Hyppää sisältöön

Käytätkö yhä Katso-palvelua? Suomi.fi-valtuushakemuksia käsitellään tehostetusti elokuun loppuun – nyt on aika toimia

Julkaisuajankohta 21.6.2021 7.28
Tiedote

Katso-palvelun käyttö loppuu 31.8.2021. Katso-palvelun päättymisen johdosta käsittelemme valtuushakemuksia tehostetusti koko kesän. Suomi.fi-valtuushakemus kannattaa lähettää viimeistään nyt, sillä se saadaan käsittelyyn jopa 1-2 viikon sisällä.

Katso-palvelun käyttö loppuu 31.8.2021 

Kaikki Katso-palvelua käyttäneet yritykset ja yhteisöt eivät ole vielä siirtyneet Suomi.fi-valtuuksiin. Katson avulla on voinut asioida vielä tulorekisterissä ja muutamissa Verohallinnon asiointipalveluissa, mutta niissäkään Katso-tunniste ja Katso-valtuus eivät enää toimi 1.9.2021 alkaen. Lisäaikaa Katsosta siirtymiseen ei ole enää tulossa.

Noin 90 prosenttia Katson käyttäjistä voi kuitenkin valtuuttaa omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa, eikä niiden tarvitse tehdä valtuushakemusta. Tällaisia ovat esimerkiksi osakeyhtiöt, osuuskunnat, elinkeinonharjoittajat ja useimmat verotusyhtymät. 

Tee valtuushakemus ennen kesälomia

Virkailijavaltuuttamispalvelu mahdollistaa sähköisen valtuuttamisen niille yrityksille ja yhteisöille, jotka eivät pysty tekemään valtuutuksia Suomi.fi-valtuuksissa omatoimisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi kunnat, virastot, säätiöt, suurin osa yhdistyksistä, y-tunnukselliset kuolinpesät ja ulkomaalaiset yritykset.

Suomi.fi-valtuuksien käyttäjäksi kannattaa siirtyä heti. Elokuun loppuun asti valtuushakemukset otetaan käsittelyyn tehostetussa aikataulussa ja saat valtuudet joko rekisteröidään tai saat täydennyspyynnön noin 1-2 viikon sisällä.

Kesä on hyvä aika hoitaa asia, jolloin syksyllä pääset heti hyödyntämään valtuuksia, kun asiointitarve jatkuu lomien jälkeen.  Ohjeet valtuushakemuksen tekemiseen löytyvät Suomi.fi-verkkopalvelusta.

Oletko saanut valtuushakemukseen lisätietopyynnön? Vastaa siihen nopeasti

Olet saanut valtuushakemuksestasi lisätietopyynnön, jos joku valtuuden rekisteröimiseen tarvittava tieto tai dokumentti puuttunut. Lisätietopyyntö ei edellytä uutta hakemusta, vaan nopea vastaaminen pyydettyihin tietoihin riittää. Myös lisätietopyyntöjen vastauksia käsitellään tehostetusti koko kesän ajan.

Suomi.fi-valtuudet korvaa Katso-palvelun

  • Katso-palvelu otettiin käyttöön vuonna 2006 ja sen käyttö päättyy lopullisesti 31.8.2021.
  • Suomi.fi-valtuuksissa voi antaa digitaalisesti toiselle henkilölle yritykselle tai yhteisölle oikeuden puolesta-asiointiin. Se tarjoaa käyttäjille sujuvaa ja tietoturvallista itsepalvelua ajasta ja paikasta riippumatta.
  • Valtuudet-palvelu on turvallinen ja ajantasainen. Se tarkistaa oikeuden puolesta-asiointiin valtuusrekisteristä, kaupparekisteristä, yhdistysrekisteristä tai väestötietojärjestelmästä.
  • Valtuudet-palvelua hyödyntäviin asiointipalveluihin tunnistaudutaan aina vahvasti.
  • Vuonna 2016 lanseeratussa palvelussa on luotu jo yli 20 miljoonaa valtuutta.
  • Kuukausittain Valtuudet-palveluun tehdään yli 7 miljoonaa valtuustarkistusta ja määrä kasvaa yhä.
  • Valtuudet on integroitu yli 140 asiointipalveluun, joita hyödyntää 245 yksityisen ja julkisen sektorin palveluntarjoajaa. Näiden lisäksi palvelu on käytössä muun muassa kaikissa Suomen apteekeissa.