Hyppää sisältöön

Avustetun valtuuttamisen kokeilu Kainuun sotessa onnistui – toimintamalli valmis myös muiden hyvinvointialueiden käyttöönotettavaksi

Julkaisuajankohta 1.11.2022 7.30
Tiedote

Kainuun sotessa on kevään 2022 ajan kokeiltu puolesta-asioinnin järjestämistä sähköisissä palveluissa henkilöille, joilla ei ole verkkopankkitunnuksia tai muita sähköisiä tunnistautumisvälineitä. Palvelu sujuvoitti asiointia ja mahdollisti paremman yhteistyön hoitohenkilökunnan ja asiakkaan välillä. Nyt avustetun valtuuttamisen palvelumalli on valmis otettavaksi käyttöön kaikilla tulevilla hyvinvointialueilla. Mallin mahdollistaa Suomi.fi-perheen Valtuudet-palvelu.

Suomi.fi-valtuudet on Digi- ja väestötietoviraston kehittämä puolesta-asioinnin ratkaisu, joka on käytössä monissa julkishallinnon ja yksityissektorin asiointipalveluissa. Se mahdollistaa asioimisen toisen henkilön puolesta sellaisissa palveluissa, joissa Valtuudet-palvelu on käytössä. Tällaisia ovat esimerkiksi Omakanta ja monet terveydenhuollon ja sosiaalitoimen palvelut.

Suomi.fi-valtuuksien käyttö edellyttää kuitenkin vahvaa sähköistä tunnistautumista. Nyt Kainuussa on kokeiltu avustetun valtuuttamisen palvelumallia henkilöille, joilta nämä tunnistautumisvälineet puuttuvat. Avustettu valtuuttaminen tuo uusia ihmisryhmiä digipalveluiden piiriin.

Jos henkilöllä ei ole olemassa sähköistä tunnistautumisvälinettä, hän voi varata ajan Kainuun soten terveysasemalle. Terveysasemalla henkilö tunnistetaan ja hänen valtuushakemuksensa  rekisteröidään Suomi.fi-valtuuksiin. Valtuuttajalta vaaditaan voimassa oleva passi tai muu henkilötodistus. Jos voimassa olevaa henkilöllisyystodistusta ei ole, myös muu vahva tunnistaminen on mahdollista.

Osallistuminen läheisen asioiden hoitoon nyt onnistuu etäämmältäkin

– Monet ihmisryhmät ja heidän läheisensä ovat jääneet arkea sujuvoittavien digitaalisten palveluiden ulkopuolelle, koska keskeisiä tunnistautumisvälineitä ei syystä tai toisesta ole ollut. Uusi palvelumalli on merkittävä askel heidän sähköisten asiointimahdollisuuksien lisäämiseen, kertoo erityisasiantuntija Sanna Suomalainen-Ajanko Digi- ja väestötietovirastosta.

Käytännössä Suomi.fi-valtuuksien avulla tehty sähköinen valtakirja tarjoaa esimerkiksi ikäihmisen läheisille tavan osallistua terveys- ja sosiaaliasioiden hoitamiseen, vaikka tämä asuisi hieman  kauempanakin, eikä läsnäolo arjessa ole aina mahdollista.

Kainuun kokeilusta hyvää palautetta

Idea Valtuudet-palvelun laajentamiseen on lähtöisin Kainuun soten ja Digi- ja väestötietoviraston tapaamisesta. Kainuun soten alueen kunnissa havahduttiin etenkin ikäihmisiä koskettavaan tarpeeseen, jossa valtuutus tulisi kyetä tekemään ilman digitaalisia tunnistautumisvälineitä.

"Tämä palvelu on kyllä hyvä. Suosittelen!" – Katso video Kainuun soten kokemuksista 

Artikkeli jatkuu videon jälkeen. 

– Alkuperäinen aloite palvelusta tuli juuri omaisilta, jotka hoitavat asioita läheistensä puolesta. Kun esimerkiksi tutkimustulokset ja sovitut jatkosuunnitelmat voi lääkärissä käynnin jälkeen tarkistaa sähköisestä palvelusta, ei omaisen tarvitse yksin muistaa kaikkia saamiaan ohjeita, sanoo Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä erikoissuunnittelijana työskentelevä Niina Komulainen.

– Puolesta-asiointi helpottaa etenkin ikäihmisten kohdalla hoitoa. Hoito toteutuu suunnitellusti. kun omaiset voivat lääkärikäynnin jälkeen tarkistaa Omakannasta, mitä on suunniteltu, mitä lääkemuutoksia tehdään ja miten hoitoa seurataan. Lopputuloksena hoidon laatu paranee huomattavasti, lisää Kainuun soten lääkäri Atte Veteläinen.

Suomi.fi-valtuudet vähentää hoitohenkilöstön työmäärää  

Valtuudet-palvelu on paperista valtakirjaa luotettavampi ja vaivattomampi vaihtoehto puolesta-asioinnin mahdollistamiseen. 

Sähköinen puolesta-asiointi vähentää niin asiakkaiden kuin terveysammattilaisten työmäärää. Puhelinsoitot terveydenhuollon toimipisteisiin vähenevät, kun asiointi ja yhteydenpito sujuu ketterästi verkossa. Samalla ammattilaiset voivat myös olla varmoja siitä, että tarvittava tieto on sähköisten palveluiden kautta omaisen saatavilla.

Avustetun valtuuttamisen palvelumalli soveltuu kaikille hyvinvointialueille

Kainuussa kokeiltu Suomi.fi-valtuuksien avustetun valtuuttamisen palvelumalli mahdollistaa tällä hetkellä käyttäjälleen puolesta-asioinnin terveydenhuoltoa, sosiaalihuoltoa ja apteekkiasioita koskevissa asioissa, ja se on mahdollista ottaa käyttöön myös muilla hyvinvointialueilla.

– On ilahduttavaa, että palvelumalli on herättänyt paljon kiinnostusta hyvinvointialueilla. Tällä hetkellä sen käyttöönottoa valmistellaan jo muutamalla hyvinvointialueella. Useammalla alueella valmistelut aloitetaan vuodenvaihteen jälkeen, kunhan uudet hyvinvointialueet ovat saaneet toimintansa käyntiin. 

– Jatkamme edelleen palvelumallin kehittämistä yhdessä hyvinvointialueiden kanssa vastaamaan myös liikuntarajoitteisten henkilöiden tarpeisiin, Suomalainen-Ajanko kertoo.

Palvelumallin valtakunnallisesta laajentamisen aikataulusta tiedotetaan tarkemmin Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla osoitteessa dvv.fi/valtuudet-hva.  


Lisätietoja Suomi.fi-valtuuksien avustetun valtuuttamisen mallista hyvinvointialueille:
Sanna Suomalainen-Ajanko, erityisasiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, puh. 050 442 7730

Lisätietoa Suomi.fi-valtuuksista

Tuuli Krekelä, johtava asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, puh. 050 435 6057

Sähköpostimme ovat muotoa [email protected].


Avustettu valtuuttaminen onnistuu myös Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikoissa

Lue lisää: Oman luottohenkilönsä voi nyt valtuuttaa asioimaan puolestaan digipalveluissa myös ilman verkkopankkitunnuksia  

Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle