Hyppää sisältöön

Suomi.fi-vinkit: Työttömyyden iskiessä pitää toimia tarkasti

3.2.2020 16.19
Tiedote

Työpaikan menettäminen ja jo pelkkä sen menettämisen uhka mullistavat arjen ja herättävät paljon kysymyksiä. Mitä nyt pitää tehdä? Pitääkö toimia heti vai hetken päästä? Entä mitä kannattaa tehdä? Uskaltaisinko pohtia yrittäjyyttä tai uudelleenkouluttautumista?

Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämältä Suomi.fi-verkkosivustolta löydät selkeät, luotettava vastaukset, linkkejä työllistymispalveluihin ja myös tienviittoja uusille poluille.

TE-toimisto palvelee työnhaussa

Elämän meille arpomien kriisien yksi ikävä puoli on se, että joudumme huolehtimaan tärkeistä virastoasioista juuri silloin, kun mieliala on matala eikä ylimääräisiä voimavaroja tuntuisi olevan rippustakaan.

Työttömänä pitää olla erityisen noheva: jos haluat turvata työttömyysetuutesi tai perustoimeentulosi, sinun pitää ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi ja mielellään heti, kun saat kuulla tulevasta työttömyydestä. Tämä koskee myös lomautustilanteita.

Suomi.fi-sivustolta voit lukea lisäohjeita työttömäksi ilmoittautumisesta, jonka voi tehdä verkossa, paikan päällä ja myös puhelimitse, jos olet aiemmin ollut työnhakija.

Kela tai työttömyyskassasi maksavat työttömyysetuutta

Ilmoittautumisen jälkeen TE-toimisto alkaa selvittää, voitko saada työttömyysetuutta. Sinulta saatetaan kysyä lisätietoja esimerkiksi aiemmista työsuhteistasi, opiskelustasi tai yritystoiminnastasi.  On tärkeää vastata määräajassa. Selvityksen tuloksena syntyy työvoimapoliittinen lausunto, jonka TE-toimisto lähettää sinulle ja työttömyyskassallesi tai Kelalle. Se kertoo, oletko oikeutettu työttömyysetuuteen.

Jos olet ollut työttömyyskassan jäsen, ole yhteydessä myös sinne: kun takanasi on riittävästi jäsenyyspäiviä ja työhistoriaa, voit saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta ansiosidonnaiseen päivärahaan, voit hakea Kelan työttömyysetuuksia. Suomi.fi-verkkopalvelusta voit lukea tarkat ohjeet työttömyysetuuksien hakemiseen.

Monta tietä uuteen työhön

Työttömyysetuuksien saaminen edellyttää yhteistyötä ja yhteydenpitoa TE-toimiston kanssa.  Kannattaa myös ottaa vastaan tilapäistäkin työtä: työttömyysetuutta voidaan silloin maksaa soviteltuna.

Entä jos miettisit ryhtymistä uudelle uralle? TE-toimisto voi ohjata sinut uraohjaukseen tai -valmennukseen ja myös työnhakuvalmennukseen. Jos nykyinen koulutuksesi ei tunnu johtavan työllistymiseen, mitäpä jos hankkisit uusia taitoja? Suomi.fi-sivustolta löydät vinkkejä, miten siirryt työttömästä opiskelijaksi. Vai olisiko nyt se hetki, jolloin hellimäsi yritysidean itu olisi aika nostaa päivänvaloon? Lue lisää yritystoiminnan aloittamisesta.  – Vaikka yksi rupeama on lopussa, kaikki ei suinkaan ole lopussa. Uuteen työhön on useita reittejä, ja ulottuvillasi on paljon työllistymisen tukea, johon kannattaa tutustua. 

Tiedote - Henkilöasiakkaat