Hyppää sisältöön

Väestötietojärjestelmässä on nyt yli 5 555 555 henkilöä

22.9.2021 14.51
Tiedote

Väestötietojärjestelmä sisältää tiedot kaikista Suomen kansalaisista ja maassa asuvista ulkomaalaisista. Suomen väestötietojärjestelmä helpottaa kansalaisten arkea ja on maailman mittakaavassa harvinainen.

Väestötietojärjestelmään on tallennettu sinunkin tietosi. Se sisältää tiedon Suomessa vakinaisesti asuvien henkilöiden määrästä sekä muun muassa näiden henkilö- ja asuinpaikkatiedot.

Järjestelmään kerätään tieto kansalaisten syntymistä, kuolemista, muutoista myös maan sisällä, avioliitot ja avioerot sekä saadut kansalaisuudet. Jokainen kansalainen yksilöidään henkilötunnuksella. Sairaalat, joissa lapsia syntyy, toimittavat tiedot kaikista syntyneistä lapsista väestötietojärjestelmään yleensä jo vuorokauden kuluessa syntymästä. Kuolintietojen päivittyminen on hitaampaa, ja voi viedä aikaa muutamista päivistä viikkoihin.

Väestötietojärjestelmä helpottaa arkea ja päätöksentekoa

- Tällainen kokonaan rekisteripohjainen järjestelmä on maailmanlaajuisesti harvinainen. Se, että väestölaskenta tehdään rekisteripohjaisesti, säästää rahaa ja vaivaa. Se myös helpottaa kansalaisten arkea monin tavoin. Esimerkkinä mainittakoon muuttoilmoitus: Kun kansalainen tekee muuttoilmoituksen, tieto uudesta osoitteesta menee väestötietojärjestelmän kautta automaattisesti kaikille viranomaisille, kertoo Digi- ja väestötietoviraston ylijohtaja Timo Salovaara.

Väestötietojärjestelmä on myös tärkeä työkalu viranomaisten päätöksenteossa. Kun tiedetään väestömäärä, väestön ikäjakauma ja väestömäärän kehitys, pystytään esimerkiksi kunnissa ennakoimaan palvelujen, kuten lasten- ja vanhustenhoidon, mitoittamista oikein. Väestötietojärjestelmän ansiosta oppivelvollisuusikään tulevien lasten perheet tavoitetaan ja järjestelmän tietojen perusteella muodostetaan rekisteri äänioikeutetuista.

Suomen virallisen väkiluvun laskee Tilastokeskus

Väestötietojärjestelmään kirjattujen henkilöiden määrä on kuitenkin eri asia kuin Suomen virallinen väkiluku. Sen laskee Tilastokeskus analysoimalla Digi- ja väestötietoviraston rekisteritietoja. Tilastokeskus on myös vastuussa väestöennusteesta.

Rekisterissä on nyt yli 5 555 555 kansalaista

Väestötietojärjestelmään kirjattujen henkilöiden määrän näkee Digi- ja väestötietoviraston kotisivuilta dvv.fi sekä DVV:n Helsingin toimitilojen katonrajassa olevasta valotaulusta. Valotaulussa ja nettisivuilla näkyvä luku perustuu edellisen päivän tietoihin. Luku päivittyy noin kello 5.00 aamulla joka päivä, väestötietojärjestelmässä suoritetun automaattisen tarkistusajon jälkeen.

Juuri nyt taulussa näkyvä luku on ylittänyt numerosarjan 5 555 555. Vitosista koostuvan numerosarjan lähestyminen kiinnosti kansalaisia. Digi- ja väestötietovirasto sai Twitterissä ja sähköpostitse kyselyjä siitä, milloin vitossarja näkyisi taulussa. Näytöllä näkyvä luku ei kuitenkaan liikahda eteenpäin numero kerrallaan, vaan edeltävän päivän tiedot päivittyvät siihen könttänä. Samojen numeroiden sarjaa ei ainakaan tällä kertaa näytöllä nähty.

Lisätietoja:

Viestintä- ja markkinointijohtaja Liinu Lehto, p. 0295 535 385, etunimi.sukunimi[at]dvv.fi