Hyppää sisältöön

Rakkausviraston Paula Ojaniemi vihkii maalla, merellä ja ilmassa

Julkaisuajankohta 18.6.2024 11.04
Tiedote

Paula Ojaniemi on johtava asiantuntija ja palveluomistaja Digi- ja väestötietoviraston avioliitto- ja parisuhdepalveluissa. Kyseessä ei ole tyypillisin juristin työ, vaan Paula saa päivittäin työskennellä rakkaudellisten tunteiden parissa.

Paulan vastuulla on kaksi palvelualuekokonaisuutta. Hän vastaa ja kehittää vihkimiseen ja avioliiton esteiden tutkintaan liittyviä palveluita sekä parisuhteeseen liittyviä tiettyjä lakisääteisiä rekisteröintejä. Näistä yleisin ja tunnetuin on avioehtosopimuksen rekisteröinti.

- Vastaan näistä palvelukokonaisuuksista ja eniten työaikaani menee kehittämistyöhön. Viime aikoina olemme työstäneet robotiikan lisäämistä, joka korvaa rutiininomaisimpia työtehtäviä ja näin helpottaa ja nopeuttaa virkailijoiden käsittelytyötä, Paula avaa.

Digi- ja väestötietovirastossa ollaan siirtymässä uudempaan ja tehokkaampaan asiankäsittelyjärjestelmään, yksi palvelu kerrallaan. Tämä tuo muutoksia myös Paulan vastuulla oleviin palveluihin.

- Eri puolilla taloa on jo siirrytty käyttämään uutta järjestelmää, mutta meillä käyttöönotto on vielä tulossa. Uusi järjestelmä on iso uudistus, josta on paljon hyötyjä hakemuskäsittelymme parantamisessa. Tavoitteenamme on, että syksyyn mennessä huomattava määrä avioliittojen esteiden tutkintaa koskevista hakemuksista tehtäisiin automaattisella käsittelyllä, Paula kertoo.

Käsittelyn tehostuminen näkyy loppuasiakkaille sujuvampana ja nopeampana palveluna.

- Parasta työssäni ovat mukavien työkavereiden lisäksi tyytyväiset asiakkaat. Kehittämistehtävissä innostavinta on, kun saamme jonkun prosessin sujuvammaksi ja helpommaksi.  Esimerkiksi hiljattain käyttöön ottamamme laskutusrobotti vähentää virkailijoidemme mekaanista työtä. Ylipäänsä toivon, että asiointi meidän viranomaisten kanssa olisi mukavaa ja sujuvaa, Paula sanoo.

Vihkimisiä maalla, merellä ja ilmassa

Palveluomistajan tehtävien lisäksi Paula hoitaa julkisen notaarin tehtäviä. Hän myös vihkii aviopareja.

- Notaarin tehtäviä pystyy hoitamaan muiden töiden lomassa. Tällä viikolla vastaan meidän notaaripalveluistamme, ja ylihuomenna torstaina on jälleen vihkipäivä, Paula hymyilee.

Julkista notaaria tarvitaan tyypillisimmin, kun asiakirja pitää laillistaa tai jäljennös alkuperäisestä asiakirjasta pitää todistaa ulkomaille. 

- Jokaisessa maassa toimii julkisia notaareita, jotka voivat laillistaa asiakirjoja. Tämä tekee järjestelmästä virallista ja luotettavaa, Paula avaa.

Notaarina Paula myös mielellään vihkii aviopareja. Toimistolla vihkiminen on asiakkaille maksutonta, mutta erityisesti kesäaikaan tulee maksullisia vihkimispyyntöjä viikonlopuille ja mitä erilaisempiin vihkipaikkoihin. 

- On mukavaa, kun ihmiset kokoontuvat yhteen paikkaan vihkimistä ja juhlaa varten. Vihkimiset ovat kivoja, kun näkee kaikenlaisia juhlatiloja, ja kesällä on paljon ulkovihkimisiä. Esimerkiksi täällä Oulussa oli viime kesänä kaunis tilaisuus Nallikarin rannalla, Paula muistelee.

