meille. Jos kuitenkin olet sekä Suomen että Ruotsin kansalainen, Ruotsi pitää sinua ainoastaan omana kansalaisenaan eikä ilmoita tietoja eteenpäin. Kaksoiskansalaisten täytyy siis itse huolehtia ilmoituksen tekemisestä. 

Toimi näin

1. Täytä alla oleva lomake.       

Ilmoitus ulkomailla rekisteröidystä parisuhteesta  

2. Selvitä, pitääkö parisuhteen rekisteröintiin liittyvät alkuperäiset asiakirjat laillistaa tai käännättää. 

Lue lisää asiakirjojen laillistamisesta

3. Toimita meille asiakirjat joko Suomen edustuston kautta tai postittamalla ne osoitteeseen Digi- ja väestötietovirasto, PL 1003, 00531 HELSINKI, FINLAND. Jos kotikuntasi on ollut ennen ulkomaille muuttoa Ahvenanmaalla, toimita asiakirjat Ahvenanmaan valtionvirastoon. 

Tai varaa aika Ulkomaalaisen henkilötietojen rekisteröinti -palveluun www.dvv.fi/ajanvaraus. 

Emme voi käsitellä skannattuja asiakirjoja. Toimita kaikki tarvittavat asiakirjat kerralla, siten nopeutat asiasi käsittelyä. Tutustu huolellisesti tarvittaviin asiakirjoihin verkkosivuillamme.

Katso tarkemmat ohjeet asiakirjojen toimittamisesta.

Tarvittavat asiakirjat: 

  • täyttämäsi lomake ulkomailla rekisteröidystä parisuhteesta   
  • parisuhteen rekisteröintitodistus tarpeen mukaan laillistettuna, alkuperäisenä tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä 
  • tarvittaessa todistuksen tarpeen mukaan laillistettu käännös, alkuperäisenä tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä. 

4. Tiedustelut ja sähköpostiviestit eivät nopeuta ilmoituksen käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä. Saat meiltä vahvistuksen, kun rekisteröity parisuhteesi ja mahdollisesti muuttunut sukunimesi on tallennettu. Tarkista, että tietosi on merkitty oikein. Jos emme jostain syystä merkitse väestötietojärjestelmään ilmoittamaasi tietoa, saat siitä päätöksen. Päätöksen liitteenä on ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen. 

HUOM! Asiat käsitellään saapumisjärjestyksessä. Emme valitettavasti voi kiirehtiä yksittäisen asian käsittelyä kuin erittäin poikkeuksellisesti ja hyvin painavasta syystä. Esimerkiksi pankkitilin avaaminen ei ole riittävä peruste kiirehtimiselle.

Hinta

Maksuton

Etkö löytänyt vastausta sivuiltamme?

Yhteystietomme:

Huomaathan, että löydät keskimääräiset käsittelyajat sivuiltamme.

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen Digi- ja väestötietoviraston turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]

Lähetä sähköposti turvapostina

Puhelin

Neuvonnan puhelinnumero on 0295 536 320.

Palveluajat:

  • ma 9–15
  • ti–pe 9–12