Hyppää sisältöön

Uusia kansainvälisiä opiskelijoita saapuu kevätlukukaudelle – Digi- ja väestötietovirasto auttaa asioinnissa

Julkaisuajankohta 7.12.2023 15.51
Tiedote

Tammikuussa alkavat opinnot tuovat Suomeen uusia vaihto- ja tutkinto-opiskelijoita ulkomailta. Digi- ja väestötietovirasto jatkaa hyväksi todettuja tapoja sujuvoittaa opiskelijoiden elämää Suomessa.

Kansainväliset korkeakouluopiskelijat voivat ilmoittaa rekisteröitävät tietonsa Digi- ja väestötietovirastolle helposti verkossa. Jos opiskelija pitää lisäksi tunnistaa henkilökohtaisesti, järjestämme opiskelupaikkakunnilla erillisiä pop up -tilaisuuksia tammi- ja helmikuussa.

– Kansainvälisten asioiden asiantuntijamme olivat syksyllä aktiivisesti yhteydessä oppilaitoksiin, ja pystyimme yhteistyössä ohjaamaan valtaosan opiskelijoista järjestämiimme tilaisuuksiin. Näin asiointi oli helpompaa opiskelijoille, ja pystyimme palvelemaan muita asiakkaitamme sujuvammin, kertoo johtava asiantuntija Maisa Gynther Digi- ja väestötietovirastosta.

– Syksyn hyvien kokemusten jälkeen tulemme vuoden 2024 alussa laajentamaan verkkolomakkeiden käyttöä, sillä niiden kautta tietojen rekisteröinti väestötietojärjestelmään nopeutuu, hän lisää.

 

Miksi opiskelijoiden pitää asioida Digi- ja väestövirastossa?

Kansainvälisen opiskelijan asiointitarpeita Digi- ja väestötietovirastossa (DVV) voivat olla henkilötunnuksen saaminen ja kotikunnan hakeminen.

Kansainvälinen korkeakouluopiskelija tarvitsee suomalaisen henkilötunnuksen opintojaan varten. Jos opiskelijalla ei sitä vielä ole, hän tekee DVV:lle ulkomaalaisen rekisteröintipyynnön verkossa. Henkilötunnusta voidaan tarvita myös viranomaisten kanssa asiointiin, pankkitilin avaamiseen ja palkan maksuun. 

Kotikuntahakemuksen voi tehdä verkossa, kun opiskelijalla on henkilötunnus ja hänellä täyttyvät kotikunnan saamisen lakisääteiset edellytykset. Kotikuntaa ei ole pakko hakea, mutta sitä tarvitaan esimerkiksi suomalaisen henkilökortin tai joukkoliikenteen opiskelija-alennusta varten.

Kun opiskelija on tehnyt kotikuntahakemuksen tai ulkomaalaisen rekisteröintipyynnön, DVV:n pitää vielä yleensä tavata hänet henkilökohtaisesti. Digi- ja väestötietovirasto järjestää tammikuussa aloittaville opiskelijoille erillisiä tunnistautumistilaisuuksia tammi-helmikuussa yhteistyössä korkeakoulujen kanssa. Näistä opiskelija voi kysyä tarkemmin omasta oppilaitoksestaan.


Näin Suomeen saapuvan opiskelijan asia etenee DVV:ssä

  1. Opiskelija täyttää verkkolomakkeen dvv.fi:ssa

  2. Opiskelijan on tunnistauduttava kuukauden sisällä verkkolomakkeen lähettämisestä. Opiskelijoille järjestetään tunnistautumistilaisuuksia yhteistyössä korkeakoulujen kanssa.

  3. DVV käsittelee asian. 

  4. Opiskelija saa tiedon tapahtuneesta rekisteröinnistä.

 

Lue lisää: Ulkomaalaisen opiskelijan rekisteröinti ja kotikunnan hakeminen DVV:n verkkosivuilla 

Lisätietoa: johtava asiantuntija Maisa Gynther, Digi ja väestötietovirasto, puh. 0295 536 355, [email protected].