Hyppää sisältöön

Ohjeita väestötietojen hallintaan huoltajalle, jonka lapsi on joutunut tietovuodon kohteeksi

Julkaisuajankohta 27.5.2024 9.11
Tiedote

Suosittelemme tutustumaan Suomi.fi-palvelussa tietovuoto-oppaaseen, jos olet joutunut tietovuodon kohteeksi. Opas palvelee erityisesti täysi-ikäisiä, joiden henkilötiedot ovat vuotaneet, mutta monet asiat koskevat myös alaikäisiä. Alaikäisen väestötietojen käytön suojaamisessa on kuitenkin joitakin eroja täysi-ikäiseen.

Tutustu Tietovuoto-oppaaseen Suomi.fi-palvelussa

Muuttoilmoituksen esto alaikäiselle: huoltajan esto suojaa alaikäistä

Muuttoilmoituksen esto -palvelu estää sen, että joku tekisi sinulle väärän osoitteenmuutoksen. Merkitsemme tiedon estosta väestötietojärjestelmään. Kun haluat tehdä itsellesi muuttoilmoituksen, voit perua muuttoilmoituksen eston.

Yli 15-vuotias voi tehdä muuttoilmoituksen eston Suomi.fi-palvelussa itse, jos hän voi tunnistautua vahvasti palveluun esimerkiksi pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Suomi.fi-palvelussa tehty muuttoilmoituksen esto tulee heti voimaan. Yli 15-vuotias voi tehdä muuttoilmoituksen eston myös paikan päällä Digi- ja väestötietovirastossa, jolloin esto tulee voimaan viiveellä. Yli 15-vuotias voi myös itse poistaa muuttoilmoituksen eston.

Jos alle 15-vuotiaalle lapselle on tarpeen tehdä muuttoilmoituksen esto, suosittelemme, että huoltajat tekevät eston itselleen. Kun lapsen huoltajalla on muuttoilmoituksen esto, alle 15-vuotiaan lapsen muuttoa ei voida käsitellä ilman, että huoltajaa kuullaan erikseen.

Alle 15-vuotiaalle voi myös hakea muuttoilmoituksen estoa, mutta tämä vaatii molempien huoltajien kirjallista suostumusta ja ainakin toisen huoltajan käyntiä Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa. Myös muuttoilmoituksen eston peruminen vaatii käynnin palvelupaikassa. Yksinkertaisempaa on estää alaikäisen muuttoilmoituksen rekisteröinti tekemällä muuttoesto huoltajalle.

Lue lisää muuttoilmoituksen estosta

Tietojenluovutuskielto alaikäiselle

Väestötietojärjestelmään voi tehdä tietojenluovutuskiellon, joka estää tietojen luovuttamisen väestötietojärjestelmästä. Kieltoja on eri laajuisia, ja niitä voi hallinnoida Suomi.fi-palvelussa tunnistautuneena käyttäjänä. Yli 15-vuotias voi itse hallita omia tietojenluovutuskieltojaan Suomi.fi-palvelussa, jos hän voi tunnistautua vahvasti esimerkiksi pankkitunnuksilla.

Huoltajat voivat kieltää alle 15-vuotiaan lapsen tietojen luovuttamisen täyttämällä dvv.fi-sivustolta löytyvän lomakkeen ja toimittamalla sen Digi- ja väestötietovirastoon salattuna sähköpostina tai postitse. Lomakkeeseen tarvitaan molempien huoltajien allekirjoitukset. Jos lomakkeella ilmoitetaan yli 15-vuotiaan huollettavan tietoja, myös hänen allekirjoituksensa tarvitaan lomakkeeseen.

Lue lisää tietojenluovutuskiellosta

Henkilötunnusta ei ole mahdollista muuttaa etukäteen estämään mahdollisia väärinkäytöksiä tai oikeudenloukkauksia. Lue lisää dvv.fi-sivustolta.