Hyppää sisältöön

Väestötietojärjestelmän teknologia uudistuu

9.6.2021 15.59
Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto uudistaa väestötietojärjestelmän (VTJ) teknologian. Uudistuksen tavoitteena on turvata VTJ:n elinkaaren jatkuvuus ja korvata GEN-teknologialla toteutetut VTJ-sovellukset ja -rajapinnat REST/JSON -teknologioilla. Uudistamistyö kestää useamman vuoden.

Uudistamistyö ei vaikuta asiointipalveluihin, eikä edellytä asiakkailtamme toimenpiteitä.

Ensimmäisiä uusittavia rajapintoja ovat ns. Ilmoita itse -toiminnot, muuttoilmoituksen eston rekisteröintiin käytettävä palvelu sekä muutostietopalvelu. Korvattavia VTJ-sovelluksia on toista sataa. 

Ilmoita itse -palvelu. Väestötietojärjestelmään voi ilmoittaa itse kutsumanimen, ammatin, äidinkielen, asiointikielen ja sähköpostiosoitteen sekä lisätä tai poistaa tietojenluovutuskieltoja ja erota uskonnollisesta yhdyskunnasta. 

Estä muuttoilmoitus -palvelu. Rekisteröimällä muuttoilmoituksen esto voidaan estää muuttoilmoituksella tehtävät muutokset VTJ:n osoitetietoihin esimerkiksi tilanteissa, joissa henkilö epäilee henkilötietojensa vuodetun ja että niitä saatetaan käyttää väärin.  

Muutostietopalvelu on julkishallinnon rekisterien päivityspalvelu, joka uudistetaan erämuotoisesta palvelusta VTJ-muutosrajapintapalveluksi. Sen kautta välitetään samoja väestötietojärjestelmän tietoja ja tietosisällöltään samoja tietoryhmiä kuin nykyisessä muutostietopalvelussa. Uutta on joustava päivitysrytmi ja siten parempi tietojen ajantasaisuus. Päivityksiä on mahdollista hakea asiakkaan itse valitsemassa rytmissä. 

Palvelu on valtion ja kuntien viranomaisten saatavilla.  


Väestötietojärjestelmä pähkinänkuoressa

  • Väestötietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, jossa on perustiedot Suomen kansalaisista ja Suomessa vakinaisesti tai tilapäisesti asuvista ulkomaalaisista. 
  • Järjestelmässä on tiedot myös rakennuksista, rakennushankkeista, huoneistoista sekä kiinteistöistä. 
  • VTJ:n tietoja käytetään koko yhteiskunnan tietohuollossa, esimerkiksi julkishallinnossa, vaalien järjestämisessä, verotuksessa ja oikeushallinnossa sekä tutkimuksessa ja tilastoinnissa. 
  • Myös yritykset ja yhteisöt saavat käyttöönsä VTJ:n tietoja.

Lisätietoja:

Kehityspäällikkö Kaj Välimäki 20.6.2021 asti
Projektipäällikkö Tuija Leivo-Rintakorpi 21.6.2021 lähtien
Sähköpostimme ovat muoto [email protected]
 

Tiedote - Organisaatioasiakkaat