Valikko

Trafin viestit jatkossa Suomi.fi-viestien sähköiseen postilaatikkoon

12.4.2018 9.00
Tiedote

Trafi ottaa käyttöön Suomi.fi-viestien sähköisen postilaatikon kansalaisen ja viranomaisen väliseen viestintään.

Trafi ottaa käyttöön Suomi.fi-viestien sähköisen postilaatikon kansalaisen ja viranomaisen väliseen viestintään. Suomi.fi-viestit on valtion tarjoama nopea ja tietoturvallinen tapa viestiä julkisen hallinnon ja muiden palvelua käyttävien organisaatioiden kanssa. Viestien sähköinen toimittaminen nopeuttaa asiakirjojen saatavuutta ja helpottaa niiden säilyttämistä.

"Trafissa viestien ja asiakirjojen sähköisen toimittamisen uudet palvelut nähdään tärkeänä osana asiakaan digitaalista kokonaispalvelua", toteaa Trafin johtava asiantuntija Maaria Toikka.             

Muistutus ajokortin voimassaolon päättymisestä

Ensivaiheessa Trafi ottaa käyttöön sähköisen muistutusviestin ajokortin voimassaolon päättymisestä. Muistutuksen lisäksi viesti sisältää ohjeet ajokortin uudistamiseen.

Viestit-palveluun toimitetaan ensivaiheessa myös ilmoitukset syntyneistä ajoneuvoveron palautuksista. Viestin tarkoitus on ohjata asiakas ilmoittamaan palautuksen maksamista varten Trafille tilinumeronsa, jos palautusta ei ole voitu hyvittää asiakkaan muiden ajoneuvojen avoimissa veroissa. 

Muistutuksia myös katsastuksesta ja veron maksamisesta

Viranomaisen asiakirjojen lisäksi Trafi lähettää jatkossa sähköiseen postilaatikkoon myös muistutusviestejä, joilla halutaan helpottaa asiakkaiden arkea. Tällaisia muistutusviestejä ovat esimerkiksi muistutukset ajoneuvon katsastuksesta tai ajoneuvoveromaksusta.

Muistutusviestejä lähetetään vain sähköisesti, joten sähköinen postilaatikko kannattaa aktivoida käyttöön Suomi.fi-verkkopalvelussa, jotta pystyy vastaanottamaan näitä ja muita mustutusviestejä Trafilta.

Miten saat sähköiset viestit käyttöön?

Trafin sekä muiden palvelua käyttävien organisaatioiden viestit voi saada sähköisesti antamalla suostumuksensa viestien sähköiseen vastaanottamiseen Suomi.fi-verkkopalvelussa. Kaikki viranomaistoimintaan liittyvät asiakirjat toimitetaan jatkossakin paperisena, mikäli asiakas ei ole hyväksynyt viestien sähköistä vastaanottoa.

Sähköiset viranomaisviestit ovat luettavissa missä ja milloin vain Viestit-palvelussa osoitteessa suomi.fi. Viestit myös säilyvät palvelussa kätevästi. Suomi.fi-viestit onkin helppo ja kätevä tapa pitää viranomaisasiakirjat hyvässä hallinnassa, sillä sähköisessä postilaatikossa asiakirjat ovat tallennettuna kaksi vuotta ellei niitä itse poista.

"Viestinnän aika- ja paikkariippumattomuutta vielä edesauttaa myöhemmin julkaistava Viestien mobiilisovellus. Myös toisen henkilön tai yrityksen puolesta viestien välitys tulee myöhemmin mahdolliseksi", kertoo Hannu Korkeala, Väestörekisterikeskuksen johtava asiantuntija.

Viestit-palvelu voi mahdollistaa merkittävät valtion paperi- ja postituskuluihin, kun kansalaiset aktivoivat sähköisen postilaatikkonsa käyttöön.

Suomi.fi-palveluiden ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa Väestörekisterikeskus.

Lisätietoja:

Maaria Toikka, Trafi, johtava asiantuntija 029 534 5339

Heidi Rantanen, Trafi, osastopäällikkö 029 534 5733

Hannu Korkeala, Väestörekisterikeskus, johtava asiantuntija 0295 535 071