Hyppää sisältöön

Vuotivatko henkilötietosi julkisuuteen tai jouduitko identiteettivarkauden kohteeksi? Nyt saat kootut neuvot Suomi.fi-verkkopalvelusta

Julkaisuajankohta 19.5.2021 7.30
Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto on julkaissut Suomi.fi-verkkopalveluun tieto- ja asiointikokonaisuuden, josta kansalainen saa tietoa, kuinka toimia, jos epäilee henkilötietojensa joutuneen vääriin käsiin.

Palvelun kautta voi myös hallinnoida tietovuototapauksiin liittyviä keskeisiä kieltoja Digi- ja väestötietovirastolle. Tällaisia ovat väestötietojärjestelmään tehtävä yhteystietojen luovutuskielto sekä osoitteenmuutoksen tekemistä koskeva kielto (estä muuttoilmoitus). Kieltojen hallinnointi edellyttää aina vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin sähköisellä kansalaisvarmenteella.

Palvelu neuvoo ja ohjaa eteenpäin myös siinä, kuinka käyttäjä voi hallinnoida muiden toimijoiden vastuulla olevia kieltoja. Tällaisia ovat esim. luottokielto ja kielto tehdä henkilöstä merkintöjä kauppa-, yhdistys- ja säätiörekistereihin.

”Tavoitteenamme on ollut luoda kokonaisuus, josta kansalainen saa yhdestä paikasta toimintaohjeet ja tiedon, kuinka eri kieltoja pääsee hallinnoimaan. Identiteettivarkauden tai tietomurron kohteeksi joutunut henkilö joutuu asioimaan usean eri toimijan kanssa suojatakseen omien tietojensa käytön. Haluamme helpottaa tällaiseen vaikeaan tilanteeseen joutuneiden ihmisten elämää siten, että omien tietojen käyttöön liittyvien kieltojen hallinnointi on tehtävissä nykyistä helpommin”, kertoo ylijohtaja Timo Salovaara Digi- ja väestötietovirastosta.

Ei pelkästään tietomurron kohteeksi joutuneille

Uuden tieto- ja asiointikokonaisuuden taustalla on paljon julkisuudessa ollut Vastaamon tietomurto, jonka myötä asiakkaiden henkilötietoja vuoti laajasti internetiin. Vuodon käsittelyn yhtenä jatkotoimenpiteenä hallitus linjasi, että toteutetaan henkilön tietoja koskevien sulkujen ja estojen hallinnointia helpottava kanava.

Nyt julkaistu palvelukokonaisuus palvelee siis paljon laajempaa käyttäjäryhmää kuin vain tietomurron kohteeksi joutuneita. Kokonaisuus auttaa myös henkilöitä, jotka ovat joutuneet muista syistä identiteettivarkauden kohteiksi tai ovat kadottaneet identiteetin todistamiseen tarvittavat tunnistusvälineensä (esim. passin tai henkilökortin) ja epäilevät sen takia identiteettivarkautta.

Mukana laaja yhteistyöverkosto

Digi- ja väestötietovirasto on suunnitellut uuden tietokokonaisuuden yhteistyössä julkisen hallinnon sekä yksityisen sektorin organisaatioiden kanssa.

Mukana ovat olleet Finanssiala ry, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Kuluttajaliitto, KyberVPK, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Patentti- ja rekisterihallitus (PRH), Poliisi, Posti, Rikosuhripäivystys - RIKU, Suomen Asiakastieto Oy ja Tietosuojavaltuutetun toimisto.

”Erilaisiin elämäntapahtumiin liittyvien sisältöjen ja palvelujen tuottamiseen tarvitaan sekä asiakkaiden kuulemista että yhteistyötä yli hallinnonalarajojen. Siksi yhteistyö sisältöjen kokoamisessa on ensiarvoisen tärkeää. Kehitämmekin nyt julkaistua tietosisältöä edelleen käyttäjiltä ja yhteistyökumppaneilta saatavan palautteen perusteella”, kertoo Salovaara.

Tutustu oppaaseen

Tutustu identiteettivarkauden tai tietomurron kohteeksi joutuneille suunnattuun oppaaseen Suomi.fi-verkkopalvelussa: https://www.suomi.fi/oppaat/tietovuoto

Lisätietoja

Digi- ja väestötietovirasto, ylijohtaja Timo Salovaara, p. 0295 535 303, etunimi.sukunimi[at]dvv.fi

suomi.fi