Hyppää sisältöön

Metsä-, maatalous- ja kiinteistöyhtymä valtuuttaa omatoimisesti Suomi.fi-valtuudet-palvelussa – katso toimintaohjeet valtuuttamiseen

Julkaisuajankohta 8.2.2022 15.00
Tiedote

Suurin osa metsä- maatalous- ja kiinteistöyhtymistä voi valtuuttaa omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa. Edellytyksenä on se, että osakkaat ovat suomalaisia henkilöitä, joilla on käytössään suomalainen vahvan tunnistautumisen väline esim. henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Vaihtoehtona valtuushakemus: Milloin valtuudet tulee rekisteröidä valtuushakemuksella?

Valtuuttaminen ei onnistu omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa, jos osakkaana on esimerkiksi toinen y-tunnus, tai kuolinpesä tai jos yhtymän osakas on edunvalvonnassa, ulkomaalainen tai alaikäinen. 

Tällaiset yhtymät rekisteröivät valtuudet valtuushakemuksella osoitteessa  suomi.fi/valtuudet/hakemuksella-valtuuttaminen. Vaihe vaiheelta ohjeet valtuushakemuksen tekemiseen löytyvät osoitteesta: suomi.fi/valtuudet/hakemuksella-valtuuttaminenhttps://www.suomi.fi/valtuudet/hakemuksella-valtuuttaminen


Vaihtoehtona omatoiminen valtuuttaminen: Näin annat valtuuden omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa

Jos kaikki yhtymän osakkaat ovat suomalaisia henkilöitä, joilla on käytössään suomalainen vahvan tunnistautumisen väline, on helpointa valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa. 

Kaikkien yhtymän osakkaiden tulee hyväksyä valtuus, myös valtuutettavan, jos hän on yhtymän osakas. Huomatkaa, että kaikki yhtymän osakkaat antavat valtuuden yhtymän puolesta, eivätkä esim. henkilökohtaisesti omana itsenään.

Yksi yhtymän osakkaista käynnistää valtuuden antamisen

Käytännössä yksi yhtymän osakas aloittaa halutun valtuuden antamisen (itselleen ja/tai muille) ja muut osakkaat vahvistavat tämän aloitetun valtuuden antamisen.

Ensimmäinen osakas aloittaa valtuuden antamisen näin:

 1. Tunnistaudu henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella osoitteessa suomi.fi/valtuudet 
 2. Valitse: Yrityksen valtuudet
 3. Valitse yritys (yhtymä) , jonka puolesta haluat antaa valtuuden
 4. Valitse: Anna valtuuksia
 5.  Valitse valtuustyyppi  
  Valitse "Asiointivaltuus", jos haluat että valtuutettu voi toimia yhtymän puolesta sähköisissä asiointipalveluissa. Voit valita myös ”Valtuutusoikeuden” eli oikeuden antaa yhtymän puolesta yksin asiointivaltuuksia Suomi.fi-valtuudet -palvelussa. Huomioi, että valtuutusoikeutetun tulee antaa valtuutusoikeuden saamisen jälkeen itselleen asiointivaltuus, jos hänen on tarkoitus asioida sähköisissä asiointipalveluissa.
 6. Valitse osapuolet
  Lisää valtuutettava (itsesi ja/tai joku muu). Asiointivaltuuden voi antaa myös esim. tilitoimistolle. 
 7. Valitse valtuusasiasiat
  Valtuusasia määrittää esim. mitä asiointivaltuudella voi tehdä. Esimerkiksi Verohallinto ohjeistaa heidän nettisivuillaan mitä valtuuksia tulee olla, jotta asiointi heidän palvelussa onnistuu. Yleisin on "Veroasioiden hoito", jolla voi hoitaa kaikkia yhtymän veroasioita Omaverossa, ei kuitenkaan yhtymän osakkaiden omia veroasioita. "Veroilmoittaminen"-valtuusasialla voi hoitaa yhtymän asioita Lomake.fi ja Ilmoitin.fi-palveluissa, mutta ei Omaverossa.
 8. Valtuuden voimassaoloaika ja vahvistaminen 
  Lopuksi määritä vielä voimassaoloaika ja vahvista valtuus omalta osaltasi. 
 9. Ilmoita muille osakkaille valtuuden vahvistamisesta
  Muut vahvistajat eivät saa automaattisesti tietoa vahvistusta odottavasta valtuudesta. Valtuuden ensimmäisenä antaneen tulee kertoa siitä heille.  

Palvelu ilmoittaa henkilöt, joiden tulee vahvistaa omassa Suomi.fi-palvelussa valtuus. Palvelussa vahvistamattomat valtuudet näkyvät vasemmalla sivupalkissa kohdassa Muiden vahvistettavat.

Muiden osakkaiden tulee vahvistaa valtuuden antaminen

Tämän jälkeen on tärkeää, että muut yhtymän osakkaat vahvistavat aloitetun valtuuden antamisen. Muut vahvistajat eivät saa automaattisesti tietoa vahvistusta odottavasta valtuudesta. Valtuuden ensimmäisenä antaneen tulee kertoa siitä heille.

Vahvistaminen onnistuu Suomi.fi-valtuuksissa:

 1. Tunnistaudu henkilökohtaisella pankki- tai mobiilivarmenteella Suomi.fi-palveluun osoitteessa: suomi.fi/valtuudet
 2. Valitse: Yrityksen valtuudet
 3. Valitse: yritys ( yhtymä) , jonka puolesta haluat antaa valtuuden
 4. Valitse: Valitse Omat vahvistettavat / Vastaanotetut valtuuspyynnöt
 5. Avaa ja hyväksy vahvistamalla.

Osakas, joka on vahvistanut valtuuden omalta osaltaan, näkee missä vaiheessa valtuuden antaminen on klikkaamalla Yhdessä vahvistettavat-otsikon alta "Muiden vahvistettavat". 
Kun klikkaat valtuusasian nimeä (esim. Veroasioiden hoito), näet ketkä valtuuden ovat omalta osaltaan jo vahvistaneet ja kenen vahvistamista vielä odotetaan.

Kun kaikki yhtymän osakkaat ovat antaneet valtuuden omalta osaltaan, se on heti voimassa ja näkyy yhtymän Annetut valtuudet -kohdassa. 

Tiedote - Organisaatioasiakkaat