Edunvalvojan tilivelvollisuus

Oletko jättämässä edunvalvontaan liittyviä papereita?

Jos sinun pitää toimittaa virastolle edunvalvontaan liittyviä asiakirjoja (omaisuusluettelo, vuositili tai päätöstili), voit postittaa tai tuoda asiakirjat viraston postilaatikkoon suljetussa kirjekuoressa. Katso paikkakuntakohtaiset yhteystiedot 

Jos haluat lähettää asiakirjat pakettina, suosittelemme paketin lähettämistä Postin kautta. Voit vaihtoehtoisesti lähettää asiakirjat meille salattuna sähköpostina. Katso ohjeet sähköpostin lähettämiseen

Edunvalvojana olet tilivelvollinen holhousviranomaiselle. Valtuutettuna olet tilivelvollinen holhousviranomaiselle siitä omaisuudesta, joka on valtakirjassa määrätty hoidettavaksesi.

Holhousviranomainen voi käyttää pakkokeinoja, mikäli edunvalvoja tai valtuutettu laiminlyö tilivelvollisuutensa.

Omaisuusluettelo kolmen kuukauden kuluessa tehtävän alkamisesta

Edunvalvojana tai edunvalvontavaltuutettuna toimitat holhousviranomaiselle omaisuusluettelon kolmen kuukauden kuluessa tehtäväsi alkamisesta. Omaisuusluettelossa ilmoitat muun muassa ne varat ja velat, jotka ovat sinun hoidettavinasi. 

Vuositili kolmen kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä

Edunvalvojana laadit ja toimitat holhousviranomaiselle tilin vuosittain. Tilikausi on yleensä kalenterivuosi. Holhousviranomainen voi perustellusta syystä pidentää tilikautta tai vapauttaa edunvalvojan vuositilin tekovelvollisuudesta. Vuositili tositteineen on toimitettava tilikautta seuraavana vuonna viimeistään 31. maaliskuuta. Tilin laatimista helpottaa vuositililomake täyttöohjeineen. 

Päätöstili kahden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä

Edunvalvonta päättyy, jos päämiehesi edunvalvonta lakkautetaan tai päämiehesi kuolee. Alaikäisen päämiehesi osalta tilivelvollisuus päättyy, kun hän tulee täysi-ikäiseksi. Laadi ja toimita päätöstili kahden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Päätöstili vastaa sisällöltään vuositiliä ja koskee sitä ajankohtaa, jolta vuositiliä ei ole vielä tehty. 

Edunvalvontavaltuutetun tilivelvollisuus

Edunvalvontavaltuutettu on tilivelvollinen holhousviranomaiselle ainoastaan silloin, jos valtakirjassa on näin määrätty. Edunvalvontavaltuutettu ei koskaan anna päätöstiliä holhousviranomaiselle. Päätöstili annetaan valtuuttajalle valtuutuksen päätyttyä tai muulle omaisuuteen oikeutetulle.

Tarkemmat ohjeet omaisuus-, vuosi- ja päätöstilien täyttämiseen löydät verkkosivuiltamme.


Katso ohjevideot täysi-ikäisen päämiehen vuosi- ja päätöstilin täyttämisestä

Olemme julkaisseet neliosaisen videosarjan vuositilin täyttämisestä. Videoissa on saatavilla suomenkielinen tekstitys.

