Blogit

Blogit

Yrittäjät voivat valtuuttaa omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa – Katson korvaamiseen liittyvä ruuhka ei koske yrittäjiä

Mika King Julkaisupäivä 9.4.2021 14.31 Blogit

Suomen Yrittäjien 8.4.2021 julkaisemassa artikkelissa on Katson korvaamisesta harhaanjohtavaa tietoa yrittäjille. 

Suomalaiset yrittäjät voivat valtuuttaa tilitoimistonsa omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa ja asioida itse yrityksensä puolesta joissain tapauksissa jopa ilman erillistä valtuutta. Valtuushakemusta yrittäjien ei siis tarvitse tehdä. Valtuudet-palvelu tarkistaa edustamisoikeuden kaupparekisteristä ja YTJ:stä. 

Myöskään erillisiä tunnuksia Suomi.fi-valtuuksien käyttäjän ei tarvitse hakea. Asiointipalveluihin kirjaudutaan vahvoilla henkilökohtaisilla tunnistusvälineillä kuten pankkitunnuksilla. 

Suomi.fi-valtuudet kannattaa kuitenkin hoitaa kuntoon ajoissa ennen ilmoitusten tai hakemusten määräpäiviä, jos et yrittäjänä ole sitä vielä tehnyt.

Katso-palvelun valtuudet ja roolit eivät siirry Suomi.fi-valtuuksiin automaattisesti. Esimerkiksi tilitoimistolle tulee siis antaa Suomi.fi-valtuuksissa vastaavat valtuudet kuin Katsossa veroasioiden hoitoon, veroilmoittamiseen tai palkkailmoittamiseen. Parhaat ohjeet Katson korvaamiseen löytyvät aina kunkin asiointipalvelun omista ohjeista. Esimerkiksi näin Verohallinto ohjeistaa verkkosivuillaan

Katso-palvelun käyttö on päättynyt Verohallinnon asiointipalveluita lukuun ottamatta. Verohallinnon palveluissa Katson käyttäjät saivat lisäaikaa elokuun loppuun saakka. 

Vain organisaatioiden, joiden tietoja ei löydy kaupparekisteristä tai muista perusrekistereistä, tulee tehdä erillinen valtuushakemus. Näitä organisaatioita ovat esimerkiksi ulkomaiset yritykset, kunnat, verotusyhtymät, säätiöt ja valtion laitokset. Yrittäjien 8.4. julkaisemassa artikkelissa mainittu Katso-palvelun korvaamiseen liittyvä valtuushakemusten valitettava ruuhkatilanne koskee vain näitä organisaatioita.

Mika King 
Palveluomistaja, Suomi.fi-valtuudet 

Blogi Mika King valtuudet

Suomen väkiluku 5 630 892