Hyppää sisältöön

Katso-hyödyntäjä – Katso-palvelun alasajon aikataulu vuodenvaihteessa

Julkaisuajankohta 30.12.2020 11.31
Tiedote

Tämä tiedote on tarkoitettu Katso-palvelua omassa asiointipalvelussaan hyödyntäneille viranomaisille organisaatiot, ei Katson loppukäyttäjille. Katso-palvelu poistuu käytöstä vuoden lopussa 31.12.2020. Varmistakaa, ettei asiointi esty palvelussanne ja että korvaavat tunnistus- ja valtuusratkaisut ovat käytössä palvelussanne.

Katso-tunnistus sekä Katso-roolit lopettavat toimintansa. Katso-tunnuksille ei voi kirjautua, eikä Katso- rooli- ja valtuustietoja voi enää tarkistaa vuodenvaihteen jälkeen myöskään Valtuudet-palvelun KaSu-kyselyn avulla.

Katson alasajon vuodenvaihteen aikataulu:  

 • torstaina 31.12.2020 KaSut kytketään pois päältä iltapäivällä
 • maanantaina 4.1. Katso-tunnistus ja Katso-roolitarkistus lopettavat toiminnan, sillä Katso-agentit kytketään pois
 • torstaina 7.1. Katso-tunnistusvälineet poistuvat Suomi.fi-tunnistuksesta   

Katsoon ei ole voinut luoda uusia tunnuksia enää 1.12.2020 jälkeen. Olemassa olevat Katso-tunnukset sekä roolit toimivat vuoden loppuun asti normaalisti.  
  

Muistilista Katson lopettamiseen asiointipalvelussa  

Kun asiointipalvelu on lopettamassa Katso-tunnistuksen ja Katsossa olevien roolien ja valtuuksien käytön:

 • Varmista, että käyttäjät pääsevät kirjautumaan korvaavilla palveluilla asiointipalveluun (mm. Suomi.fi-tunnistus ja Suomi.fi-valtuudet)
 • Tiedota asiointipalvelun asiakkaille ja käyttäjille:
  • Asiointipalvelussa tapahtuvat muutokset ja aikataulu
  • Milloin Katson käyttö lopetetaan asiointipalvelussa
  • Mitä asiakkaan tai käyttäjän tulee tehdä ja milloin, jotta voivat asioida jatkossa Katson sijasta korvaavilla ratkaisuilla (esim. Suomi.fi-tunnistus, valtuuttaminen, valtuusasiat).
 • Poista Katso-tunnistus käytöstä asiointipalvelussa.
 • Poista Katso rooli- ja valtuuskysely (KARVA-rajapinta) käytöstä asiointipalvelussa.
 • Katso-palvelussa kytketään asiointipalvelu ja Katso-roolit pois päältä sovittuna ajankohtana.

Näiden muutosten jälkeen käyttäjät eivät voi enää tunnistautua tai asioida asiointipalvelussa Katsossa olevin roolein tai valtuuksin. Myöskään Suomi.fi-valtuuksien KaSu-roolitarkistus ei toimi enää tämän jälkeen.


Muutos Katso-palvelun loppukäyttäjille pähkinänkuoressa

 • Asiointipalveluihin ei voi kirjautua Katso-tunnisteella 31.12.2020 jälkeen. Et tarvitse enää jatkossa erillisiä tunnuksia, vaan kirjaudut palveluihin henkilökohtaisilla tunnistusvälineillä kuten verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä toimikortilla.
 • Et voi enää asioida Katsossa annetuilla valtuuksilla 31.12.2020 jälkeen. Katso-palvelussa nyt olevat valtuudet eivät siirry uuteen palveluun automaattisesti, vaan ne tulee luoda Suomi.fi-valtuuksiin osoitteessa https://suomi.fi/valtuudet. Löydät Katso-roolit korvaavat Suomi.fi-valtuuksien valtuusasiat kunkin asiointipalvelun ohjeista sekä Katson etusivun virastokohtaisista ohjelinkeistä: https://yritys.tunnistus.fi/
 • Yritykset voivat valtuuttaa omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa. Samoin Suomi.fi-valtuuksia omatoimisesti voivat hyödyntää yhdistykset, joiden jäsenellä on oikeus edustaa yksin (nimenkirjoitusoikeus),
 • Kunnat, elinkeinoyhtymät, oppilaitokset, seurakunnat, julkiset organisaatiot ja ulkomaiset yritykset ja muut yhteisöt, joiden edustamisoikeudet eivät löydy yritys- tai yhdistysrekistereistä, voivat luoda valtuuttamisoikeudet virkailijavaltuuttamispalvelussa. Tämän jälkeen valtuuttamisoikeuden saaneet henkilöt luovat asiointivaltuuksia omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa.
 • Katso-tunnistusta hyödyntäneiden ulkomaalaisten, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja jotka eivät voi tunnistautua suomalaisilla tunnistusvälineillä, tulee korvata Katso-tunnistus Finnish Authenticator -tunnistuspalvelussa: https://www.suomi.fi/ohjeet-ja-tuki/tietoa-tunnistuksesta/finnish-authenticator-tunnistuspalvelu

Lisätietoja ja ohjeita loppukäyttäjille:

Organisaatioasiakkaiden asiakaspalvelu: [email protected]

Tiedote - Organisaatioasiakkaat