Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu

Ulkomaan kansalaisen tunnistuspalvelun eli Finnish Authenticator-tunnistuspalvelun avulla ulkomaalaiset voivat käyttää niitä Suomen julkishallinnon asiointipalveluja, jotka ovat ottaneet Finnish Authenticator -sovelluksella tunnistautumisen käyttöön.

Kenelle tunnistuspalvelu on tarkoitettu?

Finnish Authenticator -tunnistuspalvelulla tunnistautuminen on tarkoitettu vain Katso-tunnistusta  käyttäneille ulkomaalaista organisaatiota edustaville ulkomaalaisille henkilöille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja joiden tulee siirtyä Katso-palvelusta Suomi.fi-valtuuksiin. Palvelu korvaa Katso-tunnistuspalvelun tälle käyttäjäryhmälle.

Sovellusta voi käyttää asiointipalveluun kirjautumiseen niissä Suomen julkishallinnon asiointipalveluissa, jotka ovat ottaneet käyttöön Finnish Authenticator -tunnistuspalvelun käyttöön. Ulkomaista yritystä edustavan on saatava myös tarvittavat Suomi.fi-valtuudet voidakseen asioida eri asiointipalveluissa virkailijavaltuuttamispalvelun kautta.

Miten tunnistuspalvelua käytetään?

Finnish Authenticator -tunnistuspalvelussa ulkomaalainen rekisteröi itselleen ulkomaalaisen tunnisteen (UID) ja todentaa henkilöllisyytensä Finnish Authenticator -sovelluksen avulla. Ensitunnistautumisen yhteydessä käyttäjä kuvaa passin tai kansallisen henkilöllisyystodistuksen sekä ottaa itsestään valokuvan. Tunnistuspalvelu vahvistaa henkilöllisyyden, jos henkilöasiakirjan tiedot ja kuva vastaavat toisiaan.

Rekisteröitymisen ja sovelluksen käyttöönoton jälkeen ulkomaalainen voi kirjautua asiointipalveluun käyttäjätunnuksella, salasanalla ja sovelluksen PIN-koodilla.

 


Toimi  näin

 1. Tutustu Suomi.fi-palvelussa oleviin ohjeisiin. 
  Ohjeet
 2. Rekisteröidy Finnish Authenticator Identification Service -palveluun. Klikkaa verkkosivustolla rekisteröitymislinkkiä.
  Siirry Finnish Authenticator Identification -palveluun
 3. Lataa Finnish Authenticator -sovellus mobiililaitteelle sovelluskaupasta.
 4. Todenna henkilöllisyytesi sovelluksella valokuvaamalla itsesi sekä virallinen henkilöasiakirjasi.
 5. Tunnistaudu asiointipalveluihin ja Suomi.fi-valtuuksiin Finnish Authenticator -sovelluksella.

Huomaathan

 • Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus tai suomalaiset verkkopankkitunnukset, sinun ei tarvitse käyttää Finnish Authenticator -tunnistuspalvelua. Tällöin kirjaudut Suomi.fi-tunnistuksella.
 • Huomaa, että ajokortti ei kelpaa henkilöllisyyden todentamiseen. Henkilöllisyyden voi todentaa passilla. Jos olet EU-kansalainen tai San Marinon, Islannin, Liechtensteinin, Norjan, Iso-Britannia tai Sveitsin kansalainen, voit vaihtoehtoisesti ottaa kuvan virallisesta henkilökortista.  
 • Ota kuva ainoastaan passin henkilötietosivusta, älä koko aukeamasta.
 • Vältä heijastuksia ja varjoja asiakirjan pinnalla.
 • Varo peittämästä sormillasi mitään henkilöllisyystodistuksen osaa.
 • Tunnistuspalvelu ei hyväksy heikkolaatuista kuvaa.
 • Ota valokuva itsestäsi valkoista taustaa vasten.
 • Sijoita kamera kasvojen eteen. Katso kameraan ja noudata sovelluksen antamia ohjeita.

Kysymyksiä ulkomaisen yrityksen valtuuttamisesta