Hyppää sisältöön

Uusi Palvelupaikat-mobiilisovellus auttaa löytämään julkiset palvelupaikat

3.12.2018 10.24
Tiedote

Väestörekisterikeskus ja Cybercom ovat kehittäneet yhdessä uuden lisätyn todellisuuden mobiilisovelluksen helpottamaan kansalaisten viranomaisasiointia. Sovelluksen nimi on ”Palvelupaikat (beta)”. Kyse on palvelun kokeiluversiosta, joka sisällytetään tulevaisuudessa osaksi Suomi.fi-mobiilisovellusta.

Sovellus visualisoi julkishallinnon palveluiden sijainteja sekä helpottaa niiden löytämistä hyödyntämällä älypuhelinten lisätyn todellisuuden mahdollisuuksia. Tietolähteenä käytetään Suomi.fi-palvelutietovarantoa, joka sisältää tiedot julkisenhallinnon organisaatioiden tarjoamista palveluista ja asiointikanavista. Samat Palveluvarantoon tallennetut tiedot muodostavat pohjan myös Suomi.fi-verkkopalvelun palvelu- ja palvelupaikkatiedoille.

”Sovellus näyttää julkiset palvelupaikkatiedot kartalla. Tällaisia ovat esim. virastot, kirjastot, uimahallit, pysäköintimittarit, urheilukentät, päiväkodit, koulut, terveyskeskukset ja muut julkisin varoin ylläpidetyt palvelut. Kun mobiililaitetta kääntää, aukeaa laitteen kamera kuvaamaan käyttäjän edessä näkyvää maisemaa ja kuvan päälle tulee näkyviin lähellä olevien palvelupaikkojen sijainnit”, kertoo Joonas Kankaanrinne, joka toimii Väestörekisterikeskuksessa Kehitys-yksikön johtajana.

Palvelupaikat -sovellus näyttää julkiset palvelut kartalla.

Palvelupaikat (beta) -sovellus on saatavilla ensivaiheessa Android-laitteille. iOS-laitteille suunnattu versio on suunnitteilla.

Suomi.fi-palvelutietovarannon tiedot muidenkin toimijoiden hyödynnettävissä

”Suomi.fi-palvelutietovarannon tietoja hyödyntävä Palvelupaikat-sovellus on hieno esimerkki siitä, kuinka Suomi.fi-palveluiden eli tässä tapauksessa Palvelutietovarantoon rekisteröityjen palvelukuvausten avulla voidaan rakentaa uusia innovatiivisia palveluita. Kannustan kaikkia organisaatioita pitämään palvelutietonsa ajan tasalla, koska tällaisia palvelutietovarannon palvelukuvauksia hyödyntäviä ja palveluiden löytämistä helpottavia palveluita on varmasti tulossa jatkossa lisääkin.”, jatkaa Kankaanrinne.

Suomi.fi-palvelutietovarannon tietojen päälle on mahdollista muidenkin toimijoiden rakentaa uusia innovatiivisia sovelluksia, sillä tiedot ovat avoimen rajapinnan kautta kaikkien hyödynnettävissä.

”Tämä on ihan mahtava esimerkki julkishallinnon ketteryydestä ja rohkeudesta kokeilla miten uusilla teknologioilla voidaan kehittää innovatiivisia palveluita. Koko Cybercomin tiimi iloitsee, että Palvelupaikat-mobiilisovellus saadaan suomalaisten käyttöön vielä tämän vuoden puolella”, kommentoi Cybercomin Connected Solutions -liiketoimintajohtaja Harri Salminen.

Löydät Palvelupaikat (beta) -sovelluksen Android-sovelluskaupasta hakusanoilla ”Palvelupaikat” ja ”Suomi.fi” tai osoitteesta: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.suomifi.palvelutietovaranto


Lisätietoja

Väestörekisterikeskus, Joonas Kankaanrinne, Kehitys-yksikön johtaja, p. 0295 535 233, etunimi.sukunimi[at]vrk.fi

Cybercom, Harri Salminen, Liiketoimintajohtaja Connected Solutions, p. 050 549 6572, etunimi.sukunimi[at]cybercom.com


Mikä on Suomi.fi?

Suomi.fi on verkkopalvelu, josta löytyvät kootusti kaikki julkisen hallinnon palvelut ja asiointikanavat. Palvelu on tarkoitettu kansalaisille ja yrityksille. Palvelun avulla kansalainen voi tarkistaa omat tietonsa eri viranomaisten rekistereistä, asioida julkisen hallinnon toimijoiden palveluissa yhdellä kirjautumisella ja vastaanottaa viranomaispostin sähköisessä muodossa.

Siirtyminen esimerkiksi Verohallinnon palveluista Kelan palveluihin onnistuu ilman uutta kirjautumista. Lisäksi palvelusta voi hakea tietoa eri elämäntilanteisiin, joissa joutuu asioimaan useiden eri viranomaisten kanssa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi lapsen syntymä, avioero, työttömäksi jääminen tai läheisen kuolema. Tämän lisäksi palvelusta löytyy tietoa ja ohjeita yrittäjyyteen.

Suomi.fi-verkkopalvelun osana toimiva sähköinen valtuuttamispalvelu Suomi.fi-valtuudet tulee helpottamaan huomattavasti esimerkiksi ikääntyneitä tai ulkomailla pitkään oleskelevia henkilöitä, jos he haluavat valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan viranomaisasioita puolestaan. Myös yrittäjä voi valtuuttaa toisen hoitamaan asioitaan yrityksen puolesta.

Lue lisää esuomi.fi ja Suomi.fi.