Hyppää sisältöön

Palvelutietokuvaukset ja käännökset kuntoon – Suomi.fi-verkkopalvelussa julkaistaan kattava opas Suomeen tuleville työntekijöille

Julkaisuajankohta 24.5.2022 11.45
Tiedote

Suomi.fi-verkkopalvelussa julkaistaan syksyllä kattava opas Suomeen tuleville työntekijöille ja yksityisyrittäjille. Opas neuvoo Suomeen tulon suunnittelussa, virallisten asioiden hoitamisessa, Suomeen asettumisessa sekä opastaa kuntien ja viranomaisten palveluiden pariin. Mukana suunnittelussa ovat olleet kaikki keskeiset viranomaiset ja muut toimijat. 

Suomi.fin oppaan tavoitteena on tarjota kaikki olennainen tieto helposti yhdessä osoitteessa ja ohjata asioimaan oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Suomeen töihin tulevien henkilöiden tilanne ja tarpeet ovat monenlaisia – siksi oppaan tietosisältö muokkautuu henkilön omien valintojen perusteella. Tuloksena on juuri hänen tilanteeseensa soveltuvat ohjeet ja linkit ja tehtävälistat. 

Asiantuntija Miia Häyrinen Maahanmuuttovirastosta kertoo, että Suomi.fi -palvelun Töihin Suomeen -opas vastaa asiakkailta usein kuultuihin tarpeisiin saada yhdestä palvelusta tietoa elämän tilanteen muutokseen kokonaisuutena. 

”Nimensä mukaisesti töihin Suomeen tuleva henkilö voi tutustua muuttoon liittyviin asioihin etukäteen ja saa mahdollisuuden huomioida tärkeitä asioita suunnitellessaan Suomeen tuloa. Asiakaskokemuksena oman muuton suunnittelun mahdollistuminen on tärkeää ja aina parempi vaihtoehto kuin saada tiedot vasta Suomeen tultuaan, kun ne omat asiakirjatkin voivat olla siellä kotimaassa. Maahanmuuttovirastolla on asiakkaan polulla iso rooli ja tästä oppaasta pääsee tutustumaan myös Migrin palveluihin.”

Opas hyödyntää Suomi.fi-palvelutietovarannon kuvauksia. Nyt kannattaa varmistaa, että oman kunnan tai organisaation palveluiden kuvaukset ja niiden käännökset ovat kunnossa. Lisätietoja Palvelutietovarannosta saat Digi- ja väestötietovirastosta: [email protected], palveluhallinta.suomi.fi/fi/sivut/palvelutietovaranto/esittely

Testaa ja anna palautetta oppaasta kesän aikana – vinkkaa myös asiakaspalvelua ja neuvontaa

Opas julkaistaan asiantuntijoiden kommentoitavaksi tiistaina 28. kesäkuuta osoitteessa suomi.fi/oppaat/toihin-suomeen. Voit antaa palautetta oppaasta osoitteessa: https://response.questback.com/dvv/palaute-toihin-suomeen

Syksyllä opas on kaikkien käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Se soveltuu erinomaisesti Suomeen töihin tulevien maahanmuuttajien neuvontaan, joten asiasta kannattaa vinkata asiakaspalvelu- ja neuvontahenkilöstölle. 

Neuvoo Suomeen tulon ennakkovalmisteluissa ja Suomeen asettumisessa

Oppaan tietosisältö kattaa tulijan vaiheet Suomeen töihin hakemisesta Suomeen asettumiseen. Lisäksi se ohjeistaa Suomessa tilapäisesti työskenteleviä henkilöitä, mitä asioita pitää hoitaa Suomesta pois muuttaessa. 

Opas tarjoaa Suomeen muuttamiseen liittyvät viralliset hoidettavat asiat selkeinä tehtävälistoina: oleskeluluvat, tarvittavat asiakirjat ja rekisteröinnit. 

Lisäksi opas antaa ohjeita töiden hakemisesta, suomalaisen työelämän säännöistä, työehdoista ja työntekijän oikeuksista. Se neuvoo myös tilanteissa, joissa henkilön työtilanne muuttuu tai työpaikalla esiintyy ongelmia. Opas sisältää kattavan tietopaketin toimintatavoista esimerkiksi liittyen sairauslomiin, työturvallisuuteen, työterveyteen, työoloihin ja palkanmaksuun.

Virallisten ja työasioiden lisäksi opas ohjeistaa monissa käytännön asioissa: asunnon etsimisessä, lasten hoito- ja koulupaikkojen hakemisessa, veroasioissa, tukien ja etuuksien hakemisessa. Lisäksi oppaasta saa tietoa julkisen terveydenhuollon palveluista sekä pankkitilien ja internetliittymien hankkimisesta. Esillä ovat myös erilaiset vapaa-aikaan ja liikkumiseen liittyvät palvelut, joita esimerkiksi kunnat tarjoavat.

Opas on suunniteltu yhteistyössä keskeisten viranomaisten ja organisaatioiden kanssa 

Töihin Suomeen -oppaan suunnitteluun on koottu asiantuntemus kaikilta keskeisiltä viranomaisilta ja muilta toimijoilta. Mukana ovat olleet Digi- ja väestötietovirasto, Maahanmuuttovirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, TE-palvelut, Verohallinto, Kela, AVI, Tulli, Traficom, PRH, Opetushallitus ja Business Finland. 

Kaupungeista oppaan suunnitteluun ovat osallistuneet Helsinki-info, International House Helsinki, InfoFinland, International House Turku, Oulu sekä Welcome to Pyhäjoki-projekti. 

Lisäksi yhteistyöhön ovat osallistuneet muun muassa Soste, Moniheli,  Väestöliitto, Miessakit ry, Työttömyyskassojen yhteisjärjestö, Työllisyysrahasto, Tapaturmavakuutuskeskus TVK, Eläketurvakeskus, Helsingin kauppakamari, STTK,  Akava sekä Alfa Moving ja PwC Finland.Lisätietoa oppaast

Suomi.fi-verkkotoimitus [email protected]

Suomi.fi pähkinänkuoressa

  • •    Suomi.fi-verkkopalvelu auttaa erilaisissa tilanteissa olevia kansalaisia ja yrittäjiä. 
  • •    Suomi.fi kokoaa asioiden hoitamisessa tarvittavat tiedot, toimintaohjeet ja palvelut yhteen osoitteeseen.
  • •    Suomi.fi-verkkopalvelua kehittää Digi- ja väestötietovirasto.

Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle