Hyppää sisältöön

Laatutyökalujen avulla parempia digitaalisia palveluita

Julkaisuajankohta 10.12.2021 16.21
Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt Laatutyökalut osana Digitalisaation edistämisen ohjelmaa. Laatutyökaluilla organisaatiot voivat arvioida ja kehittää digitaalisten palveluidensa laatua. Laatutyökalujen avulla voidaan edetä kohti yhdenmukaista asiakas- ja asiointikokemusta.

Mitä Laatutyökalut ovat?

Laatutyökaluilla organisaatiot voivat arvioida ja kehittää digitaalisten palveluidensa laatua:

  1. Itsearviointityökalun avulla organisaatiot voivat arvioida digitaalisten palvelujensa laatua kansallista laatukriteeristöä vasten ja saada tukea kehittämiseen.
  2. Asiakaspalautetyökalun avulla palveluntarjoajilla on mahdollisuus saada tietoa ja palautetta asiakkailta sähköisestä asiointitapahtumasta. Käyttäjäpalaute annetaan asteikolla 1-5 asiointitapahtuman jälkeen. Lisäksi käyttäjällä on mahdollisuus antaa avoin palaute asioinnista.
  3. Laatutyökalujen tietoja voi seurata ja vertailla käyttöliittymässä. Tiedot itsearvioinneista ja asiakaspalautteista kertyvät siten, että niitä voi verrata eri tekijöillä muihin palveluihin.
  4. Lisäksi organisaatio voi lisätä asiointipalvelujen käyttömääriä. Myöhemmin Laatutyökalut mahdollistavat palvelujen käyttöastetietojen tarkastelun.

Kartoitamme kiinnostusta Laatutyökalujen käyttöön

Laatutyökalut voi ottaa käyttöön alkuvuodesta 2022 lähtien. Voit ilmoittaa kiinnostuksesta Laatutyökalujen käyttöönottoon ja ilmoittautua Laatutyökalujen jakelulistalle. 

Laatutyökalujen käyttöönotosta tietoa Palveluhallinnassa

Laatutyökalujen käyttöönottoon ja käyttöön liittyvä ohjeistus sekä tekninen dokumentaatio julkaistaan Suomi.fi-palveluhallinnassa.

Laatutyökalujen käyttö on maksutonta, mutta jokainen organisaatio vastaa käyttöönoton mahdollisista kustannuksista. Käyttöönotto edellyttää Suomi.fi-palvelutietovarannon (PTV) käyttölupaa, koska laatutyökalut liitetään osaksi PTV:oon kuvattuja palveluita/asiointikanavia. Organisaatiot, joilla on jo Palvelutietovarannon käyttölupa, eivät tarvitse Laatutyökalujen käyttöön erillistä käyttölupaa. Laatutyökalujen käyttö on vapaaehtoista.

Laatutyökalut Suomen ehdokas EU:n kilpailuun

Suomi.fi-laatutyökalut valittiin joulukuussa Suomen ehdokkaaksi Ranskan EU-neuvoston  puheenjohtajakaudellaan järjestämään Tech for Government -kilpailuun.

Pääseekö Laatutyökalut kilpailun finaaliin? Se selviää Pariisissa 10. tammikuuta. Kilpailun voittaja selviää 10. helmikuuta Strasbourgissa.

Käyttöliittymäkuvat asiakaspalautelomakkeesta ja sen seurantasivusta

•    Asiakaspalautelomake, png
•    Asiakaspalautteen seurantasivu palvelusta vastaavalle organisaatiolle,png

 

 

Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle laatutyökalut