Hyppää sisältöön

Henkilön puolesta asiointi nyt mahdollista Suomi.fi-verkkopalvelussa

Julkaisuajankohta 17.10.2017 11.33
Tiedote

Suomi.fi-valtuuksien henkilön puolesta asiointi on nyt käytettävissä Suomi.fi-verkkopalvelussa kaikille suomalaisille. Valtuudet-palvelun avulla voit valtuuttaa toisen hoitamaan omia tai yrityksesi asioita, jos et kykene tai ehdi asioida viranomaisten tai yritysten kanssa itse.

Valtuudet-palvelu on ollut jo tähänkin asti käytössä monissa eri verkon asiointipalveluissa ja helpottanut suomalaisten verkkoasiointia mahdollistamalla helpon ja luotettavan toisen puolesta asioinnin. Aikaisemmin toisen puolesta asiointi perustui vain julkisiin rekistereihin, kuten väestötieto- tai yritystietojärjestelmiin. Nyt uuden valtuusrekisterin avulla voit itse valtuuttaa tai pyytää toisen henkilön valtuuttamaan sinut hoitamaan asioita viranomaisten tai yritysten kanssa.

Yrityksen puolesta asioinnin Suomi.fi-verkkopalvelun kautta on jo aikaisemmin mahdollistanut Migrin EnterFinland-palvelu.

Kansallisarkisto on mahdollistanut ensimmäisenä henkilön puolesta asioimisen Suomi.fi-verkkopalvelussa. Asioinnissa hyödynnetään uutta keskitettyä valtuusrekisteriä, jonne kootaan kaikki annetut ja myönnetyt valtuutukset. Valtuudet-palvelussa voit nyt valtuuttaa tai pyytää valtuutusta Kansallisarkiston Astia-verkkopalvelua varten. Palvelussa voi muun muassa hakea ja tilata Kansallisarkiston eri aineistoja. Kansallisarkisto mahdollisti asiakkailleen samalla kertaa sekä henkilön että yrityksen puolesta asioimisen, kertoo ylitarkastaja Satu Sorvali.

”Lähdimme projektiin mukaan, koska puolesta asioiminen on ollut jo pitkään toivottu ominaisuus palveluun”, Sorvali kertoo. ”Tärkein hyöty mukaantulosta olikin asiakkaiden tarpeeseen vastaaminen ja palvelun laadun paraneminen”.

Astian kautta voi tehdä asiakirjatilauksen tai tietopyynnön henkilön tai yrityksen nimissä mm. ajoneuvotiedoista, kantakorteista ja lainhuudatusasiakirjoista. Kaikki mahdolliset asiakirjatilaukset ja tietopyynnöt Astiassa näet täällä.

Suomi.fi-valtuuksien hankepäällikkö Matti Hiltusen mukaan Valtuudet-palvelun ja uuden valtuutusrekisterin mahdollisuudet tulevat kasvamaan tasaisesti.

”Kansalaisten näkökulmasta henkilö-henkilö -valtuuksien mahdollisuudet laajenevat, kun eri asiointipalvelut ottavat käyttöön toisen puolesta asioinnin Suomi.fi-valtuuksien sähköisiin valtakirjoihin perustuen. Parin vuoden päästä Suomi.fi-valtuuksien hyödyntämismahdollisuudet alkavat näillä näkymin olla jo varsin laajat”, Hiltunen sanoo.

Lisätietoja

Väestörekisterikeskus, hankepäällikkö Matti Hiltunen, etunimi.sukunimi[at]vrk.fi

Kansallisarkiston käyttöönottoprojektiin liittyen:

Kansallisarkisto, ylitarkastaja Satu Sorvali, etunimi.sukunimi[at]arkisto.fi