Hyppää sisältöön

Viron ja Suomen hyödyntämän X-Roadin keskuskomponenttien lähdekoodit julkaistu

Julkaisuajankohta 3.10.2016 11.59
Tiedote

Tänään, 3.10.2016, on julkaistu X-Roadin keskuskomponenttien lähdekoodi MIT-lisenssillä. Julkaisun myötä koko X-Roadin lähdekoodi on saatavilla julkisesti, ja kuka tahansa voi hyödyntää koodia. X-Road on Virossa kehitetty tietoturvallinen integraatioratkaisu julkisen internetin yli tapahtuvaan tietojen vaihtoon.

Myös kansallisessa palveluarkkitehtuuriohjelmassa rakennettu kansallinen palveluväylä (Suomi.fi-palveluväylä) perustuu X-Road-ratkaisuun. Palveluväylä on tiedonvälityskerros, jonka avulla voidaan siirtää tietoturvallisesti ja vakioidusti tietoja eri toimijoiden tietovarantojen ja palveluiden välillä. Suomi ja Viro ovat kehittäneet X-Road-ratkaisua yhteistyössä vuodesta 2014 lähtien. Molempien maiden palveluväylät, Suomi.fi-palveluväylä ja Viron X-tee, hyödyntävät X-Roadia teknisenä alustana.

Suomessa kansallinen palveluväylä on ollut tuotantokäytössä marraskuusta 2015 lähtien. Jo tuotantokäytön aloittamisen yhteydessä julkaistiin X-Roadin liityntäpalvelimen lähdekoodi MIT-lisenssillä. Liityntäpalvelimen kautta tietolähteet ja -järjestelmät liitetään palveluväylään. Keskuskomponenttina X-Roadissa on keskuspalvelin, joka pitää sisällään tiedot kaikista palveluväylään liitetyistä liityntäpalvelimista sekä niitä käyttävistä organisaatioista.

X-Roadin lähdekoodin avaamisen myötä kuka tahansa voi pystyttää oman X-Road-ympäristön ja jatkokehittää järjestelmää tarpeidensa mukaisesti. Suomalainen yritys voi esimerkiksi hyödyntää X-Roadia oman tuotteensa rakentamiseen. Lisäksi kansalliseen palveluväylään liittyviä palveluita Suomessa tarjoavat yritykset voivat pystyttää oman yksityisen ympäristönsä testikäyttöön.

”Lähdekoodin avaaminen on merkittävää, sillä sen myötä X-Road on täysin avoin kahden valtion, eli Suomen ja Viron, yhdessä kehittämä avoimen lähdekoodin järjestelmä. Kahden valtion välinen yhteistyö avoimen lähdekoodin saralla on melko harvinaista. Yhteistyötä tullaan lähivuosien aikana vielä tiivistämään nykyisestä, ja samalla pyrkimyksenä on käynnistää avoimen X-Road-kehittäjäyhteisön toiminta”, sanoo Väestörekisterikeskuksen järjestelmäpäällikkö Petteri Kivimäki.

Keskuskomponenttien lähdekoodin julkaisun yhteydessä julkaistaan myös asennustyökalu, joka mahdollistaa kokonaisen X-Road-ympäristön asennuksen minuuteissa. Työkalun avulla X-Roadista kiinnostuneet organisaatiot ja yksittäiset kehittäjät voivat pystyttää oman testiympäristön helposti ja vaivattomasti.

Seuraavaksi X-Roadin ja palveluväylän kehittämisessä keskitytään suorituskykyparannuksiin, ulkoisen kuormantasaajan käytön tukeen ja maiden väliseen tietojen vaihtoon.

Viime viikolla Viron tietojärjestelmävirasto Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) ja Suomen Väestörekisterikeskus allekirjoittivat sopimuksen Suomen ja Viron palveluväylien federoinnista, eli luottamussuhteen luomisesta maiden palveluväylien välille.

Palveluväylän lähdekoodit löytyvät osoitteesta: https://github.com/vrk-kpa.

Lisätietoja:

Palveluväylän hankepäällikko Eero Konttaniemi, [email protected], 0295 535 024.