Tuo tai lähetä asiakirjoja Digi- ja väestötietovirastoon

  1. Palauta omaisuusluettelot, vuositilit ja päätöstilit liitteineen päämiehesi kotipaikkaa lähimpänä olevaan Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkaan. Voit tuoda asiakirjat viraston postilaatikkoon suljetussa kirjekuoressa jonottamatta. Katso paikkakuntakohtaiset yhteystiedot
  2. Voit vaihtoehtoisesti lähettää asiakirjoja virastoon postitse tai salatulla sähköpostilla. Valitse salattua sähköpostia käyttäessäsi osoitteeksi [email protected] Jos haluat lähettää asiakirjat pakettina, suosittelemme paketin lähettämistä Postin kautta. 
  3. Sähköpostilla lähetettävien asiakirjojen pitää olla pdf-muodossa. Niinpä esimerkiksi puhelimella otetut valokuvat eivät sovellu lähetettäväksi sähköpostitse. Lähetäthän asiakirjan kokonaisena tiedostona, ei yksittäisinä sivuina.
  4. Lähetä kaikki tarvittavat asiakirjat kerralla, niin nopeutat asiasi käsittelyä. Tarkista, että olet toimittamassa kaikki tarvittavat liitteet.    

Huomioi ennen kuin täytät lomakkeita

Tallenna alla olevat lomakkeet tietokoneellesi ennen lomakkeen täyttämistä.

Hinta

Tarkastusmaksu määräytyy tilikauden lopussa olevien varojen mukaan kun päämiehesi nettotulot vuodessa ylittävät 8147 €. Tarkastusmaksu puolitetaan, jos tilikauden pituus on alle puoli vuotta.

Bruttovarat:

0 – 34 000 €, tarkastusmaksu 52 €

34 001 – 67 000 €, tarkastusmaksu 97 €

67 001 – 135 000 €, tarkastusmaksu 146 €

135 001 – 336 000 €, tarkastusmaksu 240 €

336 001- 840 000 €, tarkastusmaksu 354 €

840 001 € - , tarkastusmaksu 454 €

Käsittelyaika

Keskimääräinen käsittelyaika on noin 4 - 6 kuukautta.

Asiat käsitellään pääsääntöisesti saapumisjärjestyksessä. Yksittäistapauksissa käsittelyaika voi alittua tai ylittyä käsiteltävien asioiden määrästä ja vaativuudesta riippuen. Käsittelyaika pitenee, jos liitteenä ei ole kaikkia tarvittavia selvityksiä.

Edunvalvojan palkkio

Edunvalvojana olet oikeutettu edunvalvojan palkkioon. Tämä ei koske alaikäisen vanhempia. Voit maksaa edunvalvojan palkkion päämiehesi varoista samoin kuin maksat muutkin laskut. Maksajana on päämies ja maksun saajana sinä itse. Ilmoita viestikentässä lisätietona edunvalvojan palkkio ja tilikausi.

Jos perit vain perusmaksun määrän, voit veloittaa sen jo tilikauden päättyessä. Muussa tapauksessa suositellaan, että palkkio veloitetaan vasta kun olet saanut tarkastetun tilin takaisin. Palkkiolaskurin avulla voit määrittää edunvalvojan palkkion määrän.

Mahdollisista kulukorvauksista sinun pitää esittää laskelma. Kulujen on oltava tarpeellisia ja perustuttava edunvalvojan tehtävän hoitoon. Edunvalvojana ilmoitat edunvalvojan palkkion ja mahdollisen kulukorvauksen Verohallinnon tulorekisteriin

Holhoustoimen yhteystiedot

Postiosoite

Palauta omaisuusluettelot ja vuosi- ja päätöstilit liitteineen päämiehesi kotipaikkaa lähimpänä olevaan  Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkaan.

Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen osoitteet

Puhelinnumero

Puhelinpalveluaika arkisin kello 9–12 
Palvelunumero 0295 536 256

Chat-palvelu

Voit esittää yleisiä kysymyksiä myös verkkosivujemme chatin kautta. Chat palvelee ma-pe klo 9–15. Ethän ilmoita chatin kautta arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnuksia.

Chatin löydät tämän sivun oikeasta alareunasta.

Sähköposti

Käytä sähköpostin lähettämiseen DVV:n turvapostia, jotta tietosi liikkuvat salatusti. Valitse turvapostissa vastaanottajaksi [email protected]  Lähetä liitetiedostot pdf-muodossa. 

Lähetä sähköposti turvapostina