Hyppää sisältöön

Eettinen pohdinta pitää tehdä ennen tekoälyn käyttöönottoa – kattava opas neuvoo organisaatioita tekoälyn vastuullisessa hyödyntämisessä

Julkaisuajankohta 14.11.2023 9.22
Tiedote

Tekoälyn hyödyntäminen edellyttää organisaatioilta eettistä pohdintaa esimerkiksi siihen liittyvien yhteiskunnallisten riskien ja uhkien vuoksi. Digi- ja väestötietovirasto on tänään julkaissut kaikille avoimen oppaan tekoälyn vastuullisesta hyödyntämisestä.

Digitaalinen ympäristö muuttuu nopeasti. Odotettavissa on, että tulevaisuudessa entistä useammat organisaatiot hyödyntävät toiminnassaan tekoälyä. 

– Tekoälyn kaltaisten uusien teknologioiden hyödyntämiseen liittyy erilaisia sosiaalisia, yhteiskunnallisia, tietosuojaan ja ympäristöön liittyviä riskejä, joita organisaatioiden pitää ennakoida ja huomioida, kertoo oppaan kirjoittanut johtava asiantuntija Marko Latvanen Digi- ja väestötietovirastosta.

Uusi opas tarjoaa hyviä käytäntöjä riskien arviointiin ja toimintatapojen organisointiin

Digi- ja väestötietoviraston tuottama Tekoälyn vastuullinen hyödyntäminen -opas vastaa tekoälyyn ja sen etiikkaan liittyvän ajankohtaisen tiedon kasvavaan kysyntään tarjoamalla näkökulmia, tietoa ja hyviä käytäntöjä eettisen pohdinnan tueksi.

–  Opas ohjaa organisaation valmiuksien arvioimisessa, eettisen toimintatavan organisoinnissa, kansalaisten osallistamisessa, datapolitiikan määrittelyssä sekä lain ja turvallisuuden huomioimisessa, Marko Latvanen kertoo.

Tekoälyn vastuullinen hyödyntäminen -opas on suunnattu ensisijaisesti julkishallinnon organisaatioiden työntekijöille, jotka työskentelevät datan, järjestelmäkehityksen, tietohallinnon tai tietosuojan parissa. Opasta voivat hyödyntää muutkin tekoälyn vastuullisesta hyödyntämisestä kiinnostuneet. Opasta esitellään tänään 14.11.2023 Sujuva Suomi tekoälyllä – eettisesti ja vastuullisesti -webinaarin yhteydessä, jonne on vapaa pääsy.

Opas on selkeä, yleistajuinen ja helppokäyttöinen. Siitä on saatavilla myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot. Opas on maksutta kaikkien hyödynnettävissä.

Suomi.fi-oppaat neuvovat kansalaisia ja organisaatioita

Digi- ja väestötietoviraston tuottamat Suomi.fi-oppaat ovat saavuttaneet suuren suosion. Oppailla on kuukausittain kymmeniätuhansia lukijoita ja määrä kasvaa koko ajan.

Digi- ja väestötietovirasto työskentelee laajassa yhteistyössä muiden viranomaisten ja järjestöjen kanssa, jotta oppaat tarjoavat mahdollisimman kattavasti tietoa monia koskettavista aiheista. Oppaista sisältävät selkeät ohjeet erilaisiin elämäntilanteisiin sekä tietoa alueellisista ja valtakunnallisista palveluista. Oppaat neuvovat lukijaa asioiden hoitamisessa itse ja vähentävät siten tarvetta asioida viranomaisen tai muun toimijan kanssa.

Aiemmin Suomi.fi-sivustolla on julkaistu oppaita, jotka ohjeistavat kansalaisia elämäntilanteissa ja yrityksiä liiketoimintatilanteissa. Nyt julkaistava tekoälyopas on ensimmäinen, joka neuvoo organisaatioita digikehitykseen liittyen.

Tekoälyn vastuullinen hyödyntäminen -oppaan julkaisu on samalla kutsu organisaatioille ja asiantuntijoille tulla mukaan kehittämään ohjeistusta tekoälyn vastuullisesta hyödyntämisestä. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä osoitteeseen [email protected]

Tekoälyn vastuullinen hyödyntäminen -opas

Lisätietoa:

Tekoälyn vastuullinen hyödyntäminen -opas:
johtava asiantuntija Marko Latvanen, [email protected], puh. 0295 535 066 (tavoitettavissa 14.11.2023 klo 12 alkaen)

Suomi.fi-oppaat digikehittäjille:
erityisasiantuntija Juha Viinikainen, [email protected], puh. 0295 535 161

ennakointi