Hyppää sisältöön

Suomi.fi-palveluväylän käyttöönotto on nyt entistä sujuvampaa – liityntäpalvelimia voi määritellä automaattisesti X-Road Toolkitilla

31.8.2021 14.02
Tiedote

Suomi.fi-palveluväylän käyttöönotto on nyt entistä sujuvampaa. Automaattisilla skripteillä (X-Road Toolkit) voit määritellä yhden tai useamman liityntäpalvelimen käyttövalmiiksi. Valmiiden skriptien käyttö säästää aikaa ja vähentää virheitä.

Mikä on X-Road Toolkit?

X-Road Toolkit on Python-pohjainen työkalu liityntäpalvelimen automaattiseen asentamiseen ja hallinnointiin. Sitä voi käyttää kaikkien Palveluväylän liityntäpalvelinvaihtoehtojen (RHEL, Ubuntu, Docker) määrittelyyn. X-Road Toolkitin avulla voit määritellä kerralla yhden tai useamman liityntäpalvelimen.

X-Road Toolkit on mukautettu Suomi.fi-palveluväylän käyttöön, eli liityntäpalvelin määritellään skriptien avulla automaattisesti Palveluväylään sopivaksi. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi skriptien avulla valittu aikaleimapalvelu on automaattisesti Suomen käyttöön sopiva.

Lue lisää X-Road Toolkitista Suomi.fi-palveluhallinnasta.

Mitä hyötyä on automaattisista skripteistä?

Automaattiset hallintaskriptit helpottavat liityntäpalvelimen asentamista ja hallinnointia.

X-Road Toolkitia käyttämällä

 • Säästät aikaa: Skriptit mahdollistavat yksinkertaisten ja toistuvien tehtävien automatisoinnin, jolloin työaikaa säästyy haastavampiin työtehtäviin. Automaattisilla skripteillä määrittely on myös nopeampaa kuin manuaalisesti tehtynä.
 • Vähennät työmäärääsi: Automaattisia skriptejä käyttämällä koko konfiguroinnin voi suorittaa helposti kahdella komennolla.
 • Pienennät virheiden tekemisen mahdollisuutta: Automaattisia skriptejä käyttäessä virheiden tekemisen mahdollisuus on pienempi, kun erikseen määriteltäviä kohtia on vähemmän.
 • Voit hallinnoida ja määritellä liityntäpalvelimen etänä: Yhdessä hallintarajapinnan kanssa automaattiset skriptit mahdollistavat etämäärittelyn, -hallinnan ja -ylläpidon.

X-Road Toolkit mahdollistaa myös erilaisten asennuspakettien luomisen, sillä YAML-konfiguraatiotiedoston voi mukauttaa vastaamaan samankaltaisten organisaatioiden tarpeita.

X-Road Toolkitin toiminnallisuudet ja kehitys

X-Road Toolkit on kehitetty yhteistyössä Nordic Institute for Interoperability Solutionsin (NIIS) kanssa. NIIS jatkaa Toolkitin kehittämistä ensi vuonna 2022.

Toolkitilla voit tällä hetkellä määritellä yhden tai useamman liityntäpalvelimen sekä hallinnoida liityntäpalvelinta.

Liityntäpalvelimen määrittelyyn sisältyy muun muassa:

 • Liityntäpalvelimen alustaminen ja konfiguraatioankkurin lisääminen
 • Varmenteiden luominen ja lataaminen
 • Yhden tai useamman alijärjestelmän luominen ja rekisteröinti
 • Palveluiden luominen ja pääsyoikeuksien asettaminen

Toolkitilla voit perusmäärittelyn lisäksi esimerkiksi:

 • Uusia varmenteita
 • Hallinnoida organisaatiosi alijärjestelmiä ja palveluita
 • Luoda varmuuskopioita
 • Skannata liityntäpalvelimen virhetilanteiden varalta
 • Määritellä kuormantasaus- ja High Availability -toteutuksen

Ota käyttöön X-Road Toolkit

X-Road Toolkit on julkaistu Python Package Index (PyPI) -pakettina. Löydät GitHubista ohjeet X-Road Toolkitin käyttöönottoon (englanniksi). Ohjeista löydät apua myös konfiguraation määrittelyyn, komentoihin sekä yleisiin vikatilanteisiin.

Yhteystiedot

Jos sinulla on kysymyksiä X-Road Toolkitista, ota meihin yhteyttä sähköpostilla: [email protected]

Tiedote - Organisaatioasiakkaat