Suomi.fi-valtuudet

Suomi.fi-verkkopalvelun Valtuudet-osiossa voit valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen asioimaan puolestasi valitsemissasi asioissa.

Valtuudella tarkoitetaan, että voit antaa haluamallesi täysi-ikäiselle henkilölle tai yritykselle oikeuden asioida puolestasi valitsemassasi asiassa. Sähköinen valtuutus on kuin sähköinen valtakirja, jonka tiedot tallennetaan valtuusrekisteriin.

Voit myös pyytää valtuutta asioida toisen henkilön tai yrityksen puolesta ja hallinnoida valtuutuksia keskitetysti.

Suomi.fi-valtuuksien käyttö on turvallista, koska käyttäjä tunnistetaan vahvalla tunnistautumisella.

Suomi.fi-valtuudet toimii taustalla useissa viranomaisten asiointipalveluissa. Kun asioit toisen puolesta sähköisessä asiointipalvelussa, asiointipalvelu tarkistaa, onko sinulla oikeutta tai valtuutta asioida toisen puolesta.

Voit antaa valtuuden, jos olet täysi-ikäinen. Alaikäinen ei voi Suomi.fissä tehdä valtuuksia, koska alaikäinen henkilö on vajaavaltainen eikä siten voi valtuuttaa ketään toista toimimaan puolestaan. Alaikäisen puolesta toimii hänen huoltajansa.

Toimi näin

Tunnistaudu Suomi.fi-verkkopalveluun verkkopankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai varmennekortillasi (henkilökortti, organisaatiokortti tai sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortti). Valitse Suomi.fi-verkkopalvelun valikosta Valtuudet ja etene antamaan valtuus.

Jotta voit valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestasi, sinun täytyy tietää henkilön nimi ja henkilötunnus.

Jos haluat valtuuttaa yrityksen asioimaan puolestasi, täytä yrityksen Y-tunnus tai etsi se verkkopalvelun haulla.

Siirry Suomi.fi-verkkopalvelun Valtuudet-osioon

Kansalaisneuvonta opastaa palvelun käytössä puhelimitse, sähköpostitse, tekstiviestillä ja palautelomakkeen välityksellä. Ohjeita saat myös Suomi.fi-verkkopalvelun Ohjeet ja tuki -osiosta.

 

Etsitkö tietoa Katso-palvelun päättymisestä?

Löydät tietoa ja vastauksia kysymyksiin Katso-palvelun päättymisestä kertovalla sivullamme:  

Siirry Katsosta - ohjeita ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Löydät kaikki Suomi.fi-valtuuksia hyödyntävät palvelut sivulta Suomi.fi-verkkopalvelun sivulta Valtuuksia hyödyntävät palvelut.