Hyppää sisältöön

Valtuudet-palvelussa ratkaisu monenlaisiin lapsen puolesta asioinnin tilanteisiin

Julkaisuajankohta 28.3.2022 12.00

Valtuudet-palvelun toiminnallisuudet toimivat joustavasti monenlaisissa lapsen puolesta asioinnin tilanteissa. Valtuudet-palvelu on asiointipalvelulle helppo ja luotettava ratkaisu, sillä taustalta löytyy vahva asiantuntemus kotimaisesta lainsäädännöstä esimerkiksi huoltosuhteisiin liittyen.

Alaikäisen lapsen huoltajat voivat yleensä asioida lapsensa puolesta kaikissa asioissa ilman erillistä valtuutta. Huoltajien tulee olla merkitty väestötietojärjestelmään. 

Asiointipalvelu voi asettaa sääntömoottoriin myös ehdon, että alaikäisen puolesta voi asioida vain Suomi.fi-valtuuksissa annetulla valtuudella, jonka kaikki huoltajat ovat vahvistaneet. Tällaisia asiointitilanteita voivat olla esimerkiksi passin haku tai pankki- ja vakuutusasiointi.

Lapsen puolesta annetun valtuuden voi antaa myös muulle kuin huoltajalle. Asiointipalvelu voi joissain tapauksissa rajoittaa, että alaikäisen puolesta voi saadulla valtuudella asioida vain lapsen huoltaja.

Miten huollonjakosopimus vaikuttaa lapsen puolesta asiointiin?

Syksystä 2020 alkaen väestötietojärjestelmään on huollonjakosopimusten tehtävänjaot voitu rekisteröidä koneymmärrettävään muotoon. Suomi.fi-valtuudet hyödyntää tätä kooditettua tietoa, kun vanhemmat asioivat lapsensa puolesta.

Uudet huollonjakosopimukset voivat rajoittaa vanhemman päätös- tai asiointioikeuden esimerkiksi joihinkin seuraavista luokista: sosiaalipalvelut, terveyspalvelut, varhaiskasvatus, opetus ja koulutus tai uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys. 

Asiointipalvelu voi halutessaan sallia huoltajan asioinnin lapsen puolesta huollonjakosopimuksesta huolimatta, jos asiointipalvelu kuuluu johonkin näistä luokista.  

Ominaisuuden käyttöönotto vaatii asiointipalveluilta toimenpiteitä ja joissain tapauksissa vaaditaan myös uusien valtuusasioiden määrittelyä. Lisätietoja saatte ottamalla yhteyttä Suomi.fi-valtuuksien käyttöönottotiimiin: [email protected]

Ennen syksyä 2020 tehdyt huollonjakosopimukset on määritelty vapaamuotoisena tekstinä. Tällöin huoltajat voivat valtuuttaa toisensa asioimaan lapsen puolesta sellaisissa asioissa, jotka huollonjakosopimus muuten estäisi. Ohje valtuuden antamiseen yhdessä löytyy Suomi.fi-verkkopalvelusta.

Missä tilanteissa lapsen puolesta asiointia rajoitetaan

Asiointipalvelu voi rajoittaa lapsen puolesta asiointia esimerkiksi huostaanottotilanteissa tai johonkin ikärajaan perustuen (esim. että yli 10-vuotiaan henkilön puolesta ei voi asioida). 
Myös turvakielto voi rajoittaa lapsen puolesta asiointia. Jos lapsella tai kummallakin vanhemmalla on turvakielto, kukaan huoltajista ei pysty asioimaan lapsen puolesta. 

Jos lapsella ei ole turvakieltoa, mutta toisella huoltajalla on, lapsen puolesta voi asioida ainoastaan se huoltaja, jolla on turvakielto. Tässä tilanteessa toinen huoltajal voi myös saada lapsen puolesta asiointioikeuden, jos huoltajat voivat tehdä valtuutuksen yhdessä. Ohje valtuuden antamiseen yhdessä löytyy Suomi.fi-verkkopalvelusta

Lue myös: 

Asiakastarina: Valtuudet sujuvoittavat lapsen ja täysi-ikäisen puolesta-asiointia Omakannassa

Asiakastarinat Tiedote - VAIN Organisaatioasiakkaat-etusivulle