Tietoa lääkäreille, viranomaisille ja muille tahoille
Alle on jaoteltu eri tahojen usein kysymiä kysymyksiä edunvalvontavaltuutuksesta ja edunvalvonnasta. Huomaa, että vastaukset riippuvat siitä, liittyykö asia valtuutukseen vai edunvalvontaan.
Henkilö voi tehdä itse hakemuksen edunvalvojan määräämiseksi, kun hän haluaa itsellensä edunvalvojan ja muut keinot asioiden hoitamiseksi eivät ole enää riittäviä. Henkilö toimii silloin itse hakijana ja hänen pitää ymmärtää edunvalvojan määräämistä koskevan asian merkitys. Hakija voi käyttää avustajaa hakemuksen tekemisessä mutta hakijana toimivan henkilön täytyy olla hakemuksensa takana ja katsoa, että edunvalvojan määrääminen on hänelle välttämätöntä.
Oman hakemuksen yhteydessä hakijan täytyy toimittaa meille itse edunvalvojan määräämistä varten laadittu lääkärinlausunto.
Oman hakemuksen yhteydessä kuulemme hakijaa henkilökohtaisesti etäyhteyden avulla. Tässä yhteydessä hakija voi halutessaan peruuttaa meille tekemänsä hakemuksen.
Jos henkilö ei voi tai halua toimia asiassa hakijana, kuka tahansa voi tehdä meille ilmoituksen edunvalvontaa tarvitsevasta henkilöstä. Lue lisää ilmoituksen tekemisestä ja tutustu myös edunvalvontaa kevyempiin vaihtoehtoihin sivuiltamme.
Lähtökohtaisesti käsittelemme asiat saapumisjärjestyksessä. Keskimääräiset käsittelyajat löydät sivuiltamme.
Käytämme asiakirjoissamme sähköistä allekirjoitusta. Lue sivuiltamme, miten voit tarkastaa, että PDF-muotoisen asiakirjan allekirjoitus on aito.
Lääkärit
Sinun pitää antaa lääkärinlausunto valtuutetulle, koska hänen täytyy toimittaa se meille hakemuksen liitteenä. Älä siis toimita lausuntoa meille vaan anna se valtuutetulle.
Edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain 24 §:n mukaan valtuutetun on esitettävä meille alkuperäinen valtakirja ja lääkärinlausunto tai muu siihen rinnastettava luotettava selvitys siitä, että valtuuttaja on sairauden, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi tullut pääasiallisesti kykenemättömäksi huolehtimaan niistä asioista, joita valtuutus koskee.
Valtuutetulla on saman lain 45 §:n mukaan oikeus saada salassapitosäännösten estämättä lääkärinlausunto sen selvittämiseksi, onko valtuuttaja tullut laissa tarkoitetulla tavalla kykenemättömäksi huolehtimaan niistä asioista, joita valtuutus koskee.
Voit pyytää valtuutetulta valtakirjan nähtäväksi ennen lausunnon antamista, jotta voit tarkastaa
- kenet valtakirjassa on nimetty valtuutetuksi
- mitkä ovat ne asiat, joita hänen valtuutuksensa koskee.
Voit käyttää valmista malliamme tai tehdä vapaamuotoisen lausunnon.
Tallenna pdf-lomake tietokoneellesi ennen sen täyttämistä.
Voit käyttää valmista malliamme tai tehdä vapaamuotoisen lausunnon.
Tallenna pdf-lomake tietokoneellesi ennen sen täyttämistä.
Sinun täytyy antaa tälle henkilölle lääkärintodistus itsestään, jos se liittyy edunvalvonnan hakemiseen tai lakkauttamiseen.
Me emme aina pyydä tätä lausuntoa vaan sen voi pyytää päämiesehdokas itsekin.
Muista arvioida, oletko esteellinen antamaan lausunnon. Lue lisää Lääkäriliiton sivuilta.
Katso webinaaritallenne: Lääkärinlausunnot edunvalvojan määräämiseen ja edunvalvontavaltuutukseen liittyvissä asioissa
Millainen on hyvä lääkärinlausunto juridisesta näkökulmasta? Mitä eroa on edunvalvojan määräämisellä ja edunvalvontavaltuutuksen vahvistamisella? Milloin lääkärinlausunto pitää kirjoittaa ja kenelle se annetaan? Mikä on lääkärin rooli edunvalvonnan lakkauttamisessa tai edunvalvontavaltuutuksen peruuttamisessa?
Digi- ja väestötietoviraston (DVV) ja Itä-Suomen yliopiston Hyvinvointioikeuden keskuksen järjestämässä webinaarissa holhoustoimen asiantuntijat avaavat edunvalvojan määräämiseen ja edunvalvontavaltuutukseen liittyviä moninaisia tilanteita ja vastaavat osallistujien kysymyksiin.
Sosiaalitoimi
Voimme määrätä alaikäisen edunvalvojina toimiville huoltajille sijaisen vain silloin, kun
- lapsella on kaksi huoltajaa ja he hakevat sijaista yhdessä
- lapsella on yksi huoltaja, joka hakee itselleen sijaista.
Jos alaikäisellä on kaksi huoltajaa mutta he eivät hae sijaista yhdessä, sijaista kannattaa hakea suoraan tuomioistuimelta. Tuomioistuin voi määrätä edunvalvojan sijaisen vain toisen huoltajan hakemuksesta tai kun asian laittaa vireille sosiaalihuoltolain (710/1982) 6 §:ssä tarkoittama toimielin.
