Hyppää sisältöön

Nämä digitaidot jokaisen pitäisi osata

Julkaisuajankohta 8.5.2023 6.55
Tiedote

Jokaisen suomalaisen pitäisi osata ainakin sähköpostin käyttö, omien asioiden hoitaminen digitaalisissa palveluissa sekä salasanojen käyttö ja palveluihin tunnistautuminen. Tämä käy ilmi Digi- ja väestötietoviraston julkaisemista digitaitosuosituksista. Suositukset on julkaistu osana tänään alkavan Digitaitoviikon ohjelmaa. Viikon teemana on digirohkeus. Digirohkeutta tarvitaan, jotta Suomessa voidaan siirtyä tarjoamaan ensisijaisesti digitaalisia palveluja.

Digitaitosuositukset kokoavat yhteen taitoja, jotka jokaisen digiajassa elävän suomalaisen tulisi hallita. Suositukset pohjautuvat Digi- ja väestötietoviraston syksyn ja talven 2022–2023 aikana tekemään selvitykseen siitä, mitkä ovat kaikenikäisille ihmisille välttämättömät digitaidot. Keskeisimpiä taitoja ovat sähköpostin käyttö, omien asioiden hoitaminen digitaalisissa palveluissa sekä salasanojen ja palveluihin tunnistautumisen hallinta.

Lisäksi kaikki ikäryhmät kokivat olennaiseksi, että he ymmärtävät oman osaamistasonsa ja luottavat kykyihinsä kehittää omaa digiosaamistaan. Iäkkäämmät vastaajat korostivat ymmärrystä siitä, ettei digiosaaminen ole koskaan valmis. Nuoremmat puolestaan tunnistivat, että olennaisia taitoja on määrällisesti paljon ja niiden tarve määrittyy elämäntilanteen mukaan. Nuoret korostivat erityisesti hyvinvointitaitojen ja medialukutaidon merkitystä.

Eri ikäisten kansalaisten tuntoja digitaalisesta tulevaisuudesta kuvaa suositusaineistoon liitetty sitaatti työpajasta: "Kansalaisilta ei voi edellyttää itsenäistä asiointia palveluissa ennen kuin palveluntuottajilta edellytetään aidosti käyttäjäystävällisten ja saavutettavien palveluitten tuottamista".

Digi ensin, mutta ei yksin

Digitaitosuosituksia käsitellään Digi- ja väestötietoviraston järjestämällä valtakunnallisella Digitaitoviikolla 8.–12.5.2023. Teemaviikko järjestetään nyt neljännen kerran. Viikon pääaihe on digirohkeus, joka syntyy organisaatioiden ja ihmisten yhteistyöllä. 

– Virastomme on esittänyt, että tulevalla hallituskaudella digitaalisesta asioinnista tehtäisiin lakisääteisesti ensisijainen asiointitapa heille, joille digipalveluiden käyttö on mahdollista. Tähän tarvitaan digirohkeutta. Sekä tarjottavien palveluiden että digiosaamisen tasoa on nostettava, sillä emmehän me voi edellyttää ihmisten käyttävän palveluita, jotka eivät toimi, sanoo johtava asiantuntija Minna Piirainen Digi- ja väestötietovirastosta. 

Termi digirohkeus nousi esiin syksyllä 2022 julkaistussa Digitaitoraportissa. Organisaatioiden kohdalla se tarkoittaa uskallusta kehittää palveluita rohkeasti, ihmisten arjen käyttötarpeet edellä niin, että huonolaatuiset palvelut uudistetaan tai hylätään kokonaan. Yhtä lailla se tarkoittaa kannustamista ja mahdollisuuksien tarjoamista uuden opetteluun. Meitä ihmisiä digirohkeus auttaa sinnittelemään jatkuvan teknologisen muutoksen mukana silloinkin, kun vähän hirvittää. Digirohkeat ihmiset uskaltavat yrittää ja kokeilla, mutta myös myöntää, että kokevat toisinaan epävarmuutta.

Digirohkea yhteiskunta tukee digitaalisen osaamisen kehittämistä ja luo ympäristön, joka kannustaa omien taitojen jatkuvaan ja ennakkoluulottomaan kehittämiseen. Se myös ymmärtää, että tarvitaan riittävästi tukea paitsi niille, joille digi ei ole mahdollinen, myös kaikille meille, joita digi ajoittain haastaa.

Tule mukaan Digitaitoviikolle 8.-12.5.2023 

Digitaitoviikko tarjoaa kiinnostavaa ja ajankohtaista sisältöä sekä keskustelumahdollisuuksia aiheen ympärillä koko viikon ajan. Kaikille avoin liveohjelma pyörii verkossa maanantaina ja keskiviikkona klo 9–11.00 ja sen jälkeen on mahdollisuus osallistua teemakeskusteluihin Teamsissa klo 13–14.00. Perjantaina ohjelma alkaa klo 9.30 ja siihen voi osallistua myös paikan päällä Tiedekulmassa Helsingissä.

Ohjelmasta vastaa Digi- ja väestötietovirasto ja se toteutetaan yhteistyössä Sitran, Opetushallituksen, Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen sekä Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry:n kanssa. 

Katso koko viikon päivittyvä ohjelma


Median edustajat ovat tervetulleita haastattelemaan viikon vieraita lähetysten jälkeen Digi- ja väestötietovirastolle (osoite: Lintulahdenkuja 2 A, 00530 Helsinki). 

Tarjoamme medialle myös mahdollisuuden streemata viikon puheenvuoroja omissa kanavissaan. 

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä [email protected] 

Lisätietoja

Minna Piirainen, johtava asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto,
p. 0295 535 280, [email protected] 

Digitaitoviikko 8.–12.5.2023

 • Digitaitoviikko on Digi- ja väestötietoviraston vuosittainen digiosaamisen teemaviikko. Viikko järjestetään nyt neljättä kertaa.
 • Viikon päiväkohtaiset teemat ovat:
  • maanantai 8.5.: Digirohkeus on demokraattisen yhteiskunnan edellytys
  • keskiviikko 10.5: Digiajan työelämässä menestytään rohkeudella  
  • perjantai 12.5.: Digi ensin, mutta ei yksin
     
 • Digitaitoviikko on kaikille avoin, maksuton tapahtuma
 • Digi- ja väestötietovirasto vastaa digituen valtakunnallisesta koordinaatiosta, toimii digituen valtakunnallisena kehittäjänä ja digituen tuottajien tukiorganisaationa.
 • Digituki kuuluu Sanna Marinin hallituksen ohjelman yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin, joiden avulla pyritään vahvistamaan yksilöiden ja yhteisöjen osallisuutta yhteiskunnassa.