Blogit

Blogit

Suomi.fi-laatutyökalut on uusi mahdollisuus julkisen hallinnon asiakaskokemuksen kehittämiseen – kiitos pioneerikäyttäjille!

Mikko Mattinen Julkaisupäivä 9.6.2022 14.08 Blogit

Digiohjelman rahoittama Laatutyökalut-palvelu julkaistiin vuodenvaihteesta. Tavoitteemme on saada Laatutyökalut käyttöön mahdollisimman monessa organisaatiossa ja kehittää palvelua paremmaksi siinä samalla.

Olen kutsunut laatutyökalun ensimmäisiä käyttäjiä pioneerikäyttäjiksi, koska heille on ollut sisäsyntyinen tarve ottaa palvelua käyttöön. Pioneerikäyttäjiä ovat muun muassa poliisi, Traficom, Tulli, Säteilyturvakeskus, Porvoon kaupunki, Oulun kaupunki, Raahen kaupunki sekä Digi- ja väestötietovirasto. Poliisin kokemuksiin voit tutustua hieman tarkemminkin täällä.

Kehitämme Laatutyökaluja jatkuvasti ja käyttäjälähtöisesti. Keräämme palvelusta palautetta vastataksemme asiakkaiden tarpeisiin, varmistaaksemme parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen ja parantaaksemme palvelun laatua. 

Koottua laatutietoa koko julkiselle hallinnolle

Ensikommentit palvelun käytöstä kertovat myös, että Laatutyökalut täyttää paikkansa virastokentän Suomi.fi-palveluiden joukossa. Jos julkinen hallinto olisi konserni, niin Laatutyökalu mahdollistaisi prosessien keskitetyn parantamisen. Aiemmin emme saaneet koottua laatutietoa ja koska laatu on tulos prosesseista sekä tavasta toimia, niin yhdenmukainen asiakaskokemuksen kehittäminen ei ollut mahdollista. Asiakaskokemus on systeeminen kokonaisuus, johon vaikuttavat sekä prosessit ja lopputuotteena syntyvä laatu. Ja siksi tarvitsemme Laatutyökalut-palvelua.

Eräällä tavalla Laatutyökalun avulla julkinen hallinto tekee kategorian vaihdon, koska aikaisemmat tuotteistukset ovat ensi sijassa tähdänneet operatiivisiin ratkaisuihin. Laatutyökalussa pureudutaan asiakaskokemukseen ja prosesseihin ja mikä tärkeintä, saamme jatkossa vertailutietoa kaikista Laatutyökaluun kytkeytyneistä palveluista. Seuraava askel on kasvattaa käyttäjämääriä ja dataa sekä tuottaa jatkuvaa analyysiä julkisen hallinnon asiakaskokemuksesta.

Digi- ja väestötietovirastossa valmistaudumme tuottamaan ensimmäisiä laatuanalyysejä, vaikkakin joudumme odottamaan vielä saadaksemme riittävän määrän vertailudataa. Syksyllä pääsemme kertomaan uunituoreita laatutietoja datan ja analytiikan avulla. Sitä odotellessa lähetämme jo kiitokset pioneerikäyttäjille. Kiitos poliisi, Traficom, Tulli, Säteilyturvakeskus, Porvoon kaupunki, Oulun kaupunki ja Raahen kaupunki! 

Tervetuloa myös kaikki uudet Laatutyökalujen käyttäjät. Digi- ja väestötietovirastossa aloitti toukokuussa uusi erityisasiantuntija Kristina Noor-Ilander ([email protected]), joka vastaa jatkossa Laatutyökaluista. Hän kertoo mielellään lisää palvelusta teille!

Tutustu Laatutyökaluihin tarkemmin. 
 

Blogi Mikko Mattinen laatutyökalut

Suomen väkiluku 5 629 334