Avustetun valtuuttamisen kokeilu Kainuun sotessa onnistui – toimintamalli valmis myös muiden hyvinvointialueiden käyttöönotettavaksi
Kainuun sotessa on kevään 2022 ajan kokeiltu puolesta-asioinnin järjestämistä sähköisissä palveluissa henkilöille, joilla ei ole verkkopankkitunnuksia tai muita sähköisiä tunnistautumisvälineitä. Palvelu sujuvoitti asiointia ja mahdollisti paremman yhteistyön hoitohenkilökunnan ja asiakkaan välillä. Nyt avustetun valtuuttamisen palvelumalli on valmis otettavaksi käyttöön kaikilla tulevilla hyvinvointialueilla. Mallin mahdollistaa Suomi.fi-perheen Valtuudet-palvelu.
Suomi.fi-valtuudet on Digi- ja väestötietoviraston kehittämä puolesta-asioinnin ratkaisu, joka on käytössä monissa julkishallinnon ja yksityissektorin asiointipalveluissa. Se mahdollistaa asioimisen toisen henkilön puolesta sellaisissa palveluissa, joissa Valtuudet-palvelu on käytössä. Tällaisia ovat esimerkiksi Omakanta ja monet terveydenhuollon ja sosiaalitoimen palvelut.
Suomi.fi-valtuuksien käyttö edellyttää kuitenkin vahvaa sähköistä tunnistautumista. Nyt Kainuussa on kokeiltu avustetun valtuuttamisen palvelumallia henkilöille, joilta nämä tunnistautumisvälineet puuttuvat. Avustettu valtuuttaminen tuo uusia ihmisryhmiä digipalveluiden piiriin.
Jos henkilöllä ei ole olemassa sähköistä tunnistautumisvälinettä, hän voi varata ajan Kainuun soten terveysasemalle. Terveysasemalla henkilö tunnistetaan ja hänen valtuushakemuksensa rekisteröidään Suomi.fi-valtuuksiin. Valtuuttajalta vaaditaan voimassa oleva passi tai muu henkilötodistus. Jos voimassa olevaa henkilöllisyystodistusta ei ole, myös muu vahva tunnistaminen on mahdollista.
Osallistuminen läheisen asioiden hoitoon nyt onnistuu etäämmältäkin
– Monet ihmisryhmät ja heidän läheisensä ovat jääneet arkea sujuvoittavien digitaalisten palveluiden ulkopuolelle, koska keskeisiä tunnistautumisvälineitä ei syystä tai toisesta ole ollut. Uusi palvelumalli on merkittävä askel heidän sähköisten asiointimahdollisuuksien lisäämiseen, kertoo erityisasiantuntija Sanna Suomalainen-Ajanko Digi- ja väestötietovirastosta.
Käytännössä Suomi.fi-valtuuksien avulla tehty sähköinen valtakirja tarjoaa esimerkiksi ikäihmisen läheisille tavan osallistua terveys- ja sosiaaliasioiden hoitamiseen, vaikka tämä asuisi hieman kauempanakin, eikä läsnäolo arjessa ole aina mahdollista.
Kainuun kokeilusta hyvää palautetta
Idea Valtuudet-palvelun laajentamiseen on lähtöisin Kainuun soten ja Digi- ja väestötietoviraston tapaamisesta. Kainuun soten alueen kunnissa havahduttiin etenkin ikäihmisiä koskettavaan tarpeeseen, jossa valtuutus tulisi kyetä tekemään ilman digitaalisia tunnistautumisvälineitä.
"Tämä palvelu on kyllä hyvä. Suosittelen!" – Katso video Kainuun soten kokemuksista
Artikkeli jatkuu videon jälkeen.
– Alkuperäinen aloite palvelusta tuli juuri omaisilta, jotka hoitavat asioita läheistensä puolesta. Kun esimerkiksi tutkimustulokset ja sovitut jatkosuunnitelmat voi lääkärissä käynnin jälkeen tarkistaa sähköisestä palvelusta, ei omaisen tarvitse yksin muistaa kaikkia saamiaan ohjeita, sanoo Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä erikoissuunnittelijana työskentelevä Niina Komulainen.
– Puolesta-asiointi helpottaa etenkin ikäihmisten kohdalla hoitoa. Hoito toteutuu suunnitellusti. kun omaiset voivat lääkärikäynnin jälkeen tarkistaa Omakannasta, mitä on suunniteltu, mitä lääkemuutoksia tehdään ja miten hoitoa seurataan. Lopputuloksena hoidon laatu paranee huomattavasti, lisää Kainuun soten lääkäri Atte Veteläinen.
Suomi.fi-valtuudet vähentää hoitohenkilöstön työmäärää
Valtuudet-palvelu on paperista valtakirjaa luotettavampi ja vaivattomampi vaihtoehto puolesta-asioinnin mahdollistamiseen.