Huomioithan, että lakia lapsen elatuksesta on muutettu ja nykyään lapsen huoltaja voi edustaa lasta myös silloin, kun vastapuolena on lapsen toinen huoltaja, jos lapsi asuu jommankumman vanhempansa luona.
Lastensuojelulain 22 §:n mukaan alaikäiselle täytyy määrätä lastensuojeluasiassa edunvalvoja käyttämään huoltajan sijasta alaikäisen puhevaltaa, jos on perusteltu syy olettaa, että huoltaja ei voi puolueettomasti valvoa alaikäisen etua asiassa. Lisäksi edunvalvojan määräämisen pitää olla tarpeen asian selvittämiseksi tai muutoin alaikäisen edun turvaamiseksi.
Edunvalvojan määrää pääasiassa tuomioistuin. Hakemuksen tuomioistuimelle voi tehdä
- sosiaalihuollosta vastaava toimielin
- huoltaja itse
- me holhousviranomaisena.
Me voimme määrätä alaikäisen edunvalvojan vain silloin, kun huoltajat ja sosiaalihuollosta vastaava toimielin hakevat sitä yhdessä. Toimita hakemus meille vain näissä tilanteissa.
Lähtökohtaisesti suostumus ei riitä. Huoltajien täytyy toimia asiassa nimenomaan hakijoina.
Huoltajat voivat kuitenkin antaa sosiaaliviranomaiselle valtakirjan, joka oikeuttaa sosiaaliviranomaisen edustamaan huoltajia hakijoina. Tällöin voit toimittaa hakemuksen meille.
Alaikäisen edunvalvojia ovat hänen huoltajansa.
Jos alaikäisen toinen huoltaja on kuollut, toinen huoltaja jatkaa tehtävässä yksin. Tarvetta erilliselle edunvalvontamääräykselle ei yleensä siten ole.
Kun alaikäinen jää kokonaan ilman huoltajaa esim. ainoan huoltajan kuollessa, sosiaalitoimen tehtävänä on
-
selvittää, tarvitseeko alaikäinen huoltajan, ja
-
tehdä tarvittaessa hakemus asiasta käräjäoikeudelle.
Jos alaikäiselle määrätään huoltaja, huoltajasta tulee automaattisesti alaikäisen edunvalvoja.
Jos alaikäinen ei tarvitse huoltajaa esim. tilanteessa, jossa alaikäinen on tulossa pian täysi-ikäiseksi, mutta hän tarvitsee edunvalvojan, sosiaalitoimi voi myös näissä tilanteissa tehdä hakemuksen suoraan käräjäoikeudelle.
Kiinteistönvälittäjät
Asunto-osakkeen myynti
Pääsääntö on, että edunvalvontavaltuutetun ei tarvitse hakea meiltä lupaa asunto-osakkeen myyntiin.
Edunvalvontavaltuutetun pitää hakea meiltä lupa ainoastaan siinä tapauksessa, että edunvalvontavaltakirjassa on näin määrätty.
Kiinteistön myynti
Edunvalvontavaltuutettu voi myydä kiinteistön siinä tapauksessa, että valtuuttaja on näin valtakirjassa määrännyt.
Edunvalvontavaltuutettu ei kuitenkaan saa myydä kiinteistöä, jos siitä ei ole erikseen edunvalvontavaltakirjassa määrätty. Jos määräystä ei ole, valtuutetun pitää hakea meiltä tai käräjäoikeudelta edunvalvojaa kiinteistön myyntiä varten. Kun edunvalvoja on määrätty, tämän täytyy hakea kiinteistön myynnille meiltä lupa.
Huom. Edunvalvoja tarvitsee aina meiltä luvan asunto-osakkeen ja kiinteistön kauppaan.
Uutta: Edunvalvonta ja asuntokauppa – pikaopas kiinteistönvälittäjille.
Opas kertoo, miten asunto- tai kiinteistökaupassa toimitaan, jos sen osapuolena on henkilö, jota edustaa edunvalvoja tai edunvalvontavaltuutettu.
Tutustu oppaaseen (pdf)
Pankit
Kuolinpesän osakkaat yhdessä hoitavat kuolinpesän asioita. Kuolinpesän pankkitililtä voi maksaa kuolinpesän laskuja. Siihen ei tarvita meiltä lupaa.
Kun alaikäisen lapsen huoltaja edustaa alaikäistä lastaan kuolinpesän asioiden hoitamisessa, hän ei tarvitse lupaa eikä sijaista laskujen maksamiseen.
Lainaehtojen muuttamiselle ja pantin luovuttamisen ehtojen muuttamiselle tarvitaan meiltä lupa, jos ehtoja muutetaan enemmän kuin mitä alkuperäisessä sopimuksessa on sovittu.
Yritykset ja yhdistykset
Voit ottaa meihin yhteyttä yrityksen tai yhdistyksen edustajana, jos olet järjestämässä tilaisuutta kyseisiin asioihin liittyen. Voimme yhdessä katsoa ja sopia, pystyisimmekö järjestämään koulutuksen.
Olemme tehneet edunvalvontavaltuutuksesta lyhyen havainnollistavan videon, jota voi hyödyntää.