Hyppää sisältöön

Digi- ja väestötietovirasto valitsi vahvan tunnistamisen välityspalveluntarjoajaksi Telia Finland Oyj:n

Julkaisuajankohta 31.1.2024 10.30
Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto kilpailutti vahvan tunnistamisen välineiden välityksen koko julkishallinnolle. Kilpailutus toteutettiin avoimena menettelynä luottamusverkostoon kuuluvien välityspalvelutoimittajien välillä. Määräaikaan mennessä tarjouksen jätti kaksi välityspalvelutoimittajaa. Kilpailutuksen perusteella Suomi.fi-tunnistuksen välityspalveluntarjoajaksi valittiin Telia Finland Oyj.

Digi- ja väestötietovirasto valitsi kilpailutuksen perusteella Suomi.fi-tunnistukselle yhden välityspalvelun, joka tarjoaa kaikki nykyisin käytössä olevat vahvan sähköisen tunnistamisen välineet. Näin meneteltiin myös vuonna 2020, jolloin välityspalvelut kilpailutettiin edellisen kerran.

Kilpailutuksessa oli mahdollista hinnoitella eri tunnistusvälineet erikseen ja välineet painotettiin aiemmin toteutuneiden jakaumien mukaisesti. Vertailuhinta laskettiin 180 miljoonan tunnistustapahtuman perusteella.

Palveluntarjoajaksi valittiin Telia Finland Oyj. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sopimuksen tultua voimaan kaikki tunnistautumiset Suomi.fi-tunnistusta käyttäviin palveluihin kulkevat Telian välityspalvelun kautta, riippumatta käyttäjän omasta pankki- tai teleoperaattoriasiakkuudesta.

Uusi sopimus astuu voimaan viimeistään 1.4.2024, kun Suomi.fi-tunnistus on ottanut Telian välityspalvelun käyttöön. Sopimus on puolentoista vuoden mittainen ja sisältää kolme yhden vuoden optiota. Uuden sopimuksen myötä tunnistustapahtumien kustannukset valtiolle pienenevät.

Mikä on Suomi.fi-tunnistus?

  • Suomi.fi-tunnistus on julkishallinnon yhteinen tunnistuspalvelu, jonka avulla henkilö voidaan tunnistaa digitaalisissa asiointipalveluissa.
  • Suomi.fi-tunnistus tarkastaa tunnistusvälineeltä saatavat henkilön tiedot väestötietojärjestelmästä. Kun henkilö on vahvasti tunnistettu, väestötietojärjestelmästä välitetään tarvittavat tiedot digipalvelulle, johon henkilö on tunnistautumassa.
  • Suomi.fi-tunnistusta ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto, joka hoitaa tunnistusvälineiden käytöstä aiheutuvat kustannukset keskitetysti.
  • Palveluun liittyminen ja sen käyttäminen on julkishallinnon organisaatioille maksutonta.
  • Suomi.fi-tunnistus on aktiivisesti käytössä noin 1 400 digitaalisessa asiointipalvelussa.
  • Sen kautta tunnistaudutaan digipalveluihin keskimäärin 17 miljoonaa kertaa kuukaudessa.

Lisätiedot

Lue lisää Suomi.fi-tunnistuksesta

Yhteystiedot

Ulla Kankkunen, johtava asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, [email protected], p. 0295 535 144