Hyppää sisältöön

Katso-tunnistusta käyttävä ulkomaalainen henkilö: Ota Finnish Authenticator -sovellus käyttöön ajoissa

Julkaisuajankohta 28.8.2020 15.36
Tiedote

Katso-palvelun käyttö lakkaa 31.12.2020. Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu korvaa Katso-tunnistautumisen ulkomaalaisille henkilöille.

Katso-tunnisteita ei siirretä automaattisesti uuteen palveluun. Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta tai suomalaisia verkkopankkitunnuksia, hanki uudet tunnukset tunnistuspalvelua varten.  Tunnukset hankitaan verkkopalvelussa itsenäisesti.

Toimi näin

Huomioithan:

  • Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus tai suomalaiset verkkopankkitunnukset, sinun ei tarvitse käyttää Finnish Authenticator -tunnistuspalvelua. Tällöin kirjaudut Suomi.fi-tunnistuksella.
  • Huomaa, että ajokortti ei kelpaa henkilöllisyyden todentamiseen. Henkilöllisyyden voi todentaa passilla. Jos olet EU-kansalainen tai San Marinon, Islannin, Liechtensteinin, Norjan tai Sveitsin kansalainen. voit vaihtoehtoisesti ottaa kuvan virallisesta kuvallisesta henkilökortista.
  • Ota kuva ainoastaan passin henkilötietosivusta, älä koko aukeamasta.
  • Vältä heijastuksia ja varjoja asiakirjan pinnalla.
  • Varo peittämästä sormillasi mitään henkilöllisyystodistuksen osaa.
  • Tunnistuspalvelu ei hyväksy heikkolaatuista kuvaa.
  • Ota valokuva itsestäsi valkoista taustaa vasten.
  • Sijoita kamera kasvojen eteen. Katso kameraan ja noudata sovelluksen antamia ohjeita.

Kenelle tunnistuspalvelu on tarkoitettu?

Finnish Authenticator -tunnistuspalvelulla tunnistautuminen on tarkoitettu vain Katso-tunnistusta tällä hetkellä käyttäville ulkomaalaista organisaatiota edustaville ulkomaalaisille henkilöille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja joiden tulee siirtyä Katso-palvelusta tämän vuoden loppuun mennessä. Palvelu korvaa Katso-tunnistuspalvelun tälle käyttäjäryhmälle.

Sovellusta voi käyttää asiointipalveluun kirjautumiseen niissä Suomen julkishallinnon asiointipalveluissa, jotka ovat ottaneet käyttöön Finnish Authenticator -tunnistuspalvelun käyttöön. Ulkomaista yritystä edustavan on saatava myös tarvittavat Suomi.fi-valtuudet voidakseen asioida eri asiointipalveluissa.

Miten tunnistuspalvelua käytetään?

Finnish Authenticator -tunnistuspalvelussa ulkomaalainen rekisteröi itselleen ulkomaalaisen tunnisteen (UID) ja todentaa henkilöllisyytensä Finnish Authenticator -sovelluksen avulla. Ensitunnistuksen yhteydessä käyttäjä kuvaa passin tai kansallisen henkilöllisyystodistuksen sekä ottaa itsestään valokuvan. Tunnistuspalvelu vahvistaa henkilöllisyyden, jos henkilöasiakirjan tiedot ja kuva vastaavat toisiaan.

Rekisteröitymisen ja sovelluksen käyttöönoton jälkeen ulkomaalainen voi kirjautua asiointipalveluun käyttäjätunnuksella, salasanalla ja sovelluksen PIN-koodilla.

Lisätietoa ulkomaalaisen tunnistuspalvelusta Suomi.fi-verkkopalvelun Ohjeet ja tuki -osiossa.