Palveluvarmenteet organisaatioille

Palveluvarmenteella varmennetaan palveluntarjoajan palvelimen tai palvelun kuuluminen oikealle haltijalle.

Palveluvarmenteet ovat ohjelmistovarmenteita, joilla varmennetaan palveluntarjoajan palvelin tai palvelu. Palveluvarmenteita myönnetään eri käyttötarkoituksiin:

  • palvelinvarmenne
  • sähköpostivarmenne
  • järjestelmäallekirjoitusvarmenne.

Palveluvarmenteella varmennetaan palveluntarjoajan (organisaation tai yksittäisen henkilön) palvelimen tai palvelun kuuluminen oikealle haltijalle. Palveluvarmenteen avulla palvelun käyttäjä voi siis varmistua palvelun tarjoajan oikeellisuudesta. Palveluvarmenteita voidaan käyttää sekä julkishallinnon että yksityissektorin palveluiden tunnistamisessa.

  • Palvelinvarmenteen avulla verkkopalvelun käyttäjä voi varmistua palvelun tarjoajan aitoudesta. Palvelinvarmenteet mahdollistavat myös palvelimen ja sen käyttäjän välisen tietoliikenteen salaamisen.
  • Sähköpostivarmenne on tarkoitettu organisaatioiden käytössä olevien, usean henkilön toimesta seurattavien, yksittäisten sähköpostiosoitteiden käyttöä varten.
  • Järjestelmäallekirjoitusvarmenteella allekirjoitetaan sähköisesti sellaiset asiakirjat, joita ei allekirjoiteta henkilövarmenteilla.

Kaikista palveluvarmenteista on saatavilla myös testiympäristöihin tarkoitetut testivarmenteet.

Palveluvarmenteet perustuvat X.509 standardiin ja niiden avulla on mahdollista toteuttaa selaimen ja palvelimen tai kahden palvelimen välille SSL-suojattu tietoliikenne.

Palveluvarmenne myönnetään yksityisille toimijoille tai yhteisöille, jotka hallinnoivat domain-nimeään.

Palvelinvarmenteen voimassaoloaika voi olla enintään yksi vuosi. Järjestelmäallekirjoitusvarmenteen ja sähköpostivarmenteen voimassaoloaika voi olla enintään kaksi vuotta.

Toimi näin

Palveluvarmenteita haetaan verkkoasioinnin kautta. Hakeminen edellyttää rekisteröitymistä verkkoasioinnin käyttäjäksi. Rekisteröitymisen yhteydessä käyttäjä perustaa edustamalleen organisaatiolle asiakastitilin, johon hän voi kutsua organisaationsa muita käyttäjiä tai teknisen yhteystahon. Rekisteröityminen edellyttää käyttäjän vahvaa tunnistautumista.

Verkkoasiointiin

Täyttäkää hakemus ja liittäkää siihen varmennepyyntö (csr-tiedosto) tai vaihtoehtoisesti kutsukaa tekninen yhteistyötaho tilillenne liittämään varmennepyyntö.

Näette asian käsittelyvaiheet verkkoasioinnissa omalla tilillänne.

Palveluvarmenteen toimitusaika on enintään viisi arkipäivää, kun hakemus on täytetty oikein ja tarvittavat liitteet toimitettu. Palveluvarmenne toimitetaan hakijalle tai hänen ilmoittamalleen tekniselle yhteyshenkilölle sähköpostitse der- ja pem-tiedostomuodoissa.

Hakemus raukeaa, jos se on ollut vireillä yli kuusi kuukautta ja sitä ei ole täytetty oikein tai tarvittavia liitteitä puuttuu.

Palveluvarmenne on suljettava, jos on epäilys siitä, että varmenteen haltijan yksityinen avain on paljastunut. Varmenne on suljettava myös silloin kun se on tarpeeton tai sen käyttötarkoitus muuttuu.

Suljettua varmennetta ei voi palauttaa käyttöön. Sulkupyyntö tehdään verkkoasioinnissa.

Verkkoasiointiin

Hinta

Palvelinvarmenteen hinta on 300,00 €/vuosi (alv 0%). Hinta on vuosikohtainen ja laskutetaan varmenteen luonnin yhteydessä. Testi-palvelinvarmenteen hinta on puolet normaalihinnasta.

Hintoihin lisätään toimitusmaksu 15 €.