Hyppää sisältöön

Pohjoismaiden digivirastojen yhteistyö etsii konkreettisia digiratkaisuja kansalaisten arjen sujuvoittamiseksi yli rajojen

Julkaisuajankohta 17.5.2024 12.20
Tiedote

Pohjoismaiden digivirastot ovat aloittaneet yhteistyön, jonka tavoitteena on sujuvoittaa kansalaisten arkea elämän eri tilanteissa. Arjen sujuvoittamiseen pyritään yhteisten digitaalisten palvelujen ja rajat ylittävän tiedonvaihdon avulla.

– Julkisten palvelujen löytäminen ja käyttäminen voi olla kansalaiselle haastavaa, jos ei tiedä, minkä viranomaisten kanssa asia pitää hoitaa ja miten. Erityisen vaikeaa on, jos oman tai omaisen asian hoitamiseen liittyy useamman maan viranomaisia, johtaja Mikko Mattinen Digi- ja väestötietovirastosta kertoo.

Virastot tekevät yhteistyötä Nordic DigiGov Lab -hankkeessa, jota rahoittaa Pohjoismaiden ministerineuvosto. Hankkeessa ovat mukana Ruotsin, Norjan ja Suomen digitalisaatioviranomaiset yhteistyössä Tanskan, Islannin ja Baltian viranomaisten kanssa.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun pohjoismaiset digivirastot tekevät konkreettista yhteistyötä pilotoidakseen yhteisiä palveluja, Mikko Mattinen huomauttaa.
 

Uusia rajat ylittäviä ratkaisuja

Yhteistyön tavoitteena on varmistaa, että kansalaiset saavat hoidettua saumattomasti elämän suuriin tapahtumiin liittyvät asiat viranomaisten kanssa yli Pohjoismaiden rajojen. Pyrkimyksenä on myös selvittää mahdollisuuksia tekoälyn hyödyntämiselle ja maiden välisen tiedonvaihdon automatisoinnille.

– Haluamme varmistaa pohjoismaisten elämäntapahtumiin liittyvien asioiden sujuva hoitaminen digitalisoimalla tarvittavia prosesseja myös Digi- ja väestötietovirastossa sekä edistämällä automaatioasteen kasvamista osana tietojenvaihtoa. Kokeilemme innovatiivisia ratkaisuja, jotka auttavat kansalaisia elämän eri hetkissä. Keskitymme erityisesti läheisen kuolemaan liittyvään asioiden hoitamiseen, mutta saamiamme kokemuksia voidaan myöhemmin soveltaa myös muihin elämäntapahtumiin, sanoo Mikko Mattinen.
 

Yhteiset suositukset ihmiskeskeisen työskentelyn edistämiseksi 

Osana yhteistyöhanketta laaditaan myös digitalisaatioviranomaisille suositukset siitä, miten ihmiskeskeistä työskentelyä voidaan kehittää osana ohjausta, säädöksiä ja vaatimuksia. Suositusten perustana ovat Pohjoismaiden ja Baltian maiden kokemukset. Tavoitteena on tunnistaa maiden väliset toimintatavat ja yhdenmukaistaa niitä.

Ruotsin digiviraston eli Diggin johtamassa Nordic DigiGov Lab -hankkeessa ovat mukana  Norjan Digivirasto Digdir ja Digi- ja väestötietovirasto Suomesta. Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittama hanke on käynnissä vuosina 2024–2026. 

Lisätietoa:
Johtaja Mikko Mattinen, [email protected]