Sähköinen puolesta-asiointi vähentää niin asiakkaiden kuin terveysammattilaisten työmäärää. Puhelinsoitot terveydenhuollon toimipisteisiin vähenevät, kun asiointi ja yhteydenpito sujuu ketterästi verkossa. Samalla ammattilaiset voivat myös olla varmoja siitä, että tarvittava tieto on sähköisten palveluiden kautta omaisen saatavilla.
Avustetun valtuuttamisen palvelumalli soveltuu kaikille hyvinvointialueille
Kainuussa kokeiltu Suomi.fi-valtuuksien avustetun valtuuttamisen palvelumalli mahdollistaa tällä hetkellä käyttäjälleen puolesta-asioinnin terveydenhuoltoa, sosiaalihuoltoa ja apteekkiasioita koskevissa asioissa, ja se on mahdollista ottaa käyttöön myös muilla hyvinvointialueilla.
– On ilahduttavaa, että palvelumalli on herättänyt paljon kiinnostusta hyvinvointialueilla. Tällä hetkellä sen käyttöönottoa valmistellaan jo muutamalla hyvinvointialueella. Useammalla alueella valmistelut aloitetaan vuodenvaihteen jälkeen, kunhan uudet hyvinvointialueet ovat saaneet toimintansa käyntiin.
– Jatkamme edelleen palvelumallin kehittämistä yhdessä hyvinvointialueiden kanssa vastaamaan myös liikuntarajoitteisten henkilöiden tarpeisiin, Suomalainen-Ajanko kertoo.
Palvelumallin valtakunnallisesta laajentamisen aikataulusta tiedotetaan tarkemmin Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla osoitteessa dvv.fi/valtuudet-hva.
Lisätietoja Suomi.fi-valtuuksien avustetun valtuuttamisen mallista hyvinvointialueille:
Sanna Suomalainen-Ajanko, erityisasiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, puh. 050 442 7730
Lisätietoa Suomi.fi-valtuuksista
Tuuli Krekelä, johtava asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, puh. 050 435 6057
Sähköpostimme ovat muotoa [email protected].
Avustettu valtuuttaminen onnistuu myös Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikoissa.
- Palvelut henkilöasiakkaille
- Muutto
- Tarkasta omat henkilötietosi
- Tilaa todistus väestötietojärjestelmästä
- Nimenmuutos
- Edunvalvontavaltuutus ja varautuminen
- Aikuisen edunvalvonta
- Näin haet itsellesi edunvalvojaa
- Näin ilmoitat edunvalvontaa tarvitsevasta henkilöstä
- Milloin edunvalvoja tarvitsee luvan?
- Edunvalvojan tehtävät
- Milloin edunvalvoja tarvitsee sijaisen?
- Päämiehen toimintakelpoisuuden rajoittaminen
- Milloin edunvalvonta päättyy?
- Tietoa päämiehen läheisille
- Poissa olevan henkilön tai omaisuuden tulevan omistajan etujen valvominen
- Alaikäisen omaisuuden edunvalvonta
- Lapsen syntymä ja adoptio
- Avioliitto ja parisuhde
- Kuolema ja perunkirjoitus
- Ulkomaalaisena Suomessa
- Ulkomaalaisen rekisteröinti väestötietojärjestelmään
- Opiskelijan opas
- Kotikunta
- Perhesuhteet ja siviilisääty
- Ulkomaalaisen muutto Suomeen, Suomessa ja Suomesta
- Ohjeita Ukrainasta saapuville
- Інструкції для українців
- Erityisasiantuntijoiden ja kasvuyrittäjien pikakaista
- Työntekijän opas
- Laillistamisohje
- Ulkomaisten asiakirjojen toimittaminen
- Julkisen notaarin todistamispalvelut
- Kansalaisuus
- Sukupuolen vahvistaminen
- Uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys
- Vaalit, äänioikeus ja kansalaisaloite
- Kansalaisvarmenne ja sähköinen henkilöllisyys
- Palvelut organisaatioasiakkaille
- Varmenteet ja kortit
- Väestötietopalvelut
- Väestötietojärjestelmän ylläpito
- Maistraattirekisterien hakupalvelut
- Otteet rekistereistä
- Digiturvapalvelut
- Digituki
- Eurooppalainen digitaalinen identiteettilompakko
- Suomi.fi-palvelut
- Digitalisaatiota edistävät palvelut
- Julkisen notaarin palvelut
- Kaupanvahvistus
- Vihkimisoikeus
- Ohjeet hyvinvointialueille
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu
- Avoin data
- Verkkoasiointi
- Tietoa virastosta
- Digi- ja väestötietovirasto
- Meille töihin
- Asioi sähköisesti
- Yhteystiedot
- Ajankohtaista
- Yleistiedoksiannot ja kuulutukset
- Automaattinen ratkaisumenettely
- Laatupolitiikka
- Asiakkaiden yhdenvertaisuussuunnitelma
- Tietosuoja
- Medialle
- Esitteet ja julkaisut
- Väestötietojärjestelmä
- Hankkeet
- Ennakointi ja tutkimusyhteistyö