Hyppää sisältöön

Turvaa digitaalinen asiakirjaprosessi Digi- ja väestötietoviraston uudella sähköisellä leimalla – varmista asiakirjan alkuperä ja muuttumattomuus

Julkaisuajankohta 1.2.2024 8.23
Tiedote

Digi- ja väestötietoviraston sähköisellä leimalla organisaatio voi todistaa lähettämiensä asiakirjojen tai muiden sähköisten dokumenttien alkuperän ja muuttumattomuuden. Helmikuun alussa julkaistu uusi palvelu tukee yhteiskunnan digitalisaatiota turvaamalla sähköisiä asiakirjaprosesseja.

Digi- ja väestötietoviraston nykyisellä sähköisellä allekirjoituksella voidaan asiakirjan allekirjoittaja varmistaa juridisesti sitovasti ja kiistämättömästi. Sähköinen leima todistaa puolestaan oikeushenkilön tuottaman digitaalisen asiakirjan tai muun tiedoston tuottajan identiteetin sekä asiakirjan muuttamattomuuden ja kiistämättömyyden.

–  Sähköinen leimaaminen tuo merkittävää turvaa sähköisten asiakirjojen käsittelyyn. Sähköisesti leimatusta dokumentista selviää luotettavasti dokumentin luoneen organisaation tiedot. Myös sähköisesti leimatun asiakirjan väärentämättömyydestä voidaan varmistua, kertoo johtava asiantuntija Jaripekka Turtiainen Digi- ja väestötietovirastosta. Ainoa kaikissa EU- ja ETA-maissa hyväksytty suomalainen sähköinen leima

Digi- ja väestötietoviraston sähköiselle leimavarmenteelle haetaan eIDAS-asetuksen korkeimman tason hyväksyntä vuoden 2024 aikana. DVV:n leimavarmenteella tehty sähköinen leima on tämän jälkeen pätevä kaikissa EU- ja ETA-maissa. 

Hyväksytty sähköinen leima joustavoittaa suomalaisten organisaatioiden asiointia digitaalisesti sekä kotimaassa että ulkomailla. Euroopassa sähköisen leiman palveluja on jo useita kymmeniä. 
– On hienoa, että Suomi liittyy digitaalisen asioinnin turvaamisessa eurooppalaiseen perheeseen tuomalla markkinoille sähköisen leiman palvelun ja että palveluntarjoajana toimii juuri DVV. 


Sähköinen leima on yksi tapa edistää yhteiskunnan digitalisaatiota turvaamalla sähköisiä asiakirjaprosesseja   

Sähköistä leimaa voidaan käyttää moniin organisaatioiden asiakirjoihin, jotka nykyään leimataan perinteisellä leimalla. Tällaisia asiakirjoja ovat:

  • Otteet
  • Todistukset
  • Lääkemääräykset
  • Viralliset vastaukset, tiedoksiannot ja (hallinto)päätökset
  • Sopimukset
  • Muut sähköiset dokumentit, joiden luoja ja hyväksyjä on yritys tai yhteisö.

Leimattava sisältö voi olla mikä tahansa digitaalinen data. Sähköinen leima voidaan helposti lisätä yleisimpiin tiedostoformaatteihin kuten pdf-, docx-, xml-tiedostoihin tai vaikka e-resepteihin. 

Asiakirjan ja sähköisen leiman alkuperän voi tarkastaa järjestelmäriippumattomasti Digi- ja väestötietoviraston tarkastuspalvelusta. Organisaatio voi myös integroida sähköisen leimapalvelun omiin järjestelmiinsä ja sähköiseen leimaan liittyvät prosessit voi  automatisoida.

Lisätietoja leimapalvelusta ja hinnasto osoitteessa dvv.fi/leimapalvelu.

 

Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle