Hyppää sisältöön

Ulkomaalainen voi hakea henkilötunnusta ja kotikuntaa verkossa

Julkaisuajankohta 14.5.2024 9.43
Tiedote

Suomeen muuttavan ulkomaalaisen arki helpottuu, kun hänen tietonsa on rekisteröity väestötietojärjestelmään. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) ylläpitää näitä tietoja ja on nyt mahdollistanut ulkomaalaiselle henkilötunnuksen ja kotikunnan hakemisen verkossa. Kun verkkolomake on täytetty ennen henkilökohtaista asiointia, henkilötunnuksen ja kotikunnan saaminen on sujuvampaa.

Henkilötunnuksen ja kotikunnan hakemisen verkkolomakkeet ovat kaikkien ulkomaalaisten käytettävissä, eikä niiden täyttäminen edellytä vahvaa tunnistautumista. Kun ulkomaalainen on tehnyt henkilötunnuspyynnön tai kotikuntahakemuksen verkossa, hänen on yleensä myös asioitava Digi- ja väestötietovirastossa henkilökohtaisesti. Edellytykset henkilötunnuksen ja kotikunnan saamiseen tutkitaan kunkin asiakkaan osalta erikseen.

Uusi verkossa täytettävä lomake henkilötunnuksen hakemiseksi on otettu käyttöön 13.5.2024. Digitaalisessa muodossa jätetyt esitiedot mahdollistavat asiakkaan asian käsittelyn nopeammin asiakaspalvelukäynnillä. Digi- ja väestötietovirastossa pilotoidaankin henkilötunnuksen antamista asiakaspalvelukäynnin yhteydessä kesän ajan joillakin paikkakunnilla. Tämä on mahdollista verkkolomakkeen täyttäneille ja ajanvarauksen etukäteen tehneille asiakkaille Helsingissä, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa.

Kotikunnan hakeminen verkossa on ollut mahdollista asteittain jo 1.3.2023 lähtien. Suurin osa vuonna 2024 vastaanotetuista kotikuntahakemuksista onkin saapunut verkkolomakkeella. Asiakkailta verkkolomakkeesta saatu palaute on ollut myönteistä. 

 – Suosittelemme, että henkilötunnusta ja kotikuntaa haetaan verkkolomakkeella, koska se nopeuttaa asian käsittelyä ja parantaa tietojen oikeellisuutta, toteaa johtava asiantuntija Maisa Gynther Digi- ja väestötietovirastosta.

 

Lue lisää kotikunnan ja henkilötunnuksen hakemisesta Digi- ja väestötietoviraston sivuilta

Lisätietoa: johtava asiantuntija Maisa Gynther, Digi ja väestötietovirasto, puh. 0295 536 355, [email protected].