Vihkimiset ovat aina hääparin näköisiä, mutta osa vihkitilaisuuksista on erityisen mieleenpainuvia. 

- Olen vihkinyt kaksi pariskuntaa kuumailmapallossa. Toisella kerralla laskuvarjohyppykurssilla tavannut pari hyppäsi vihkimisen jälkeen alas laskuvarjoineen, ja se jäi kyllä mieleen. Voin hyvin sanoa, että olen vihkinyt niin maalla, merellä kuin ilmassa, Paula nauraa.

Paulalle monenlaisten ihmisten ja heidän tarpeidensa kohtaaminen on työssä parasta.

- Saan olla kontaktissa asiakkaiden konkreettisten perusasioiden ja arkielämän kanssa. Tällainen asiakaspalvelu on voimaannuttavaa. On etuoikeus päästä osaksi vihkimistä, joka on herkkä ja ainutlaatuinen hetki vihkiparille. Nämä ovat monesti koskettavia hetkiä, joissa juristille itsellekin tulee rakkaudellinen olo.

Tiimiläiset työskentelevät eri puolilta Suomea

Paula on kotoisin Ylitorniosta, mutta vuosien varrella hän on asunut eri puolilla Suomea. Hän opiskeli oikeustieteitä Turussa, minkä jälkeen Paula on työskennellyt maistraateissa esimerkiksi Saarijärvellä, Jyväskylässä, Helsingissä ja maistraattien ohjaus- ja kehittymisyksikössä Kuopiossa.

Neljän vuoden ajan Paula on asunut Oulussa, josta hän on pääosin etäyhteydellä yhteyksissä juristeista ja muista asiantuntijoista koostuviin ydintiimeihinsä eri puolilla Suomea. Notaareita Oulussa on Paulan lisäksi kuusi, ja vuoroviikoin he hoitavat notaaritehtäviä.

”Rakkausjuristina” Paula on jo kokenut – vaikka monet asiat ovat säilyneet, ympäristö ympärillä muuttuu ja tulevaisuudessa työnkuvat saavat vaihtelua digitalisaation tuomista mahdollisuuksista.

- Kyllä digitalisaatio, robotit ja automaatio ovat muuttaneet ja tulevat muuttamaan työnkuvaa. Monissa asioissa hyvällä tavalla. Osin kansainvälistäkin työtä tehneenä huomaan, että ihmiset monesti tottuvat tiettyyn ajattelu- tai toimintatapaan. On virkistävää tehdä asioita eri tavalla, ja digitalisaatio on yksi, mikä pistää uutta haastetta aivonystyröihimme.

Paula Ojaniemi työskentelee palveluomistajana ja johtavana asiantuntijana henkilöasiakkaat-yksikössä. 
•  Koulutus: Oikeustieteen maisteri.
•  Työura Digi- ja väestötietovirastossa: Paula on työskennellyt vuodesta 2002 alkaen eri maistraateissa. Vuonna 2019 Paula työskenteli vuoden verran maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikössä Kuopiossa. Vuonna 2020 maistraatit, Väestörekisterikeskus ja maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikkö yhdistyivät Digi- ja väestötietovirastoksi, jossa Paula aloitti työt juristina. Nyt Paula työskentelee palveluomistajana ja johtavana asiantuntijana DVV:ssa. 
•  Työtehtävä: Vastaa ja kehittää vihkimispalvelua ja avioliiton esteiden tutkintaa sekä parisuhteisiin liittyviä rekisteröintipalveluja.
•  Tiimi: Molemmissa palvelukokonaisuuksissa kolmen asiantuntijan tiimit. Tiivistä yhteistyötä myös muiden tiimien kanssa.
•  Virkapaikka: Työskentelee Oulussa, mutta matkustaa ajoittain työtehtävien takia esimerkiksi Helsinkiin.